40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
3.334,69%0,33
10.219,40%-0,06
Avusturya’da ATİB ve Diyanet ekseninde yürütülen soruşturmada şoke edici ayrıntılar gün yüzüne çıktı. 1 milyon avroya yakın bağışın “özel eğlence ve eskort hizmetleri” için harcandığı öne sürülürken, bir personelin kendisini aklamak için “cinsel ilişki yaşamadığına dair” doktor raporu aldığı ve dosyanın siyasi nüfuzla kapatıldığı iddia ediliyor.
⏱️ Tahmini Okuma Süresi: 4 Dakika
Soruşturmanın odağındaki en büyük iddia, vatandaşların bağışlarından oluşan fonların amaç dışı kullanımı.
ATİB bünyesinde görevli bazı isimlerin aylık maaşlarının 7 bin avro seviyesinde olduğu bilinirken, bu gelirlerin haricinde yaklaşık 1 milyon avroluk kaynağın kayıp olduğu belirtiliyor. Bu meblağın “eskort hizmetleri” ve Prag gibi şehirlerdeki “özel eğlence harcamaları” için kullanıldığı ileri sürülüyor.
İhraç edilen personellerden V.H.’nin eğlence amaçlı Prag seyahatleri, F.M.’nin ise alkollü mekan çıkışlarında taksiciler tarafından Müşavirlik binasına bırakıldığına dair detaylar, kurum disiplininin geldiği noktayı özetliyor.
Skandalın en çok konuşulan ve etik tartışmalara yol açan kısmı ise “E.” adlı şahsın kendini savunma yöntemi oldu.
İddiaya göre E., eskort hizmeti almadığını ve cinsel birliktelik yaşamadığını ispatlamak amacıyla bir tıp merkezinden doktor raporu aldırttı. Bu raporun soruşturma dosyasına bir savunma delili olarak eklendiği belirtiliyor.
Söz konusu personelin dosyasının, ucu daha üst düzey isimlere dokunacağı endişesiyle bir AKP’li bakanın akrabası tarafından hızla kapatıldığı ve müfettiş incelemelerinin yüzeysel tutulduğu iddialar arasında yer alıyor.
Kurumun kriz yönetimi, skandalın büyümesinde etkili oldu.
İlk Açıklama: İddialar yalanlanmadı ancak olayların “önceki döneme ait” olduğu ve sorumluların görevden alındığı savunuldu.
İkinci Aşama: Detayların basına sızmasıyla birlikte denetim sürecinin bir “turistik geziye” dönüştürüldüğü ve şeffaflıktan uzak bir tutum sergilendiği gözlemlendi.
[Yüzdeyüzhaber Kritik Analiz]: ATİB skandalı, yurt dışındaki dini kurumların denetimsizliğinin ve liyakat sorununun en acı örneğidir. Yüzdeyüzhaber olarak vurguluyoruz: Vatandaşın helal rızkından ayırarak yaptığı bağışların Prag gecelerinde ve eskort hizmetlerinde harcanması, sadece mali bir suç değil, aynı zamanda manevi bir ihanettir. “Doktor raporu” gibi absürt savunma teknikleri ve siyasi nüfuzla dosya kapatma çabaları, bu kirliliğin münferit olmadığını, yapısal bir çürümeye işaret ettiğini göstermektedir. Diyanet’in bu konuda sessiz kalması, Avrupa’daki Türk toplumunun bu kurumlara olan güvenini tamamen bitirebilir.
Kayıp meblağın, kurum içi muhasebe kayıtları ve şüpheli harcama faturaları üzerindeki incelemeler sonucunda bağımsız denetçiler tarafından raporlandığı iddia edilmektedir.
V.H. ve F.M. gibi isimlerin görevlerine son verildiği bilinirken, dosyasının kapatıldığı iddia edilen personellerin akıbeti belirsizliğini korumaktadır.
Konuyla ilgili Diyanet bünyesinde müfettiş görevlendirildiği ancak muhalefet kaynakları tarafından bu denetimin “aklama operasyonuna” dönüştürüldüğü iddia edilmektedir.
YÜZDEYÜZHABER EKİBİ
Kaynaklar:
BirGün Gazetesi – Avusturya ATİB Soruşturma Haberleri (2025-2026)
ATİB Resmi Basın Açıklamaları
Avusturya Türk Toplumu Federasyonu (ATTF) İç Raporları
Özlem Çerçioğlu Sessizliğini Bozdu: “Parti Değiştirmedim, İmar Mafyasından Kaçtım!”
1
Yılmaz Özdil Neden Ayrıldı? “Akın Gürlek” Krizi İddiası Ne?
20914 kez okundu
2
Altın neden yükseliyor? Nisan 2026 rekor seviyeler ve çarpıcı nedenler
7822 kez okundu
3
AK Parti Oy Kaybı Sürüyor mu? Son Anketler Ne Gösteriyor?
2472 kez okundu
4
Erdoğan Tanesi 80 Milyon Liralık 4 Ultra Lüks Araba Aldı!
1653 kez okundu
5
Gazzeli Doktordan Erdoğan’a Tarihi Mektup: “Sadece İzlediniz, Kandırıldık!”
1337 kez okundu
ABD-İran anlaşma yolunda? Sızan plan ortalığı karıştırdı
Çaya limon atanlar dikkat! Etkisi ortaya çıktı
PKK feshi sonrası ortalık karıştı! ‘Apocu Yönetim’ çıkışı ne anlama geliyor?
Hantavirüs paniği büyüyor! Gemide ölümler arttı, risk yüksek
Kedinin yüzüne kimyasal sıkılmıştı! Son durum açıklandı
Trump’tan şok İran kararı! Savaş bitti mi, yoksa oyun mu?
Dünya altın toplarken Türkiye sattı! Amerikalılar yazdı, rakam olay oldu
Cem Küçük canlı yayında ifşa etti! AKP medyası talimat alıyor
Aspirin kanseri önlüyor mu? Bilim ne diyor, gerçek ortaya çıktı
Ebru Cansu kimdir? Gülistan Doku dosyasının kilit ismi ortaya çıktı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.