40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
3.334,69%0,33
10.219,40%-0,06
ABD-İran geriliminde ateşkes henüz kalıcı değil. Pakistan’ın başkenti İslamabad’da tarafların dolaylı temas kurduğu iddiaları gündemi sarstı. İran resmi olarak masayı reddetse de dünya basınındaki çelişkili bilgiler, yeni savaş mı yoksa uzlaşma mı sorusunu yeniden büyüttü.
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’in Pakistan’a gitmesi, perde arkasında kritik temasların başladığı yorumlarını güçlendirdi. Bazı uluslararası medya kuruluşları İran heyetinin de bölgede olduğunu yazdı.
Tahran yönetimi, Pakistan’da resmi bir İran heyeti bulunmadığını savundu. İran cephesi, baskı altında müzakere yapılmayacağını açıkladı.
Reuters, WSJ, NYT ve bölgesel medya organları farklı kaynaklara dayanıyor. Bu da kontrollü bilgi sızdırma ihtimalini gündeme getiriyor.
Pakistan, hem ABD hem bölgesel güçlerle temas kurabilen nadir ülkelerden biri. Bu nedenle arka kapı diplomasisi için uygun merkez olarak görülüyor.
Trump’ın sert çıkışı, yalnızca askeri mesaj değil aynı zamanda pazarlık baskısı olarak yorumlanıyor. Ateşkes süresi uzatılmış olsa da Washington, İran’dan hızlı taviz bekliyor.
İran’ın enerji altyapısı, ekonomik baskının en etkili alanlarından biri. Olası saldırılar petrol piyasasını da sarsabilir.
Evet. Taraflar ilerleme sağlayamazsa sınırlı çatışmalar yeniden başlayabilir.
YÜZDEYÜZHABER Analiz / Perde Arkası
Buradaki gerçek savaş sadece füzelerle değil, enerji fiyatları ve psikolojik üstünlük üzerinden yürütülüyor. Trump yönetimi İran’a askeri baskı kurarken aynı anda petrol piyasasını tamamen bozmamaya çalışıyor. Çünkü yüksek petrol fiyatı ABD içinde enflasyonu artırabilir ve seçmen tepkisine yol açabilir.
İran ise teslim olmuş görüntüsü vermeden zaman kazanmak istiyor. Bu yüzden bir yandan sert açıklamalar yapılırken diğer yandan dolaylı temas kapıları tamamen kapanmıyor. Tahran’ın iç siyaseti açısından doğrudan geri adım atmak zayıflık göstergesi sayılabilir.
Pakistan detayı bu yüzden kritik. Taraflar doğrudan konuşmuyorsa üçüncü ülke üzerinden nabız yoklanır. Kamuoyuna “görüşme yok” denirken arka planda teknik pazarlık yürüyebilir.
En güçlü senaryo şu an tam savaş değil, kontrollü krizdir. Yani kısa ateşkesler, sert açıklamalar, piyasayı geren tehditler ve perde arkasında pazarlıklar sürebilir. Bu tablo enerji fiyatlarını yukarıda tutar, küresel belirsizliği büyütür.
Resmi olarak doğrulanmış doğrudan görüşme yok. Ancak dolaylı temas iddiaları güçlü.
İlerleme olursa kısa süreli yeni uzatma ihtimali bulunuyor.
Kesin değil. Ancak baskı unsuru olarak askeri seçenek masada tutuluyor.
Gerilim sürerse petrol ve doğalgaz fiyatlarında yukarı yönlü baskı devam edebilir.
KAYNAKLAR: Reuters, Al Jazeera, Axios, The Wall Street Journal, The New York Times
✔️ Bu içerik YÜZDEYÜZHABER Editör Grubu tarafından tamamen özgün analizlerle desteklenmiş olup, YüzdeYüzHaber’in yayın ilkelerine uygun olarak hazırlanmıştır.
✔️ 📢 Gündemin Perde Arkasını Kaçırmayın!
YÜZDEYÜZHABER’in derinlemesine analizlerini, “Küresel Denklem” dosyalarını ve ezber bozan içeriklerini anlık takip etmek için WhatsApp kanalımıza katılın. Numaranız görünmeden, sadece en önemli gelişmeleri ilk siz öğrenin.
👉 BURAYA TIKLAYARAK WHATSAPP KANALIMIZA KATILIN
İran’ın Nükleer Kozu Masada! 450 Kiloluk Gizli Tehlike
1
Petrol darboğazı patlıyor mu? Nisan için korkutan senaryo
1572 kez okundu
2
Bill Gates’ten Korkutan Tahmin: “4 Yıl İçinde Yeni Bir Pandemi Olasılığı %15”
924 kez okundu
3
Fas Kralı’ndan Kurban Yasağı: “Pazarlara Baskın, Halka Kesmeme Çağrısı!”
795 kez okundu
4
Papa Leo’dan Trump’a Tarihi Rest: Senden Korkmuyorum
751 kez okundu
5
Gizemli Füze Testi: Hindistan’dan Türkiye’ye Tehlikeli Mesaj mı?
689 kez okundu
15 bin personel alımı! Adalet Bakanlığı İKM, Zabıt Kâtibi başvuruları ne zaman?
Gamze Topuz ve Tümer Metin Anneler Günü’nde neden buluştu?
Cemre Baysel neden ağladı? Gözyaşlarının ardındaki sır sızdı!
SONAR anket sonuçları sızdı mı? Hakan Bayrakçı’dan şok açıklama!
İşte AKP kulislerinden sızan iki mutlak butlan senaryosu!
60 bin yıldır dış dünyaya kapalı! Kuzey Sentinel Adası’nın kan donduran sırrı
Ölümsüzlük bulundu mu? Bilim dünyasını sarsan “deniz anası” mucizesi
9. Beylikdüzü Klasik Müzik Günleri’ne Muhteşem Final
Tekirdağ’daki düğünde ortalık karıştı! Masaların üstünde oynadılar
ABD’li dev banka Türkiye için kötü haberi verdi! Yükselecek
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.