40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
3.334,69%0,33
10.219,40%-0,06
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, iade edilen Audi marka makam aracı ve kurum bütçesine dair eleştirilere yanıt verdi. Nagehan Alçı’ya konuşan Erbaş, eski araçla yolda kaldıklarını ve hayati tehlike atlattıklarını belirterek, “Rektörken kullandığım aracın aynısını Diyanet Başkanı’na çok gördüler” dedi.
⏱️ Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika
Ali Erbaş, lüks araç kullanımı iddialarına karşı savunmasını “güvenlik” ve “eskilik” üzerinden kurdu.
Erbaş, göreve geldiğinden beri bir önceki başkan Mehmet Görmez’in kullandığı aracı devraldıklarını ve uzun süre yeni araç almadıklarını vurguladı. Aracın sık sık arıza çıkardığını belirten Erbaş, Konya yolunda seyir halindeyken lastik patlaması sonucu büyük bir kaza tehlikesi atlattıklarını anlattı.
Makam aracı üzerinden yapılan eleştirileri “kelime oyunu” olarak niteleyen Erbaş, geçmişte rektörlük görevini yürütürken de benzer bir Audi marka araca sahip olduğunu ifade ederek, “Aynı aracı Diyanet İşleri Başkanı’na çok gördüler” serzenişinde bulundu.
Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her yıl tartışma konusu olan milyarlık bütçesinin nereye harcandığına dair teknik detaylar paylaştı.
Bütçe eleştirilerine rakamlarla yanıt veren Erbaş, Diyanet’in genel bütçe içindeki payının sanılanın aksine küçük olduğunu savundu:
2024 Oranı: %0,95
2025 Öngörüsü: %0,98
Erbaş, 2025 yılı için öngörülen 130 milyar liralık bütçenin yaklaşık 125 milyar lirasının doğrudan personel gideri (maaşlar, sigortalar vb.) olduğunu açıkladı. Geriye kalan yaklaşık %5-6’lık dilimle hizmet üretmeye çalıştıklarını belirtti.
[Yüzdeyüzhaber Kritik Analiz]: Ali Erbaş’ın açıklamaları, kamudaki “itibar mı, tasarruf mu?” ikileminin en somut yansımasıdır. Yüzdeyüzhaber olarak vurguluyoruz: Başkan’ın güvenlik gerekçesiyle sunduğu “kaza tehlikesi” argümanı insani bir temel taşısa da, toplumun ekonomik kriz ve yüksek enflasyonla boğuştuğu bir dönemde “Diyanet Başkanı’na çok gördüler” ifadesi halk nezdinde antipati toplama riski taşımaktadır. Ayrıca, bütçenin %95’inin personel gideri olması, kurumun devasa bir istihdam kapısına dönüştüğünü tescillerken, bu büyük ordunun toplumsal fayda/maliyet analizi kamuoyu vicdanında hala netleşmiş değildir.
Toplumdan gelen yoğun tepkiler ve “Kamuda Tasarruf Paketi” açıklamalarının ardından Ali Erbaş’ın kullandığı Audi A8 marka araç iade edilmiştir.
Resmi açıklamalara göre Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2025 yılı bütçesi yaklaşık 130 milyar TL olarak öngörülmektedir.
Ali Erbaş’ın açıklamasına göre, Türkiye genelindeki 1000 müftü için yaklaşık 400 makam aracı bulunurken, Ankara’daki merkez teşkilatında toplam 16 araç görev yapmaktadır.
YÜZDEYÜZHABER EKİBİ
Kaynaklar:
Prof. Dr. Pampal’dan Adana Ve İstanbul Uyarısı: “İstanbul Yıkılırsa Türkiye Altında Kalır”
1
Yılmaz Özdil Neden Ayrıldı? “Akın Gürlek” Krizi İddiası Ne?
20932 kez okundu
2
Altın Neden Yükseliyor? 2026 Rallisini Tetikleyen 5 Büyük Sebep
7838 kez okundu
3
AK Parti Oy Kaybı Derinleşiyor mu? Son Anketler Siyasi Dengeleri Değiştirdi
2491 kez okundu
4
Erdoğan Tanesi 80 Milyon Liralık 4 Ultra Lüks Araba Aldı!
1682 kez okundu
5
Gazzeli Doktordan Erdoğan’a Tarihi Mektup: “Sadece İzlediniz, Kandırıldık!”
1357 kez okundu
Merkez Bankası’ndan şok kredi kararı! İhtiyaç ve taşıtta limitler düştü!
Kılıçdaroğlu’ndan Özgür Özel’e “ahlak” muhtırası! Kılıçdaroğlu hızlı başladı
AB’den tarihi CHP muhtırası! Özgür Özel Genel Merkez’de isyan başlattı!
Kılıçdaroğlu’nun gizli planı sızdı! CHP’de dev tasfiye dalgası başlıyor!
CHP’nin ‘mutlak butlan’ itirazı reddedildi! Mahkemeden Özel’e kesin şok!
Bilgi Üniversitesi resmen kapatıldı! Şok kararın perde arkası!
Altında yüzyılın tarihi şoku! Gram altın 6.646 TL oldu, piyasa altüst!
Mutlak butlan nedir? Mahkemenin tarihi CHP kararında şok gerekçeler!
Dünya basınında CHP manşetleri! Reuters ve Bloomberg’den şok darbe yorumu!
Mahkemeden şok CHP kararı! Özgür Özel görevden alındı, Kılıçdaroğlu dönüyor!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.