DOLAR

40,2607$% 0.13

EURO

46,7252% 0.08

STERLİN

53,9495£% 0.21

GRAM ALTIN

4.320,96%0,56

ONS

3.334,69%0,33

BİST100

10.219,40%-0,06

a

AKINCI İHA İran’da Enkazı Buldu, “Askeri Sırlar” Tartışması Başladı

Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin bulunduğu helikopterin enkaz bölgesinin tespit çalışmasını başarıyla tamamladı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin enkazını zorlu hava şartlarına rağmen tespit eden Türk AKINCI İHA’sı, görevini başarıyla tamamladı. Ancak AKINCI’nın rotası ve gelişmiş görüntüleme kabiliyeti, İran medyasında “füze üslerimizin ve askeri tesislerimizin yeri ifşa oldu” paniğine yol açtı.

⏱️ Tahmini Okuma Süresi: 5 Dakika

Enkazın Isı Kaynağını AKINCI Tespit Etti

İran’ın talebi üzerine Van’dan havalanan AKINCI İHA, yoğun sis ve sarp araziye rağmen helikoptere ait olduğu değerlendirilen ilk ısı kaynağını gece saatlerinde belirledi.

Koordinatlar Paylaşıldı, Enkaz Bulundu

AKINCI’nın tespit ettiği koordinatların İran makamlarıyla paylaşılmasının ardından İran Kızılayı ve arama kurtarma ekipleri bölgeye ulaşabildi. Operasyon sırasında yüz binlerce kişi, canlı uçuş takip uygulamaları üzerinden AKINCI’nın rotasını saniye saniye izledi.

Selçuk Bayraktar’dan “Hoş Geldin” Paylaşımı

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, operasyon sonrası Türkiye hava sahasına dönen İHA için, “Anayurduna hoş geldin Bayraktar Akıncı. İran halkına tekrar geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” mesajını paylaşarak görevin başarıyla sonuçlandığını duyurdu.

İran’da “Zafiyet” Ve “İfşa” Korkusu

AKINCI’nın başarısı, İran medyasında ve savunma çevrelerinde beklenmedik bir tartışmanın fitilini ateşledi.

“Füzelerimizin Yeri Tespit Edildi” İddiası

İran medyasında yer alan analizlerde, AKINCI İHA’sının arama faaliyetleri sırasında ülkenin kritik askeri tesisleri ve gizli füze merkezleri üzerinden uçtuğu öne sürüldü. Türk İHA teknolojisinin bu kadar derinlemesine bir tarama yapması, İran kamuoyunda “Türkiye’ye karşı zafiyet” olarak yorumlandı.

Teknoloji Üstünlüğü Paniği

İran’ın kendi İHA kapasitesine rağmen enkazı bulmak için Türkiye’den yardım istemek zorunda kalması ve AKINCI’nın “termal gözünün” İran’ın hassas noktalarını görme ihtimali, ülkede güvenlik bürokrasisini alarma geçirdi.

Kazanın Arka Planı Ve Operasyonun Detayları

Cumhurbaşkanı Reisi, İran-Azerbaycan sınırındaki baraj açılışından dönerken meydana gelen kazada, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ve diğer yetkililerle birlikte hayatını kaybetti.

Olumsuz Hava Şartları Ve Türkiye’nin Müdahalesi

İranlı ekiplerin sis ve tipi nedeniyle saatlerce ulaşamadığı enkaz için Türkiye, gece görüş ve yüksek irtifa kabiliyetine sahip AKINCI’yı devreye sokarak süreci hızlandırdı. AKINCI, görevini tamamladıktan sonra gökyüzünde “ay yıldız” rotası çizerek bölgeden ayrıldı.

[Yüzdeyüzhaber Kritik Analiz]: AKINCI İHA’nın bu operasyonu, sadece bir arama-kurtarma faaliyeti değil, Türk savunma sanayisinin operasyonel kabiliyetinin dünyaya ilanıdır. Yüzdeyüzhaber olarak vurguluyoruz: İran medyasındaki “füzelerimiz ifşa oldu” paniği, aslında bir teknolojik şokun yansımasıdır. Kendi coğrafyasında her zaman “İHA gücü” olduğunu iddia eden İran’ın, en kritik anında AKINCI’nın termal vizyonuna muhtaç kalması, bölgesel dengelerde psikolojik üstünlüğün Türkiye’ye geçtiğinin kanıtıdır. İran’ın güvenlik endişesi, Türkiye’nin dostane yardımıyla değil, kendi savunma sistemlerinin bu denli gelişmiş bir teknoloji karşısında ne kadar “izlenebilir” olduğu gerçeğiyle ilgilidir.

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

AKINCI İHA enkazı nasıl tespit etti?

AKINCI, sahip olduğu gelişmiş elektro-optik sistemler ve termal görüntüleme teknolojisi sayesinde, insan gözünün veya standart kameraların göremediği ısı kaynaklarını sisli ve karanlık ortamda saptayarak koordinat belirlemiştir.

İran neden kendi İHA’larını kullanmadı?

İran’ın elindeki İHA’ların büyük bir kısmı saldırı veya keşif odaklıdır; ancak çok ağır hava şartlarında (yoğun sis ve fırtına) stabil uçuş yapabilen ve yüksek çözünürlüklü termal tarama yapabilen AKINCI segmentindeki araçların eksikliği bu yardımı zorunlu kılmıştır.

Uçuş takip verileri neden bu kadar ilgi gördü?

Dünya genelinde yaklaşık 2,5 milyon kişi Flightradar24 üzerinden operasyonu takip etti. Bu, bir hava aracının operasyonel görevdeyken bu kadar yüksek etkileşim aldığı nadir olaylardan biri olarak tarihe geçti.

YÜZDEYÜZHABER EKİBİ

Kaynaklar:

Baykar Savunma Resmi Açıklamaları

İran Devlet Televizyonu (IRINN) Haberleri

Flightradar24 Canlı Uçuş Verileri

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Harekat Merkezi Kayıtları

Yüzdeyüzhaber Tavsiyeleri

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

28 Şubat Davasında Final: Cumhurbaşkanı Kararıyla Emekli Generallere Af

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.