Çinli politika yapıcılar ülke ekonomisini dengelemek için çaba sarf ederken, küresel ekonomideki risklerden de korunmanın yollarını arıyor.
Ülkede büyüme ile ilgili yaşanan yavaşlama, konut tarafında fiyatlardaki yükselişin önüne geçilememesine ek olarak kredi noktasında sıkıntı yaşanıyor. Çin devlet başanı Li Keqiand’ın 3 aylık iktidarında ülke ekonomisinin istikrar kavuşması için attığı adımların süreci henüz iyiye taşımadığı görülüyor.
Dünya ekonomisi sert krizden geçerken hükümetin sağladığı devasa krediler ile Çin büyümeye devam etti. Ülke ekonomisinde verilen devasa sübvansiyonlar ile yoluna devam ederken bu süreç önemli sorunları da gündeme taşıdı. Ülkenin kredi temelli büyümeden tüketici harcamalarına dayanan büyüme modeline geçiş büyümeyi sınırlandırdı. Dengeli büyüme adına atılan adımların ülkede şirketleri zarar görmesine neden olurken, bankacılık sistemi üzerinde baskı arttı.
Yüzde 9’luk büyümeden yüzde 7’yi yakalamaya çalışan bir ülke haline gelen Çin için Fitch’ten kredi krizi uyarıları geldi. Çin ekonomisinde gerilimin artmasının küresel üzerinde önemli etki bırakacağını belirten piyasa uzmanları Avustralya’dan Brezilya’ya yansımalarının gözleneceğine dikkat çekiyorlar.
Credit Agricole stratejisti Darius Kowalczyk,dünya ekonomisinin Çin’deki yavaşlamadan etkilendiğini dile getirirken, emtia talebinde Asya piyasalarının Çin’e olan ihtiyacına dikkat çekti.
JP Morgan küresel ekonomi direktörü David Hensley, insanlarında Çin’de yanşan negatif gelişmelerden endişeli olduklarını dile getirdi.
Ülke ekonomisi kredilerin yarattığı tehlikenin yanı sıra FED’in ucuz para musluklarını keseceğini açıklaması sonrasında gelişmekte olan ekonomilerde son 13 ayın en sert düşüşü yaşandı. VIX Aralık’tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
Geçtiğimiz hafta interbank faizlerinde rekor seviyeler çıkılması sonrasında 50 milyar Yuanlık para enjekte edildiği yönünde haberler sınırlı bir süre için yangını söndürmüş oldu. Buna karşılık Çin ekonomisinde yavaşlama sinyalleri özellikle emtia ihracatı noktasında endişelerin katlanmasına neden oluyor. Çin’in en büyük ticari orakları Brezilya, Güney Afrika ve Avustralya’da ciddi baskı oluştu. Brezilya’da ihracat verileri yüzde 11.8 düşerken Güney Afrika ve Avustralya’da madencilik şirketlerine sert satışlara neden oldu. (thelira.COM)