40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
3.334,69%0,33
10.219,40%-0,06
TBMM’ye sunulan yeni yasa teklifiyle alkollü içki üreticilerinin festival ve etkinliklere sponsor olması tamamen yasaklanırken, 22:00’den sonraki satış ihlallerinin denetimi doğrudan valilik ve kaymakamlıklara devrediliyor. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemenin Anayasa’nın 58. maddesi gereğince gençleri koruma amacı taşıdığını savundu.
Yeni yasa teklifi, alkol üreticilerinin isim, marka, amblem veya logolarını kullanarak hiçbir etkinliğe destek vermesine veya “gizli reklam” yapmasına izin vermiyor. Bu durum, özellikle Türkiye’deki büyük müzik festivalleri ve kültürel etkinliklerin finansman yapısını derinden etkileyebilir.
Düzenleme sadece doğrudan reklamı değil, markalar üzerinden yapılan dolaylı tanıtımları da hedef alıyor. Güler, düşük alkollü içki markalarının yüksek alkollü içkileri çağrıştıracak şekilde kullanılmasının yasaklanacağını, vitrinlerin ise alkolü teşvik eden her türlü görselden temizleneceğini belirtti.
En dikkat çekici değişikliklerden biri, 22:00 ile 06:00 saatleri arasındaki alkol satış yasağı denetiminde yaşanacak. Daha önce merkezi bir yapıyla yürütülen denetim ve ceza yetkisi, artık yerinde ve süratli denetim amacıyla valilik ve kaymakamlıklara (mülki amirliklere) devrediliyor.
Güler, şarap üreticilerinin mağduriyet iddialarına ilişkin, düzenlemenin üretimle değil, tamamen reklam ve sponsorluk yasağıyla ilgili olduğunu vurguladı. Ancak sektör temsilcileri, tanıtım yasaklarının butik üreticileri zor durumda bırakabileceği görüşünde.
YÜZDEYÜZHABER ANALİZ
Bu hamle, sadece bir “sağlık tedbiri” değil, aynı zamanda eğlence sektörünün finansal kaynaklarını kontrol altına alma girişimidir. Analizimizce; denetim yetkisinin mülki amirlere devredilmesi, yerelde çok daha sert ve baskıcı bir denetim mekanizmasının kurulmasına yol açabilir. Sponsorluk yasakları ise Türkiye’de zaten can çekişen festival kültürüne ağır bir darbe indirebilir. Türkiye’de alkol politikaları uzun süredir siyasi ve toplumsal tartışmaların merkezinde bulunuyor. Yeni yasa teklifinin yalnızca satış değil, tanıtım ve sponsorluk alanını da hedef alması, düzenlemenin ekonomik ve kültürel etkilerini büyütebilir.
Özellikle müzik festivalleri, kültür etkinlikleri ve bazı spor organizasyonları uzun yıllardır içki markalarının sponsorluklarıyla finansman buluyordu. Bu nedenle teklifin yürürlüğe girmesi halinde:
Festival organizasyonlarının bütçesi daralabilir, bazı etkinliklerin iptal edilmesi gündeme gelebilir, alternatif sponsor arayışları artabilir.
Öte yandan hükümet kanadı düzenlemeyi gençleri koruma ve bağımlılıkla mücadele politikası olarak savunuyor.
Bu durum Türkiye’de kamusal yaşam, kültür endüstrisi ve ekonomi arasında yeni bir tartışma alanı yaratabilir.
Yetki mülki amirlere geçtiği için denetimlerin sıklaşması ve cezaların “yerinde” uygulanması nedeniyle tahsilat hızının ve caydırıcılığının artması bekleniyor.
Evet, yasa teklifi onaylanırsa üreticiler logo veya amblem kullanarak hiçbir sosyal veya kültürel etkinliğe sponsor olamayacak.
Teklif kapsamında, iş yerlerinin dışarıdan görünen kısımlarında alkolü özendiren her türlü yazı, işaret ve görselin kaldırılması hedefleniyor.
Bu içerik Yüzdeyüzhaber Editör Grubu tarafından hazırlanmıştır. Yerel ve küresel gelişmelerin perde arkasını aralamaya devam ediyoruz. Bizi takipte kalın.
KAYNAKLAR:
TBMM AKP Grup Başkanlığı Açıklamaları
Anayasa Madde 58
Haber Ajansları (AA, DHA)
📢 Gündemin Perde Arkasını Kaçırmayın!
YÜZDEYÜZHABER‘in derinlemesine analizlerini, “Küresel Denklem” dosyalarını ve ezber bozan içeriklerini anlık takip etmek için WhatsApp kanalımıza katılın. Numaranız görünmeden, sadece en önemli gelişmeleri ilk siz öğrenin.
👉 BURAYA TIKLAYARAK WHATSAPP KANALIMIZA KATILIN
İlber Ortaylı’nın Sağlık Durumu Nasıl? Yoğun Bakımda Neler Oluyor?
1
Kur’an Müslümanlığı Nedir? Geleneksel Din Anlayışına Meydan Okuyan Devrim!
11867 kez okundu
2
Gülistan Doku olayında şok! Eski Vali Tuncay Sonel’e gözaltı
7897 kez okundu
3
Kur’an’da Faiz Yasağı Nasıl Geçiyor? Gerçek Hüküm Ne, Sistem Neden Değişmiyor?
5334 kez okundu
4
Kur’an’da namazın şekli anlatılıyor mu, nasıl kılınacağı yazıyor mu?
4212 kez okundu
5
Namaz Vakitleri Tartışması: 2 mi, 5 mi yoksa 7 mi? Eliaçık’tan “Salat” Analizi
3629 kez okundu
ABD-İran anlaşma yolunda? Sızan plan ortalığı karıştırdı
Çaya limon atanlar dikkat! Etkisi ortaya çıktı
PKK feshi sonrası ortalık karıştı! ‘Apocu Yönetim’ çıkışı ne anlama geliyor?
Hantavirüs paniği büyüyor! Gemide ölümler arttı, risk yüksek
Kedinin yüzüne kimyasal sıkılmıştı! Son durum açıklandı
Trump’tan şok İran kararı! Savaş bitti mi, yoksa oyun mu?
Dünya altın toplarken Türkiye sattı! Amerikalılar yazdı, rakam olay oldu
Cem Küçük canlı yayında ifşa etti! AKP medyası talimat alıyor
Aspirin kanseri önlüyor mu? Bilim ne diyor, gerçek ortaya çıktı
Ebru Cansu kimdir? Gülistan Doku dosyasının kilit ismi ortaya çıktı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.