34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırıldığını ancak saltanat anlayışının hâlâ devam ettiğini belirten CHP Balıkesir Milletvekili ve PM üyesi Mehmet Tüm, şöyle konuştu:
“Ülkemiz millet aç yatarken kendisi bol keseden harcayan, itibarını Saray üzerine, lüks ve şatafat üzerine ve para üzerine kuran bir saltanat tarafından yönetiliyor. Cumhuriyetimizi kuranlar bir tren biletinin parasını bile düşünürken, bugün saltanat sevdalıları, Saray’ın devasa araç filosuna 38 yeni araç alınacak diye milyonlarca dolar para harcıyorlar. Başbakan Binali Yıldırım bir taraftan ‘bu yıl tasarruf yılı olacak, yeni araç alımını durduracağız” derken, diğer taraftan Saray “itibardan tasarruf olmaz” diyerek 38 yeni lüks araç sipariş veriyor.
Lüks araçlarla, 300 odalı yazlıkla itibar yaptıklarını sanıyorlar!
Saray yönetimi yalanın saltanatını da kurmuş durumda. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ‘Coşmuş olan bir ekonomimiz var’ diyor. Doğru söylüyor: Döviz coşmuş durumda, işsizlik coşmuş durumda, diğer taraftan Bakanlıkların yolluk harcamaları da coşmuş durumda, Cumhurbaşkanının maaşı coşmuş durumda ama bunların hiçbiri halka anlatılmıyor. Yalanın saltanatında sadece lüks araçlar değil, yolluklar da rekor kırıyor.
Sayıştay’ın hazırladığı son rapora göre bakanlıkların yolluk harcamaları 1 milyar 200 milyon lirayı aşıyor.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga’nın açıklamasına göre ‘Külliyenin devlete maliyeti 1 milyar 370 milyon lirayı’ geçiyor.
Erdoğan ‘örtülü ödenek hariç’ 4 yılda toplam 2 milyar 751 milyon 209 bin lira harcamış durumda.
2018 yılı bütçesinde Saray’a 845 milyon 365 bin lira bütçe ayrılması kararlaştırıldı.
İşte Saray’ın itibarı budur, tasarrufu budur. Bunlar, Saray’la, lüks araçla, 300 odalı yazlıkla, kısaca yalan saltanatı üzerine kurulu bir anlayışla itibar yaptıklarını sanıyorlar.
Halkın cebindeki parayı israf ederek, 1000 değil, bir milyon odalı Saray da yaptırsanız, itibarınızı kurtaramazsınız.
48 milyondan fazla insan yoksulluk sınırının altında yaşıyor!
Türk-İş tarafından her ay yapılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırması yayınlandı. Ekim ayı sonuçlarına göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 544, yoksulluk sınırı 5 bin 30 liraya yükseldi.
Tüketici Hakları Derneği ve Türk-İş’in rakamları ile TÜİK’in hanehalkı kullanılabilir gelir rakamlarına göre nüfusun yüzde 20’den fazlası yani 16 milyondan fazla kişi açlık sınırının altında yaşarken, nüfusun yüzde 60’tan fazlası, yani 48 milyondan fazla kişi de yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
İnsanlar evlerinde karanlıklarda oturuyor, elektrikten tasarruf etsin diye; insanlar kış geldi, evinde soğukta oturuyor, doğalgazdan tasarruf yapsın diye; insanlar aracını arabasını kullanmıyor, benzin 5 buçuk lira oldu diye; insanlar gece gündüz çalışıyor, maaşlarının yarısı vergiye gitsin diye; insanlar tatile gitmiyor, Erdoğan sit alanına 300 odalı yazlık yapsın diye; insanlar açlık sınırında yoksulluk sınırında yaşıyor, sırf Saray’a her yıl ödenek yetişmiyor diye… İşte bu düzenin adı, saltanat düzenidir.
Yoksulluğu sadaka kültürüyle kapatmaya çalışıyorlar!
AKP’nin 15 yıllık iktidarında, zengin daha da zenginleşti, yoksullar ise daha yoksullaştı. Yoksullaşmaya bir türlü çözüm üretemedikleri için yoksulluğu sosyal yardımlar adı altında sadaka kültürüyle kapatmaya çalışıyorlar. Sosyal yardımların bütçe içindeki payı AKP’nin iktidara geldiği yıldan bu yana tam yüzde 430 arttı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre geçen yıl 10 milyon 610 bin 928 kişi sosyal yardım aldı. Türkiye’de her 8 kişiden biri yardıma muhtaç duruma getirildi. 2018 yılında toplam 50 milyar 800 milyon maddi yardım yapılacağı belirtiliyor.
2018’de eğitim ve sağlığa ayrılacak maddi kaynak ise 22 milyar 800 milyon olacak. Sosyal yardımlar, eğitimi ve sağlığı bile sollamış durumdadır. AKP’nin yarattığı yolsuzluk ve rant ekonomisi, yoksullaşmayı her geçen gün artırıyor. İnsanlar temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor.”
'AKP'NİN TEK KORKUSU ZARRAB…'
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.