40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
3.334,69%0,33
10.219,40%-0,06
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 37’de sabit bıraktı
Karar piyasalar tarafından yakından beklenirken, herhangi bir faiz artışı ya da indirimi yapılmaması dikkat çekti.
Ekonomi yönetiminin mevcut programı doğrultusunda alınan bu karar, “sıkı para politikası devam ediyor” şeklinde yorumlandı.
Ekonomistler, faizin sabit bırakılmasının “kontrollü sıkılaşma döneminin devamı” olduğunu belirtiyor.
Bu karar, enflasyonla mücadelede aceleci bir gevşeme olmayacağı şeklinde okunuyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomi programı kapsamında uygulanan sıkı para politikası çizgisi korunuyor.
Şimşek’in daha önce dile getirdiği “geçiş süreci ve sabır” vurgusu, bu kararın arka planında yeniden gündeme geldi.
Piyasalarda bu durum “acı reçete devam ediyor” yorumlarına neden oldu.
Merkez Bankası’nın faizi sabit bırakma kararı, teknik olarak rutin bir adım gibi görünse de siyasi ve ekonomik okuması oldukça güçlü bir mesaj içeriyor.
Son aylarda ekonomi yönetiminin temel stratejisi, hızlı şok kararlar yerine öngörülebilir ve kontrollü bir sıkı para politikası çerçevesinde ilerlemek üzerine kurulmuş durumda.
Bu karar, piyasaya “erken gevşeme yok” mesajı verirken aynı zamanda enflasyonla mücadelede kararlılık vurgusunu da güçlendiriyor.
Mehmet Şimşek’in ekonomi programına yönelik kamuoyundaki “sabır” söylemi hatırlandığında, bu kararın politik karşılığı daha görünür hale geliyor. Özellikle yüksek maliyetli sıkı para politikasının toplumda yarattığı baskı nedeniyle “acı reçete devam ediyor” algısı güçlenmiş durumda.
Önümüzdeki dönemde asıl kritik başlık, faizin ne zaman indirileceği değil, bu seviyenin ne kadar süre korunacağı olacak. Çünkü piyasalar artık tek bir karardan çok, “yol haritasının sürekliliğine” odaklanıyor.
Yüzde 37 seviyesinde sabit bırakıldı.
Sıkı para politikasının devam ettiği şeklinde yorumlanıyor.
Şu an için indirim sinyali bulunmuyor, kararlar enflasyona bağlı ilerliyor.
Kısa vadede stabilite, uzun vadede ise sıkı finansal koşulların devamı anlamına gelir.
KAYNAKLAR: TCMB – PPK Karar Metni – Ekonomi Basın Bültenleri – Piyasa Analiz Raporları
Butlan şoku! Yüzde 79 ‘Hayır’ dedi.. Kılıçdaroğlu İçin Ağır Sonuç
1
Yılmaz Özdil Neden Ayrıldı? “Akın Gürlek” Krizi İddiası Ne?
21037 kez okundu
2
Altın Neden Yükseliyor? 2026 Rallisini Tetikleyen 5 Büyük Sebep
7937 kez okundu
3
AK Parti Oy Kaybı Derinleşiyor mu? Son Anketler Siyasi Dengeleri Değiştirdi
2592 kez okundu
4
Erdoğan Tanesi 80 Milyon Liralık 4 Ultra Lüks Araba Aldı!
1876 kez okundu
5
Gazzeli Doktordan Erdoğan’a Tarihi Mektup: “Sadece İzlediniz, Kandırıldık!”
1466 kez okundu
Başörtüsü Yasağının Ardında Ne Var? Azerbaycan Basınından Bomba İddia
Fon ödemelerinde yeni takvim: 1 milyon TL’ye kadar anapara
Kim Bu Sayan Ailesi?
Turizmde Fuhuş Rezaleti! Neşet Koçkar Dahil 18 Kişi Gözaltında
Fatma Betül Sayan Kaya’nın Mal Varlığına Dondurma Hamlesi
Genelevde Oda Kavgası! 4 Kadın Saldırdı, Dehşet Kamerada
Fon Soruşturmasının Perde Arkası: Gizli Yazıyla 5 Hisse Mercekte
İsmail Kartal Neden Geri Döndü? İstifa Kararını Değiştiren Gecenin Perde Arkası
Müezzin şikâyet etti, imamla kavga çıktı: Şimdi de evinin kapısına dayandılar
Fenerbahçe 18 Yıl Neden Şampiyonlar Ligi’ne Gidemedi? Kayıp Yılların Perde Arkası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.