40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
3.334,69%0,33
10.219,40%-0,06
Suriye’nin Halep kenti, 2011’den bu yana süregelen en kritik kırılmalardan birini yaşıyor. Şam yönetimi ile Kürt güçleri arasındaki gerilim, 8 Ocak’ta ordunun Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerine girmesiyle zirve yaptı.
“Tahliye” mi “Teslimiyet” mi? Şam ordusu, Kürt savaşçıların kenti terk ederek kuzeydoğuya (Rojava) çekilmesi için Cuma sabahı 09.00’a kadar süre tanıdı. Otobüsler hazırlandı ancak kapılar açılmadı.
Kürt Meclisi’nden Sert Yanıt: BBC ve ANHA’nın aktardığına göre Kürt Meclisi, “Bu bir teslim olma çağrısıdır, mahallelerimizi savunacağız” diyerek şehri terk etmeyi reddetti.
Ateşkesin İflası: Kısa süreli ilan edilen ateşkes, karşılıklı ateş açılmasıyla bozuldu; tahliye için gönderilen otobüsler boş bir şekilde geri çekildi.
Asıl büyük kriz, 10 Mart 2025’te Suriye geçiş yönetimi lideri Ahmed Şara ile SDG komutanı Mazlum Abdi arasında imzalanan o meşhur anlaşmanın uygulanmamasında yatıyor.
Anlaşma; SDG’nin silahlı gücünün, havaalanlarının ve zengin petrol sahalarının devlet kontrolüne geçmesini öngörüyordu. Ancak iki devasa engel süreci tıkadı:
Yönetim Biçimi: Kürtlerin kuzeydoğudaki özerklik talebi ile Şam’ın tam merkeziyetçi yapısı uyuşmadı.
Askeri Entegrasyon: Silahlı güçlerin orduya nasıl dahil edileceği konusundaki mekanizma, 4 Ocak’taki son görüşmede de çözülemedi.
Analiz: Şam yönetimi, müzakerelerin sonuçsuz kalmasını fırsat bilerek askeri gücüyle Halep’teki Kürt varlığını tamamen tasfiye etmek istiyor.
Halep’teki yangın, komşu ülkelerin ve küresel güçlerin de radarına girdi.
İsrail’den “Onur Borcu” Hatırlatması: İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar, Batı dünyasına seslenerek; IŞİD’e karşı savaşan Kürtlere bir “onur borcu” olduğunu söyledi ve Şam’ın tutumunu sert bir dille eleştirdi.
BM’den Felaket Uyarısı: BM Sözcüsü Stéphane Dujarric, 140 bin kişinin yerinden edildiğini vurgulayarak “azami itidal” çağrısı yaptı.
Barzani’nin “Etnik Temizlik” Korkusu: Mesud Barzani, Halep’teki durumun bir etnik temizlik riskine evrildiğini belirterek Şam’ı uyardı.
Türkiye, geçmişte YPG/SDG varlığına karşı en sert tonu kullanırken, son dönemde 10 Mart anlaşmasının uygulanmasını destekleyeceğini belirterek tonunu yumuşatmıştı. Ancak sahadaki durum farklı; DEM Parti, Halep’teki saldırılarda Türkiye destekli grupların yer aldığını iddia ederek “bu bir imha operasyonudur” çıkışında bulundu.
Şu an Halep’te kontrolün kısmen orduya geçtiği söylense de, “Asayiş” güçlerinin belirli noktalardaki varlığı devam ediyor. Eğer 10 Mart mutabakatı tamamen rafa kalkarsa, Halep’teki bu kıvılcım petrol sahalarının bulunduğu kuzeydoğuya sıçrayarak Suriye’yi yeni ve topyekun bir iç savaşa sürükleyebilir.
Yüzdeyüzhaber olarak, Halep’teki her sokağın ve her siyasi pazarlığın perde arkasını takip etmeye devam edeceğiz.
Netanyahu’nun Sır İtirafı: Siloam Yazısı Neden Önemli?
KÜRESEL DENKLEM
ABD ile Çin Arasındaki Rekabet Neden Büyüyor? Küresel Güç Mücadelesinin Perde Arkası
1
Bill Gates’ten Korkutan Tahmin: “4 Yıl İçinde Yeni Bir Pandemi Olasılığı %15”
857 kez okundu
2
Fas Kralı’ndan Kurban Yasağı: “Pazarlara Baskın, Halka Kesmeme Çağrısı!”
719 kez okundu
3
Gizemli Füze Testi: Hindistan’dan Türkiye’ye Tehlikeli Mesaj mı?
627 kez okundu
4
Maduro Operasyonunda “Görünmez Silah” Şoku: Burun Kanaması ve Beyin Sarsıntısının Perde Arkası
604 kez okundu
5
İran’da Devrim Muhafızları’na “Vur” Emri: Hamaney’in Sertleşme Stratejisinin Perde Arkası
579 kez okundu
Haluk Levent Nasıl Ünlü Oldu? AHBAP’ın Kurucusu Hakkında Bilinmeyenler
Aziz Sancar Nobel Ödülünü Nasıl Kazandı?
22:00’den sonra içki satışı cezası ne kadar? AKP yeni yasakları açıkladı
Oytun Erbaş Kimdir ve Neden Tartışılıyor?
Faiz Artarsa Dolar Neden Düşer?
Enflasyon Neden Yükselir ve Nasıl Düşer?
İlber Ortaylı’nın Sağlık Durumu Nasıl? Yoğun Bakımda Neler Oluyor?
İran’ın ‘Hidra’ Sistemi: İran Rejimi Neden Kolay Kolay Yıkılmıyor?
BRICS Türkiye İçin Bir Kurtuluş mu? Ekonomik Bağımsızlık Analizi
Altın Fiyatları Neden Sürekli Yükseliyor?