BDDK’nın 1 Şubat’ta yürürlüğe giren kredi kartı taksitleri ve tüketici kredilerini sınırlandıran yönetmeliği, satışların bıçak gibi kesilmesine neden oldu. Uygulamanın ilk günlerine rağmen taksitli satış düzenlemesinin etkileri görülmeye başlandı.
Cep telefonuna taksit yasağı sonrasında satışlarında büyük düşüş yaşayan teknoloji şirketleri çıkış yolu arıyor.
Görüştüğümüz Media Markt yetkilileri taksitle satışa yasak gelmesinin ardından satışların bıçak gibi kesildiğini, teknoloji sektörünün kilit durumda olduğunu söylediler. Hediye çeki ile satıştan, cezai yaptırıma neden olacağı korkusuyla uzak durduklarına dikkat çeken yetkililer sektörün büyük bir bölümünün de bu tür uygulamalardan kaçındığının altını çizdi. Görüştüğümüz cep telefonu bayii yetkilileri ise taahütlü satışa dönüldüğünü, bu nedenle satışlarının çok fazla etkilenmediğini belirttiler. Cep telefonu dükkânı sahipleri ise satışların neredeyse durma noktasına geldiğine dikkat çektiler.
KUYUMCULAR POS CİHAZLARINI İADE EDİYOR
Taksitli satışın yasaklanmasından en olumsuz etkilenenlerden biri olan kuyumculuk sektörü yetkilileri ise satışların neredeyse yarı yarıya düştüğünü ifade ettiler. Yaklaşan 14 Şubat’a rağmen satışlarda bir kıpıdanma olmadığından yakınan kuyumcular, ek ücret ödememek için pos cihazlarını iade etmeye hazırlanıyorlar. Öte yandan, birden fazla sektörde faaliyet gösteren kuyumcular satışlarının düşmemesi için farklı bir yol buldular. Sahip oldukları diğer şirket üzerinden satış yapıyormuş gibi gösterip taksitli satışa devam ediyorlar.
Taksit sayısı 9 ile sınırlanan mobilya sektöründe ise uygulamadan en çok etkilenen küçük esnaf oldu. İstikbal yetkilileri, zaten durgun olan mobilya sektöründe taksit etkisini henüz hissetmediklerini söylediler. Düzenlemeden önce de en fazla 11 ay taksit yaptıklarını ifade eden İstikbal satış temsilcileri aradaki farkın çok ciddi bir boyutta olmadığını düşünüyorlar. Fakat sağladıkları ödeme avantajları sayesinde müşteri çeken ve 36 aya kadar taksit yapan küçük esnaf durumdan oldukça şikayetçi.
TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİN HİSSELERİ DEĞER KAYBETTİ
Borsada işlem gören teknoloji şirketleri de bu durumdan olumsuz etkilendi. 31 Ocak tarihinde 11,30 TL’den kapatan Teknosa hisseleri 2 günde yüzde 3 oranında değer kaybetti. Hisseler yüzde 3’lük değer kaybıyla 11,30 TL’ye geriledi. Bimeks hisseleri ise yüzde 2,5 oranında düşüşle 1,60 TL’ye geriledi. THE LİRA / ÖZEL