DOLAR

34,4465$% 0.3

EURO

36,3032% 0.16

STERLİN

43,4559£% -0.34

GRAM ALTIN

2.836,84%0,10

ONS

2.562,19%-0,20

BİST100

9.389,62%-0,33

a

BEYİN GÖÇÜ TERSİNE DÖNDÜ

“Bugüne kadar hep yurtdışına beyin göçünden bahsedilirken, ABD'den 248 araştırmacı Türkiye'ye geri döndü.

 TÜBİTAK’ın yürüttüğü faaliyetler kapsamında bugüne kadar 248 araştırmacı BİDEB burslarından yararlanarak Türkiye’ye döndü.

TERSİNE GÖÇ

Bugüne kadar hep yurtdışına beyin göçünden bahsedilirken, ABD’den 248 araştırmacı Türkiye’ye geri döndü. Bilim Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “TÜBİTAK’ın yürüttüğü faaliyetler kapsamında bugüne kadar 248 araştırmacı, Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı ‘Marie Curie Araştırma Programları ve Bursları’ destekleri ile Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) burslarından yararlanarak Türkiye’ye geri döndü. Türkiye’deki cazip araştırma ortamı yabancı bilim insanlarının da ilgisini çekiyor. Türk araştırmacıların yanı sıra yabancı bilim insanları da Türkiye’ye gelmek istiyor” dedi.
TÜRKİYE’YE DÖNEN BAZI ARAŞTIRMACILAR

Yrd. Doç. Dr. Ayşe Begüm Tekinay (Bilkent Üni.): ABD’deki Rockefeller Üniversitesi’nde 10 yıl moleküler biyoloji alanında araştırmalardabulundum. 2009’da Türkiye’ye dönüş yaptım ve araştırmalarımı Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde (UNAM) sürdürüyorum. ABD’deki çalışma ortamımızdan farksız güzel bir merkezde çalışıyorum.

Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu (TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü): ABD’de yaklaşık 21 yıl kaldım. Master ve doktoranın ardından özel firmalarda Ar-Ge yöneticisi olarak çalıştım. Özel bir üniversiteden öğretim üyeliği teklifi üzerine Türkiye’ye geri döndüm. Ülkemizdeki fonlamalar ile araştırma ortamının değişmesi ve artması geri dönüşümü kolaylaştırdı.

Yrd. Doç. Dr. Orçun Kepez (Kadir Has Üniversitesi): North Carolina Üniversitesi’nde alanımla ilgili çalışmaların ardından tersine beyin göçü ile 2008’de dönme kararı aldım. Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Başkanlığı görevini yürütüyorum. ABD’deki çalışmalarıma burada devam etme fırsatı yakaladım.

Yusuf Yusufoğlu (Arçelik): ABD’de 6 yıl kaldım. TÜBİTAK’ın 2010’da düzenlediği ‘Hedef Türkiye’çalıştayına katıldım. Çalıştayda Arçelik firmasıyla görüştüm. Türkiye’dearaştırmalara önem verildiğini görmek hoşuma gitti ve dönmeye kararverdim. Firmadaki 2 yıllık görevim boyunca 2 patentim oldu. Dönüş yaptığım için çok mutluyum.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

CANİYİ ANNESİ BİLE İSTEMİYOR!

HIZLI YORUM YAP