DOLAR

40,2607$% 0.13

EURO

46,7252% 0.08

STERLİN

53,9495£% 0.21

GRAM ALTIN

4.320,96%0,56

ONS

3.334,69%0,33

BİST100

10.219,40%-0,06

a

CHP’de yaprak dökümü sürüyor: Ümit Dikbayır’dan sert veda

İyi Parti'den CHP'ye geçen Ümit Dikbayır partisinden istifa etti. Dikbayır'ın hedefinde Kemal Kılıçdaroğlu ve "atanarak makama gelenler" vardı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içindeki çalkantılar, Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır’ın istifasıyla yeni bir boyuta taşındı. 2025 yılında İyi Parti’den ayrıldıktan sonra CHP’ye katılan Dikbayır, yaklaşık bir yıl süren üyeliğini, “partinin kişisel hesaplaşmaların gölgesinde kaldığı” gerekçesiyle sonlandırdı.

Ümit Dikbayır istifa etti

İstifasını sert bir dille açıklayan Ümit Dikbayır, doğrudan Kemal Kılıçdaroğlu ve çevresindeki yapıya gönderme yaptı. Dikbayır açıklamasında, “Atatürk’ün kurduğu partinin makamları, şahsi ikbalin ve geçmişin rövanşlarının sahnesi olamaz” ifadelerini kullanarak, partinin “tasfiyeler ve siyasi entrikaların” içine sürüklenmesine karşı çıktığını belirtti. Dikbayır’ın, özellikle Kılıçdaroğlu’nun “mutlak butlan” tartışmalarıyla partideki etkinliğini sürdürme çabasına tepkili olduğu net bir şekilde görülüyor.

CHP’de İstifa Dalgası Büyüyor

Ümit Dikbayır ile başlayan bu süreç, CHP bünyesindeki diğer isimleri de içine alan bir “ayrılma dalgasına” dönüştü. Milletvekili Nimet Özdemir’in ardından belediye başkanlarından gelen istifalar, parti yönetimindeki kırılmanın sadece genel merkezle sınırlı kalmadığını gösteriyor:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan

Haymana Belediye Başkanı Levent Koç (İstifa sonrası AKP’ye katıldı)

YÜZDEYÜZHABER ANALİZ / PERDE ARKASI

Ümit Dikbayır’ın istifası, CHP’deki “Kılıçdaroğlu-Özel” çekişmesinin artık sadece bir söylem savaşı olmadığını, somut bir “kopuş” sürecine girdiğini kanıtlıyor. Perde arkasında ise Dikbayır’ın çıkışı, sadece Kılıçdaroğlu’na değil, bu karmaşayı yönetemeyen mevcut yönetime de bir mesaj taşıyor. Partinin “Atatürk’ün mirası” vurgusunu, kendi iç çatışmalarını perdelemek için kullanılması, Dikbayır gibi siyasi kökeni farklı olan isimlerde ciddi bir rahatsızlık yaratıyor. İstifaların bu kadar hızlı bir şekilde “büyükşehirlerden taşraya” yayılması, CHP’nin yerel yönetimlerde kazandığı meşruiyetin, iç çekişmeler nedeniyle erozyona uğradığının en somut göstergesi. Eğer bu istifa dalgası durdurulamazsa, CHP’yi bekleyen şey sadece bir “yönetim krizi” değil, yerel seçimlerde elde edilen başarının meclis ve teşkilat bazında tamamen anlamsızlaşmasıdır. Parti, kendi içindeki rövanşist hesaplaşmaların altında kalma riskiyle karşı karşıya.

Sık Sorulan Sorular (SSS)

Ümit Dikbayır CHP’den neden istifa etti?

Dikbayır, partinin kişisel hesaplaşmaların ve siyasi entrikaların içine sürüklendiğini belirterek, yönetimin “şahsi ikbal” peşinde koşmasına itiraz ettiğini açıkladı.

İstifalar parti için ne anlama geliyor?

Bu istifalar, CHP içerisindeki Kılıçdaroğlu ekibi ile mevcut yönetim arasındaki bağların koptuğunu ve partinin bölünme riskinin arttığını gösteriyor.

Haymana Belediye Başkanı Levent Koç nereye geçti?

Levent Koç, CHP’den istifa ettikten sonra AK Parti’ye katıldı.

CHP’de genel bir ayrılma süreci mi var?

Evet, milletvekillerinden belediye başkanlarına kadar geniş bir yelpazede devam eden istifalar, partideki kurumsal istikrarsızlığın bir sonucu olarak görülüyor.

KAYNAKLAR: TBMM Kayıtları — Seçim Sonuçları ve Siyasi Gelişmeler

Ekonomi Politik Editörü

YÜZDEYÜZHABER Ekonomi Politik Editörü, yerel ve küresel ekonomi yönetimi, kamu politikaları, makroekonomik gelişmeler, emeklilik sistemi, enflasyon, faiz kararları ve sosyal destek programları üzerine içerikler üretmektedir.

YÜZDEYÜZHABER Editör Grubu; resmi kurum açıklamaları, mevzuat değişiklikleri, akademik raporlar ve uzman görüşlerini tamamen özgün analizlerle destekleyerek okuyuculara sade, anlaşılır ve veri odaklı içerikler sunmaktadır. İçerikler YÜZDEYÜZHABER’in yayın ilkelerine uygun olarak hazırlanmaktadır.

Uzmanlık Alanları:

  • Makroekonomi
  • Merkez Bankası politikaları
  • Vergi ve kamu maliyesi
  • Emeklilik sistemi
  • Çalışma hayatı
  • Sosyal yardımlar

Bu editörümüzün hazırladığı diğer içerikleri görmek için ilgili kategori sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yüzdeyüzhaber Tavsiyeleri

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Ankara’da NATO Zirvesi Alarmı: Hayat Duracak!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.