40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
3.334,69%0,33
10.219,40%-0,06
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD Dışişleri Bakanı Rubio ile Kudüs’teki törende yaptığı açıklama Türkiye gündemine oturdu. Netanyahu, 1998’de Mesut Yılmaz’dan Osmanlı döneminde Kudüs’ten İstanbul’a getirilen tarihi Silvan (Siloam) Yazıtı’nı istediğini, ancak Yılmaz’ın dönemin İBB Başkanı Erdoğan’ın siyasi etkisinden çekinerek bu talebi reddettiğini söyledi.
Netanyahu, törende yaptığı konuşmada 1998 yılına dair dikkat çeken bir anekdot paylaştı. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’dan, yaklaşık 2 bin 700 yıllık tarihe sahip Silvan Yazıtı’nı istediklerini belirten Netanyahu, karşılığında Osmanlı eserleri teklif ettiklerini söyledi. Ancak Yılmaz, bu talebi geri çevirdi.
İsrail Başbakanı, Yılmaz’ın gerekçesini de şöyle aktardı: “O dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğini yaptığı yükselen seçmen kitlesi, böyle bir adımı asla kabul etmezdi.”
Silvan Yazıtı, sadece arkeolojik değil, aynı zamanda politik bir sembol. İsrail yıllardır bu yazıtı Türkiye’den istemekte ısrarcı oldu. Ancak Türkiye, her defasında bu talebi reddetti. 2022’de yazıtın iade edileceği yönündeki haberler Ankara tarafından yalanlandı.
Netanyahu’nun son sözleri ise iki kritik perde arkası mesaj içeriyor:
İsrail, Filistin topraklarındaki arkeolojik miras üzerinde hak iddiasını sürdürmek istiyor.
Erdoğan faktörü, 1990’lardan itibaren hem Türkiye iç siyasetinde hem de dış politikada belirleyici bir aktör olarak öne çıkıyor.
Bu açıklama, tarihî eserlerin sadece kültürel bir miras değil, aynı zamanda diplomasi ve siyaset alanında da koz olarak kullanıldığını gösteriyor. Netanyahu’nun “Erdoğan’dan çekinildi” çıkışı ise, Türkiye’deki seçmen dinamiklerinin uluslararası kararları bile etkilediğini bir kez daha ortaya koyuyor.
Diyanet’te Taht Oyunu: Erbaş Gidecek yerine…
1
Yılmaz Özdil Neden Ayrıldı? “Akın Gürlek” Krizi İddiası Ne?
20925 kez okundu
2
Altın neden yükseliyor? Nisan 2026 rekor seviyeler ve çarpıcı nedenler
7831 kez okundu
3
AK Parti Oy Kaybı Sürüyor mu? Son Anketler Ne Gösteriyor?
2484 kez okundu
4
Erdoğan Tanesi 80 Milyon Liralık 4 Ultra Lüks Araba Aldı!
1668 kez okundu
5
Gazzeli Doktordan Erdoğan’a Tarihi Mektup: “Sadece İzlediniz, Kandırıldık!”
1351 kez okundu
Şi, Trump’a “Tukidides Tuzağı” dedi! Dünya neden alarma geçti?
Ulusal Staj Programı’nda ‘Kariyer Kapısı’ yoğunluğu: Kimler seçildi?
Kadın hakimle taksici aşkının mesajları şoke etti
Yargı Paketi’nde af olacak mı? Gürlek’ten dikkat çeken açıklama
Altın yatırımcısı şaşkın! Düşüşün perde arkası ortaya çıktı
Trump’ın Altın Kubbe planı: Tam 1,2 trilyon dolar
BYD’den Avrupa’da fabrika avı! Stellantis ile dev pazarlık!
Türkiye’nin mobilya devi satıldı: İşte 16,5 milyarlık gizli ihale!
Kastamonu’da dehşet! Balkondan çıplak atlayan genç kızın hocası tutuklandı!
Sakarya’da trafik magandası fenomenin “Bedel” şovu!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.