40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
3.334,69%0,33
10.219,40%-0,06
İslam teolojisinde, felsefe dünyasında ve modern bilimin antropolojik keşiflerinde cevabı en çok aranan sorulardan biri olan Hz. Adem’in ilk insan olup olmadığı tartışması, Google arama motorlarında her gün binlerce gösterim alıyor. İlahiyat dünyasının dehası merhum Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk’ün tevhidi ve rasyonel bakış açısıyla incelenediğinde; geleneksel hurafelerin tamamen ötesinde, Kuran’ın biyolojik evrim ve yaratılış kodlarına dayanan sarsıcı bir süreci ifade ediyor.
Emevi din anlayışının, İsrailiyat hurafelerinin ve tarikat cemaat yapılarının yüzyıllardır topluma dayattığı “çoraptan, topraktan aniden var olan insan” masallarına karşı Kuran rasyonalizmiyle amansız bir savaş veren Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, yaratılış felsefesini incelerken Hz. Adem kavramına çok farklı bir vizyon getirmiştir. Yaşar Nuri Öztürk’e göre Kuran-ı Kerim dikkatle incelendiğinde, Hz. Adem’in biyolojik anlamda yeryüzündeki “ilk insansı canlı” olmadığı, aksine evrimsel süreçte akıl, vahiy ve bilinç yüklenerek “insanlaşan (insan sıfatı kazanan) ilk varlık”, yani ilk “beşer ötesi insan” olduğu net bir şekilde görülmektedir.
Google panellerinde ve arama motorlarında bilim ve inanç dünyası tarafından her gün yoğun şekilde sorgulanan bu durum, Kuran’daki Hicr ve Bakara surelerindeki ayetlerle sabittir. Yaşar Nuri Öztürk tefsirlerinde, Bakara Suresi 30. ayette meleklerin Allah’a hitaben, “Orada bozgunculuk çıkaracak ve kan dökecek birini mi var edeceksin?” sorusunun altını çizmektedir. Öztürk; meleklerin henüz yaratılmamış bir varlığın kan dökeceğini bilemeyeceğini, bu sorunun ancak yeryüzünde Adem’den önce de yaşayan, kan döken, ilkel ve homonid (insansı) toplulukların varlığıyla açıklanabileceğini belirtir. İşte Adem, bu ilkel topluluklar içinden seçilerek kendisine ruh üflenen, isimlerin öğretildiği (esma) ve akıl süzgeci verilen ilk tekamül etmiş insandır.
Geleneksel din tüccarlarının bilimi reddeden katı dogmalarına Kuran’ın biyolojik rasyonalitesiyle karşı çıkan Yaşar Nuri Öztürk, tefsirlerinde “beşer” ile “insan” kavramlarının dilbilimsel olarak tamamen ayrı dünyalar olduğunu vurgular. Beşer; yeryüzünde biyolojik olarak yürüyen, yiyen, içen, üreyen ve evrimsel süreçte varlığını sürdüren fiziki canlıyı tanımlar. İnsan ise; o beşeri yapının üzerine Allah’ın kendi ruhundan üfleyerek (Nefahatü min ruhi) ona ahlak, vicdan, sorumluluk ve estetik algısı yüklemesiyle oluşan üst kimliktir.
Hz. Adem, bu evrimsel tekamülün zirvesinde “halife” sıfatıyla ödüllendirilen ve biyolojik beşerlikten zihinsel insanlığa sıçrayan lider figürdür. Dolayısıyla antropolojinin bulduğu milyonlarca yıllık ilkel insan fosilleri Kuran ile çelişmez; aksine Kuran’ın işaret ettiği Adem öncesi beşeri dönemleri bilimsel olarak kanıtlar.
Yaşar Nuri Öztürk analizlerinde, Adem ve Havva’nın cennetteki yasak elmayı yemesi ve yeryüzüne indirilmesi kıssasının kelimesi kelimesine bir coğrafi mekan değişimi değil, insan bilincinin çocukluk evresinden sorumluluk (erişkinlik) evresine geçişini anlatan muazzam bir sembolik dil olduğunu belirtir. Cennet, insanın avcı-toplayıcı olduğu, zahmetsizce beslendiği ilkel doğa evresidir; yasak ağaç ise “bilgi ve mülkiyet” hırsıdır. İnsan aklı o ağaca dokunarak iradeyi seçmiş, medeniyet kurma sorumluluğunu alarak kamusal alana ve yeryüzü imtihanına adım atmıştır. Tarikatların bu kıssayı kadını suçlayan (Havva’nın elmayı yedirmesi gibi) İsrailiyat efsaneleriyle kirletmesine sert çıkan Öztürk; Kuran’ın suçu her iki eşe birden yüklediğini ve kadını aşağılayan hiçbir hurafe barındırmadığını teolojik olarak ispatlamıştır.
Hz. Adem’in ilk insan olup olmadığına dair antropolojik ve dini soruların Google üzerinde ilk sayfaları işgal edecek düzeyde yüksek bir trafikle aranması, Türk toplumunun artık kendisine dayatılan hurafe dininden ve bilim düşmanı tarikat masallarından sıyrılıp Kuran’ın rasyonel, felsefi ve evrimsel köklerine ne derece susadığının en somut manifestosudur. Yüzdeyüzhaber olarak, merhum Yaşar Nuri Öztürk’ün bu devrimci perspektifini bugünkü sosyolojiyle birleştirmek zorundayız. Günümüz cemaat barikatları bilimi, evrimi ve antropolojiyi dinsizlik gibi sunarak genç nesilleri deizm ve ateizmin kucağına iterken; Kuran’ın rasyonel tefsiri bilimin bulduğu her fosili yaratılışın muazzam bir tekamül süreci olarak kucaklamaktadır.
Hükümetin bugün dikey olarak önünü açtığı muhafazakar eğitim modelleri ve meclis kulislerinde tartışılan 12. Yargı Paketi gibi sivil-sosyal hayatı şekillendiren yasal düzenlemeler ikliminde, bilimi ve inancı birleştiren bu tarz rasyonel çıkışlar, toplumun entelektüel harcı için en büyük kurtarıcıdır. Mehmet Şimşek programlarının yarattığı ağır ekonomik buhran altında ezilen ve tarikat safsatalarıyla uyuşturulmak istenen kitleler, Google botlarını bu biyolojik yaratılış kelimesinde 5. sıraya kadar taşıyorsa; bu demektir ki internet kullanıcısı artık din tüccarlarının masallarını reddetmekte, Hz. Adem’in o akılcı, halife kılınan ve isimleri öğrenen entelektüel karakterini aramaktadır.
Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk’ün tefsirine göre Hz. Adem biyolojik anlamda ilk insansı (beşer) değil; akıl, bilinç ve ilahi ruh üflenerek yeryüzünde “insan” ve “halife” sıfatını kazanan, yani insanlaşan ilk varlıktır.
Evet, Bakara Suresi 30. ayette meleklerin “yeryüzünde kan dökecek birini mi yaratacaksın” uyarısı, Adem’den önce de yeryüzünde yaşayan, kan döken ilkel insansı (homonid) toplulukların var olduğuna işaret etmektedir.
Beşer, insanın sadece biyolojik, et ve kemikten oluşan, evrimsel süreçteki fiziki halini ifade ederken; insan, bu fiziki yapıya ilahi bilincin, ahlakın, ruhun ve sorumluluğun yüklenmiş üst formunu tanımlar.
KAYNAKLAR: Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk — Kuran Verilerine Göre İslam ve Evrim Akademik Çalışmaları — Kuran-ı Kerim, Bakara Suresi 30. Ayet ve Hicr Suresi 28. Ayet Tefsir Notları — Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam ve Kelam Tarihi Araştırma Tezleri
✔️ Bu içerik YÜZDEYÜZHABER Editör Grubu tarafından tamamen özgün analizlerle desteklenmiş olup, YüzdeYüzHaber’in yayın ilklerine uygun olarak hazırlanmıştır.
Hz. Ayşe neden bir daha evlenmedi? Yaşar Nuri’den ezber bozan tefsir
1
Kur’an Müslümanlığı Nedir? Geleneksel Din Anlayışına Meydan Okuyan Devrim!
11913 kez okundu
2
Gülistan Doku olayında şok! Eski Vali Tuncay Sonel’e gözaltı
7961 kez okundu
3
Kur’an’da Faiz Yasağı Nasıl Geçiyor? Gerçek Hüküm Ne, Sistem Neden Değişmiyor?
5369 kez okundu
4
Kur’an’da namazın şekli anlatılıyor mu, nasıl kılınacağı yazıyor mu?
4238 kez okundu
5
Namaz Vakitleri Tartışması: 2 mi, 5 mi yoksa 7 mi? Eliaçık’tan “Salat” Analizi
3668 kez okundu
Prof. Dr. Bengi Başer nereli? Herkesin aradığı o gizemli biyografi
Ahmet Can Dündar kimdir? Medya dünyasını sarsan şok gerçekler sızdı
Nazende Sevgilim ne demek? Şarkı sözlerindeki gizli edebiyat
Levh-i Mahfuz ne demek? Yaşar Nuri’den ezber bozan kader tefsiri
Sinan Zorbey kimdir? Arabesk dünyasını sarsan şok gerçekler
Hz. Adem ilk insan mı? Yaşar Nuri’den ezber bozan Kuran tefsiri
Kim bu İlnur Çevik? Siyaset dünyasında herkes onu arıyor
Berat Albayrak kimdir, kaç yaşında? Ekonomi dünyasını sarsan o isim
Hz. Ayşe neden bir daha evlenmedi? Yaşar Nuri’den ezber bozan tefsir
İstiklal Marşı’nda Türk kelimesi neden yok? Akif’in şok sırrı sızdı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.