40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
3.334,69%0,33
10.219,40%-0,06
Aydınlık Gazetesi yazarı İsmet Özçelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 8-9 Mayıs için planlanan ancak gerçekleşmeyen ABD ziyaretinin perde arkasını kaleme aldı. Özçelik’e göre ziyaretin iptali, sadece bir takvim uyuşmazlığı değil; Türkiye’nin bölge ülkeleriyle kurduğu “bağımsız hat” ile ABD’nin “intikam senaryosu” arasındaki sert çarpışmanın sonucudur.
⏱️ Tahmini Okuma Süresi: 4 Dakika
Türkiye ve ABD arasındaki gerginlik, sadece konjonktürel bir anlaşmazlık değil, yapısal bir çıkar çatışmasına dönüşmüş durumda. Özçelik’in analizine göre, Türkiye’nin bölgesel iş birlikleri Washington’ın “büyük patron” imajını doğrudan sarsıyor.
ABD’nin Irak ve Suriye’de PKK/PYD’ye verdiği binlerce tır silah desteği, Türkiye tarafından bir “ulusal güvenlik tehdidi” ve bölgede “2. İsrail” devleti kurma çabası olarak görülüyor. Türkiye’nin bu plana karşı Suriye’de Astana Süreci, Karabağ’da Rusya-Azerbaycan-İran iş birliği ve Irak’ta Bağdat ile kurduğu terör karşıtı cephe, ABD’yi bölgede devre dışı bırakıyor.
Savunma sanayiindeki yerlileşme hamleleri, Rusya ile kurulan sıcak temaslar ve S-400 alımı, Batı blokunda “Türkiye kontrolden çıktı” algısını pekiştirdi. Özçelik, ABD’nin bu bağımsızlık hamlelerini “cezalandırmak” istediğini ve ekonomik krizi bir kaldıraç olarak kullandığını vurguluyor.
Ziyaret süreci, Ankara’da “biz erteledik”, Washington’da ise “biz iptal ettik” fısıltılarıyla bir iletişim krizine dönüştü. Ancak Özçelik’in görüştüğü tecrübeli bürokratların uyarısı çok daha derin bir riske işaret ediyor.
Analizde, 2001 ekonomik krizi sonrası Ecevit hükümetinin çaresizliği ve Kemal Derviş’in gelişiyle başlayan süreç ile bugünkü durum arasında paralellik kuruluyor. Özçelik, “ölümü gösterip sıtmaya razı etme” taktiğiyle Türkiye’nin yeniden ABD eksenine ve kredi musluklarına mahkûm edilmek istendiğini savunuyor.
[Yüzdeyüzhaber Kritik Analiz]: İsmet Özçelik’in analizi, Türkiye’nin ekonomik kırılganlığının dış politikada bir “şantaj aracı” olarak kullanılmak istendiğini açıkça ortaya koymaktadır. Yüzdeyüzhaber olarak vurguluyoruz: Ziyaretin iptal edilmesi, Türkiye’nin taviz vermeye zorlandığı bir masadan kalkması olarak okunabilir. Ancak 2001 benzetmesi, ekonomik krizin sadece bir finans meselesi değil, aynı zamanda siyasi bir “rejim ve eksen değiştirme” operasyonu olduğunu hatırlatmaktadır. Erdoğan’ın “hızlı karar vererek oyunu bozma” kapasitesi, Türkiye’nin Asya ve Batı arasındaki yeni pozisyonunu belirleyecektir.
Ankara cephesi ziyareti “program yoğunluğu nedeniyle erteleme” olarak duyururken, ABD tarafı kararın kendilerinden kaynaklandığını iddia etmektedir. Özçelik’e göre asıl neden, Türkiye’nin bağımsız politikalarından duyulan rahatsızlıktır.
Obama döneminde paylaşılan meşhur beyzbol sopalı fotoğraf, ABD’nin müttefiklerine karşı sergilediği cüretkar ve dayatmacı tavrın bir sembolü olarak hatırlatılmaktadır.
Ekonomik krizin bir “fırsata” çevrilerek Türkiye’nin Batı eksenli politikalara ve Kemal Derviş benzeri bir “kurtarıcı” modeline razı edilmesi riski üzerinde durulmaktadır.
YÜZDEYÜZHABER EKİBİ
Kaynaklar:
İYİ Parti’de Dervişoğlu Dönemi: Erdoğan’a “Anayasa” Resti ve “Merkez” Hamlesi!
1
Yılmaz Özdil Neden Ayrıldı? “Akın Gürlek” Krizi İddiası Ne?
20918 kez okundu
2
Altın neden yükseliyor? Nisan 2026 rekor seviyeler ve çarpıcı nedenler
7827 kez okundu
3
AK Parti Oy Kaybı Sürüyor mu? Son Anketler Ne Gösteriyor?
2475 kez okundu
4
Erdoğan Tanesi 80 Milyon Liralık 4 Ultra Lüks Araba Aldı!
1656 kez okundu
5
Gazzeli Doktordan Erdoğan’a Tarihi Mektup: “Sadece İzlediniz, Kandırıldık!”
1340 kez okundu
ABD’li dev banka Türkiye için kötü haberi verdi! Yükselecek
Özgür Özel’den Burcu Köksal’a olay mesaj mı? Kulisi sallayan iddia
Burcu Köksal AKP’ye geçiyor! Perde arkasında yok yok…
Bu anket Erdoğan’ı çok kızdırır? CHP’den AKP’ye tarihi fark
Fatih Erbakan adaylık için konuştu, ikinci tur için verdiği isim şaşırttı!
ABD-İran anlaşma yolunda? Sızan plan ortalığı karıştırdı
Çaya limon atanlar dikkat! Etkisi ortaya çıktı
PKK feshi sonrası ortalık karıştı! ‘Apocu Yönetim’ çıkışı ne anlama geliyor?
Hantavirüs paniği büyüyor! Gemide ölümler arttı, risk yüksek
Kedinin yüzüne kimyasal sıkılmıştı! Son durum açıklandı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.