40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
3.334,69%0,33
10.219,40%-0,06
İYİ Parti’nin yeni Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, ayağının tozuyla katıldığı canlı yayında Ankara siyasetine kartlarını açık oynadı. Akşener sonrası partinin rotasını “merkez” olarak tescilleyen Dervişoğlu, iktidarın yeni anayasa hamlesine ise kapıyı tek bir şartla araladı: “Tek adamlığı kökleştirecekseniz biz yokuz!” Yüzdeyüzhaber, Dervişoğlu’nun ilk büyük sınavını ve partideki “vitrin” değişiminin şifrelerini analiz ediyor.
⏱️ Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika
Dervişoğlu, yeni anayasa tartışmalarında partisinin “kırmızı çizgisini” çok net bir dille çizdi. Okuyucunun dikkatini çeken o sert çıkışın özeti:
“Mevcut sistemi Parlamenter Demokrasi ile yer değiştirmek için gelirlerse tartışırız. Ama amaç Sayın Erdoğan’ın yeniden adaylığını sağlamaksa, biz bu düzenlemeye sıcak bakmayız. Cumhurbaşkanı’nı demokratik bir yarışa davet ediyorum!”
Bu sözler, İYİ Parti’nin yeni dönemde “Sistem Eleştirisi” üzerinden sert bir muhalefet yürüteceğinin en somut belgesi oldu. Dervişoğlu’na göre anayasa metni, bir kişiye özel “koltuk sigortası” haline getirilmemeli.
Partideki ideolojik kayma tartışmalarına noktayı koyan Dervişoğlu, “Milliyetçi, Demokrat ve Kalkınmacı” kimliğin formülünü verdi:
Gelenler Kimliğini Kapıda Bıraktı: Dervişoğlu, partiye farklı siyasi kökenlerden gelenlerin kendi kimliklerini taşımadığını, ortak bir “Merkez Parti” kurduklarını vurguladı.
Teşkilatta Heyecan Dalgası: Kongre sürecindeki yorgunluğun atıldığını ve Çarşamba günkü devir teslimle birlikte teşkilatın yeni bir yolculuğa çıkacağını müjdeledi.
Dervişoğlu’nun parti içi dengelere dair verdiği mesajlar, yeni yönetimde kimlerin olup olmayacağının sinyalini verdi:
Erhan Usta ve Ümit Özlale Dengesi: Kongrede kendisini desteklemeyen Erhan Usta’nın istifasını “onurlu bir davranış” olarak niteleyen Dervişoğlu, istifasını açıklayan Ümit Özlale için ise “Bizim için vazgeçilmez, çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Kritik Değişim Sinyali: TBMM’de görev alan isimlerin parti yönetiminde yer almayacak olması, İYİ Parti Genel Merkezi’nde büyük bir kadro revizyonunun kapıda olduğunu gösteriyor.
[Yüzdeyüzhaber Kritik Analiz]: Müsavat Dervişoğlu’nun ilk mesajları, Akşener dönemindeki “hür ve müstakil” çizgisinin, daha rasyonel ve “sistem odaklı” bir muhalefete evrileceğini gösteriyor. Yüzdeyüzhaber olarak vurguluyoruz: Dervişoğlu’nun anayasa konusundaki “Parlamenter Sistem” şartı, muhalefet bloğundaki CHP ile benzer bir zemine otururken; Erdoğan’ın adaylığına yönelik itirazı, İYİ Parti’yi yeniden “sıklet merkezi” haline getirebilir. Mesele artık sadece genel başkan değişimi değil, İYİ Parti’nin Türk siyasetindeki “kilit” rolünü geri kazanma mücadelesidir.
❓ SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)
Dervişoğlu yeni anayasaya destek verecek mi? Sadece Parlamenter Sisteme dönüş özeleştirisi ile gelinirse tartışmaya açık olduklarını, Erdoğan’ın adaylığını uzatacak bir formüle kapalı olduklarını söyledi.
İYİ Parti’de kimler yönetimden gidiyor? Erhan Usta Grup Başkanvekilliğinden istifa etti. Dervişoğlu, Meclis görevleri ile parti yönetim görevlerinin ayrılacağını, bu yüzden vitrinde değişiklikler olacağını belirtti.
Ümit Özlale partide kalacak mı? Evet, Dervişoğlu Özlale’nin parti için vazgeçilmez olduğunu ve birlikte çalışmaya devam edeceklerini kesin bir dille ifade etti.
📚 KAYNAKLAR VE REFERANSLAR
Canlı Yayın Kaydı: Habertürk – Mehmet Akif Ersoy ile “Özel Röportaj” (Müsavat Dervişoğlu).
Parti Tüzüğü: İYİ Parti Kongre ve Teşkilat Yönetmeliği Güncel Maddeleri.
Resmi Açıklama: İYİ Parti Genel Merkezi Basın Bülteni (2026-Kongre Sonrası).
Arşiv: Yüzdeyüzhaber Ekonomi-Politik / Parti Stratejileri (h17901-İ)
Hafize Gaye Erkan Geri Dönüyor
1
Erdoğan Tanesi 80 Milyon Liralık 4 Ultra Lüks Araba Aldı!
1527 kez okundu
2
Gazze’den Erdoğan’a Şok Mektup: “Senin Döneminde Gazze Katledildi, Bizi Aldattın”
1215 kez okundu
3
Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal’dan şoke eden açıklama
1076 kez okundu
4
Kılıçdaroğlu’nun Özel Kalem Müdürü’ne giden bomba telefon
986 kez okundu
5
Vergi Yüzsüzleri Listesi İlan Edildi: Maliyede “İtibar” Operasyonu Başladı!
871 kez okundu
Mutfaktaki Savaş: Laboratuvar Etleri mi Küresel Gıda Tekeli mi?
Epstein Skandalında İsrail Parmağı: New York’taki “Güvenlik Sistemi” Belgeleri İfşa Oldu!
Elon Musk ve “X”: Dijital Egemenlik mi, Küresel Veri Casusluğu mu?
Küresel Gıda Kartelleri: “Planlı Kıtlık” ve Tabağınızdaki Görünmeyen El
Akın Gürlek Dönemi: Yargının “Kritik” İsmi Adalet Bakanlığı Koltuğunda – Perde Arkası
Kulisler Hareketli: Bilal Erdoğan İçin Hazırlanan Siyasi Yol Haritasının Perde Arkası
Epstein Dosyaları: Bir Magazin Skandalının Ötesinde, Küresel Güç Odaklarının “Şantaj Mimarisi”
Trafik Cezalarında Dev Zam Dönemi: TBMM’den Geçen Yeni Yasa ile Hangi Ceza Ne Kadar Oldu?
Ali Erbaş’ın Yeni Görevi Netleşti: Diyanet Sonrası “Adrese Teslim” Akademik Dönüş
İran’da Devrim Muhafızları’na “Vur” Emri: Hamaney’in Sertleşme Stratejisinin Perde Arkası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.