40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
3.334,69%0,33
10.219,40%-0,06
Ekonomim.com’dan Besti Karalar’ın haberine göre, hükümet, emekli sisteminde sil baştan değişikliğe hazırlanıyor. Emekli yaşı, sigorta süreleri yeniden belirlenecek. Herkes ödediği prim gün sayısına göre aylık alacak. Teknik olarak kök maaş, en düşük emekli maaşına eşitlenemediği için, 6 ayda bir bu alanda yasa çıkarmak yerine başka bir formül uygulanacak. En düşük emekli aylığı belli bir limite getirilecek. Artık en düşük emekli aylığına hazine destek vermeyecek.
Düşük emekli aylığı alanlar ve geçimini sadece emekli aylığı ile sağlayanlara yol-gıda, ulaşım, yakıt ve kira yardımı verilecek.
Yapılan çalışmaya göre hâlen 58 ve 60 olan emeklilik yaşı kadınlarda 60, erkeklerde 65’e yükseltilecek. Ancak bu durum, EYT ile getirilen hakları etkilemeyecek.
Emeklilik sisteminde adil ve kalıcı formüller üzerinde çalışmalar yapılacak, değişik ülke formülleri de örnek olarak alınacak.
Emekli sistemi üzerinde ciddi bir çalışma başlatacaklarını aktaran AKP kaynakları, “Emekliliği; sosyal güvenlik sistemimizi çok adil bir formülle belirleyip, bütün emeklilerin emekli olacakları tarih itibarıyla ne kadar maaş alabileceklerinin netleştirileceği, dönem dönem bunlar için uyarı geleceği, prim artırdığında daha fazla maaş alabilme noktasında kıstasların kullanılacağı bir sisteme taşımamız lazım. Bizim en büyük zorluğumuz şu; maaş ödediğimiz emekli sayısı 16 milyon 180 bin. Ama prim ödeyen, beyanname ile birlikte kayıt altına alınan 7 milyon 500 bin. Bizim kayıt dışıyla iyi mücadele etmemiz lazım. Bütün bu değişiklikler için bir geçiş süreci lazım. Adil sürdürülebilir dengeli bir emekli sistemini oturtmamız lazım. İhtiyacı olanlara da Aile Bakanlığı ulaşım, gıda, kira gibi destek verebilir.”
AKP’nin üzerinde çalıştığı reform paketinin 2025 bütçesi sonrasında ele alınması bekleniyor. Kademeli bir geçiş süreci de öngörülüyor.
THY’de “Ballı Maaş” Skandalı: Genel Müdürün Maaşı 108 Asgari Ücreti Geçti
1
Yılmaz Özdil Neden Ayrıldı? “Akın Gürlek” Krizi İddiası Ne?
20965 kez okundu
2
Altın Neden Yükseliyor? 2026 Rallisini Tetikleyen 5 Büyük Sebep
7876 kez okundu
3
AK Parti Oy Kaybı Derinleşiyor mu? Son Anketler Siyasi Dengeleri Değiştirdi
2534 kez okundu
4
Erdoğan Tanesi 80 Milyon Liralık 4 Ultra Lüks Araba Aldı!
1750 kez okundu
5
Gazzeli Doktordan Erdoğan’a Tarihi Mektup: “Sadece İzlediniz, Kandırıldık!”
1395 kez okundu
Türkiye’nin Medya Patronları: Zirvedeki İsimler Kimler?
LGS taban puanları 2026: MEB yüzdelik dilimleri!
Baskın Seçim için Erdoğan’ın 38 planı!
Emekliye ÖTV’siz araç listesi: 2026 fiyatları!
Kur’an Tefsiri Rehberi: Yaşar Nuri Öztürk ve İhsan Eliaçık Yorumları
Tele1’in sahibi kim? Muhalif medyanın sesi
Flash Haber’in sahibi kim? Medya dünyasında değişim
TV8’in sahibi kim? Eğlence medyasının devi
Beyaz TV kimin? Medya dünyasının tartışmalı sesi
Kanal 7’nin sahibi kim? Medya dünyasının devi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.