34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Japon basınında düzenli olarak açıklama yapılmasına rağmen bilgi ve söylentilerin çok olduğu ülkede, başta birçok yabancı ülkenin vatandaşları olmak üzere, insanlar tedirginlik içinde Tokyo’dan ayrılmaya çalışıyor.
Depremin meydana geldiği gün Tokyo’daki havaalanlarında yoğunluk olması nedeniyle alınan güvenlik önlemleri ve kontrollü girişler dikkat çekiyor. İnsanlar, uçuşlarından çok daha önce havaalanına ulaşıp orada sabahlıyor. Polislerin pasaport kontrolü yaparak insanlara hangi ülkeye gittiklerini ve uçuş saatlerini sordukları Narita havaalanında, çoğu yabancı birçok kişinin serilen uyku tulumlarında ve köşe başlarında uyuduğu görülüyor.
Narita havaalanında gece ve sabah saatlerinde hiçbir görevli bulunmaması dikkati çekerken, başta sakin gibi görünen havaalanı, sabah sularında birden hareketlenerek ciddi bir yoğunluğa sahne oluyor.
Aileleri ve arkadaşlarıyla oluşturdukları gruplarda köşe başlarında yatan insanlar ile tek başına bulduğu kenarda uyuyanlardan bazıları, bir günden fazla süredir uçuşlarını beklediklerini kaydediyor.
Japon hükümetinin radyasyon düzeylerinin tehlike sınırının altında olduğu güvencesi vermesine rağmen, sızıntı korkusu ve başka bir deprem endişesi insanları Tokyo’dan uzaklaştırıyor. Birkaç havayolu şirketi Tokyo’ya uçuşları kesti. Bazı şirketler de yabancı çalışanlarını tahliye ediyor.
UÇAK BİLETLERİ KIZILAY’DAN
Japonya’daki deprem ve tsunami felaketinin ardından bölgeye ilk ulaşan uluslararası yardım ekiplerinden Kızılay, ülkedeki Türk vatandaşlarının Türkiye’ye dönmesi için imkanlarını seferber ediyor. Felaket bölgesindeki Kızılay ekibi, durumu uygun olmayanların dönüş biletlerini karşılayabileceklerini söyledi.
Depremin vurduğu Sendai bölgesine doğru tekrar hareket halinde olan öncü ekipten Gökhan Dilmaç AA muhabirine telefonda yaptığı açıklamada, ülkede bulunan Türklerin ihtiyaçları olması halinde dönüş biletlerini karşılayabileceklerini ve bunun bir bağış şeklinde yapılacağını söyledi.
Dilmaç, bu şekilde bir talebi olan vatandaşların kendilerine Japonya’daki Türk Büyükelçiliği aracılığıyla ulaşabileceğini kaydederken, Türk Kızılay’ının da duruma bu şekilde bir katkısının olacağını vurguladı.
Bölgede şiddetli kar yağışı olduğunu aktaran Dilmaç, felaketin vurduğu bölge olan Sendai’ye 125 kilometre kala yağış nedeniyle bir benzinlikte durduklarını sözlerine ekledi.
Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Sermet Atacanlı yaptığı açıklamada, Türk vatandaşlarının ”kalmak için bir nedenleri yoksa” Japonya dışına çıkmalarını önermişti.
İNGİLTERE BUNU TARTIŞIYOR