40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
3.334,69%0,33
10.219,40%-0,06
Orta Doğu’da su altyapısı giderek stratejik bir hedef haline geliyor. Yeraltı su kaynaklarının hızla azalması nedeniyle Körfez ülkeleri içme suyu ve tarım için büyük ölçüde tuzdan arındırma tesislerine bağımlı hale geldi. Analistlere göre bu durum, bölgedeki su tesislerini olası çatışmalarda kritik ve kırılgan hedeflere dönüştürüyor.
Körfez bölgesinde yeraltı su rezervleri uzun yıllardır yoğun kullanım nedeniyle ciddi şekilde azalmış durumda. Bu nedenle birçok ülke içme suyu ihtiyacını deniz suyunu arıtarak karşılıyor.
Su altyapısının bu kadar kritik hale gelmesi ise bölgedeki askeri ve siyasi gerilimlerde yeni bir kırılganlık yaratıyor.
Analistlere göre su tesisleri modern savaşlarda giderek daha önemli bir hedef haline geliyor. Çünkü bu tesislerin zarar görmesi: milyonlarca insanın suya erişimini kesebilir, ekonomik hayatı durdurabilir hükümetler üzerinde siyasi baskı yaratabilir
Marc Owen Jones, Katar’daki Northwestern University in Qatar bünyesinde yaptığı değerlendirmede şu görüşü dile getiriyor:
Körfez ülkeleri su altyapılarının saldırı altında olduğuna inanırsa, bu devletler savaşın sona ermesi için ABD üzerinde daha fazla baskı kurabilir.
Uzmanlar İran’ın yaklaşımını “yatay tırmandırma” olarak tanımlıyor.
Bu strateji: doğrudan büyük bir askeri çatışmaya girmek yerine farklı alanlarda baskı oluşturarak savaşın kapsamını genişletmeyi hedefliyor.
Bu çerçevede su altyapısının hedef alınması, doğrudan askeri saldırıdan ziyade stratejik bir mesaj olarak yorumlanıyor.
BU HABERİMİZ DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Avrupa Birliği Neden Kendi Askeri Gücünü Kurmak İstiyor?
Son dönemde Körfez bölgesinde bazı kritik su tesislerinin yakınında dikkat çeken gelişmeler yaşandı.
Bahreyn, İran’ı bir deniz suyu arıtma tesisine saldırmakla suçladı.
İran ise ABD’nin Qeshm Island’da bulunan bir su tesisine zarar verdiğini öne sürdü.
Jebel Ali Port yakınlarında gerçekleşen saldırıların dünyanın en büyük tuz arıtma tesislerinden birinin yakınına düştüğü iddia edildi.
Fujairah F1 Independent Water and Power Plant yakınlarında şüpheli bir yangın bildirildi.
Bu olaylar doğrudan tesislerin hedef alındığını kesin olarak göstermese de su altyapısının ne kadar kırılgan olduğunu ortaya koyuyor.
YÜZDEYÜZHABER ANALİZ
Orta Doğu’da enerji kaynakları uzun yıllardır çatışmaların merkezindeydi. Ancak uzmanlara göre geleceğin stratejik kaynağı petrol değil su olabilir. Petrol boru hatları vurulduğunda ekonomi sarsılır, ancak su arıtma tesisleri vurulduğunda devletler çöker ve kitlesel göçler başlar. İran’ın bu stratejisi, konvansiyonel bir savaştan çok daha yıkıcı bir “Biyopolitik Silah” kullanımıdır. Körfez ülkelerinin su konusundaki bu mutlak bağımlılığı, ABD korumasının bile yetersiz kalabileceği tek noktadır. Geleceğin haritaları, petrol rezervlerine göre değil, arıtma tesislerinin menziline göre çizilecek. İklim değişikliği ve kuraklık bölgedeki su rezervlerini hızla azaltıyor.Nüfus artışı su talebini sürekli büyütüyor.Tuzdan arındırma tesisleri, modern şehirlerin hayatta kalması için kritik hale geliyor. Kaveh Madani, United Nations University Institute for Water, Environment and Health’te yaptığı değerlendirmede suyun tarih boyunca bir baskı aracı olarak kullanıldığını hatırlatıyor. Bugün yaşanan gelişmeler, Orta Doğu’da gelecekteki çatışmaların yalnızca: petrol boru hatları, tanker yolları, enerji altyapısı üzerinden değil, aynı zamanda: nehirler, yeraltı su kaynakları, tuzdan arındırma tesisleri üzerinden şekillenebileceğini gösteriyor. Kısacası bölgedeki jeopolitik denklemde su, yeni stratejik güç unsuru haline geliyor.
Yeraltı su rezervlerinin büyük ölçüde tükenmesi nedeniyle birçok Körfez ülkesi içme suyunu deniz suyunu arıtarak elde ediyor.
Bu tesisler zarar görürse milyonlarca insanın suya erişimi kesilebilir ve ekonomik faaliyetler ciddi şekilde etkilenebilir.
Doğrudan büyük savaş yerine farklı alanlarda baskı oluşturarak çatışmayı genişletme stratejisi olarak tanımlanıyor.
Uzmanlara göre iklim krizi ve su kıtlığı nedeniyle su kaynakları önümüzdeki yıllarda jeopolitik gerilimlerin önemli bir unsuru haline gelebilir.
Bu içerik Yüzdeyüzhaber Editör Grubu tarafından hazırlanmıştır. Yerel ve küresel gelişmelerin perde arkasını aralamaya devam ediyoruz. Bizi takipte kalın.
KAYNAKLAR:
BBC
United Nations University Institute for Water, Environment and Health
Northwestern University in Qatar
Bölgesel güvenlik analizleri
YÜZDEYÜZHABER‘in derinlemesine analizlerini, “Küresel Denklem” dosyalarını ve ezber bozan içeriklerini anlık takip etmek için WhatsApp kanalımıza katılın. Numaranız görünmeden, sadece en önemli gelişmeleri ilk siz öğrenin.
👉 BURAYA TIKLAYARAK WHATSAPP KANALIMIZA KATILIN
Kolajen Dosyası: Cildi Gençleştiriyor mu, Yoksa Sadece Bir Efsane mi?
BIYOPOLITIKA VE SAĞLIK STRATEJISI
Küresel Isınma Gerçek mi? Dünya Neden Isınıyor ve Sonuçları Neler?
1
Beylikdüzü Belediyesi KBRN Eğitimi Aldı! İstanbul’da Bir İlk Gerçekleşti?
2440 kez okundu
2
Limonlu Çay Sinerjisi: Siyah Çayın Gizli Gücünü Açığa Çıkarmak
557 kez okundu
3
Biyopolitika nedir? Modern devletler yaşamı nasıl kontrol ediyor
505 kez okundu
4
Her Gün Bir Limon: Hücresel Düzeyde Bir Koruma Kalkanı mı?
414 kez okundu
5
Bir Bardak Limonlu Su: Sabah Rutininin Ötesinde Bir Biyopolitika
389 kez okundu
AK Parti Oy Kaybı Sürüyor mu? Son Anketler Ne Gösteriyor?
İran’ın Nükleer Kozu Masada! 450 Kiloluk Gizli Tehlike
Otobüste İkram Devri Bitiyor mu? Ücretsiz Menü Yerine Paralı Satış
Yunanistan Sınırında Paralı Asker Dehşeti! Göçmenleri Türkiye’ye İtiyorlar
Küresel Enerji Krizi Kapıda! 6 Kritik Uyarı Dünyayı Sarstı
Beylikdüzü Belediyesi KBRN Eğitimi Aldı! İstanbul’da Bir İlk Gerçekleşti?
Papa Leo’dan Trump’a Tarihi Rest: Senden Korkmuyorum
Seçim Anketlerinde CHP Öne mi Geçti? Son 1 Yılın Ortalaması Ne Gösteriyor?
Yılmaz Özdil Neden Ayrıldı? “Akın Gürlek” Krizi İddiası Ne?
Necm Suresi’nin Gizlenen Gerçeği! Yaşar Nuri Öztürk Ne Dedi?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.