Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de yastık altında 5 bin tonluk altın olduğuna ilişkin bir takım tahminlerin olduğunu ifade ederek, bunların ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi.
Altın borsasının kurulmasının amacının da bu olduğunu kaydeden Şimşek, “İnşallah önümüzdeki dönemlerden çok yeni enstrümanlarla, bu yastık altındakileri ekonomiye kazandırma imkânımız olur.” dedi.
7’inci Ortadoğu Mücevher ve Altın Fuarı Gaziantep’te açıldı. 120 firmanın katıldığı fuarın açılışında konuşan Maliye Bakanı Şimşek, altın ve mücevherat anlamında Türkiye’nin, dünyanın önde gelen piyasalarından biri olduğunu belirtti. Bu sektörün ülke için çok önemli olduğunun altını çizen Şimşek, “Aslında dünyanın en büyük, dünyanın da 4’üncü büyük altın piyasasıyız. Bunu vurgulamakta yarar görüyorum. Dünyada İtalya’dan sonra mücevherat ihracatı anlamında ikinci konumdayız. Yine Çin ve Hindistan’dan sonra da üçüncü en büyük üreticiyiz. Dolayısıyla hakikaten dünyada çok iyi konumlandırdığımız bir anlamda ilk 3’e girdiğimiz önemli sektörlerden bir tanesi. Bu sektör 250 bin vatandaşımıza iş ve aş imkanı sağlıyor. Eskiden biz ucuz işçilik üzerine rekabete kendimizi konumlandırdık, ama Türkiye hızlı bir şekilde tasarım ve pazarlama boyutuyla gerçekten bu sektörü daha ileriye götürecek hem alt yapıyı kuruyor.” diye konuştu.
BAVUL TİCARETİ YOLUYLA 2,5 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPILDIĞINA DAİR TAHMİNLER VAR
Türkiye’nin sektördeki ihracatının resmi olarak 1,5-2 milyar dolar olduğunu anlatan Şimşek, bavul ticaretine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Türkiye çok büyük oranda turist çekiyor. Gelen turistlerin bir kısmı, tabi burada üretilen mücevherleri altın ürünlerini satın alıyor. Ama tabi bunlar birer ihracat kalemi olarak görülmediği için, iyi bir şekilde saptanamıyor. Aslında bu çok önemli bir kalem. Bavul ticareti yoluyla yaklaşık 2,5 milyar dolar ihracat yapıldığına dair, en azından bu yönde tahminler var. Bu da hakikaten sektörün ne kadar önemli olduğunu göstermesi açısından önemli.”
Altın ve mücevher sektöründe geleneksel pazarların ABD ve AB ülkeleri olduğuna dikkat çeken Şimşek, Ortadoğu, Hindistan, Kuzey Afrika ve Kafkaslar’a yoğunlaşılması gerektiğine vurgu yaptı. Ucuz işçilikten çok tasarımı ve markayı ön plana çıkartıp, 10 milyar dolar civarında tahvil edilen bu sektörü katlamaları gerektiğini kaydeden Şimşek, Türkiye’de altının tasarruf aracı olarak da yoğun ilgi gördüğüne değindi. Şimşek, “Türkiye’de yastık altında 5 bin tonluk altın olduğuna ilişkin bir takım tahminler var. Aslında bunu da ekonomiye kazandırmak lazım. Altın borsasının kurulmasının amacı da bu. Ama inşallah önümüzdeki dönemlerden çok yeni enstrümanlarla, bu yastık altındakileri ekonomiye kazandırma imkanımız olur.” şeklinde konuştu.
ŞİMŞEK, GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Konuşmasında Gaziantep’in gönlünde özel bir yeri olduğunu da anlatan ve şehirde olmamasının bir şeyi değiştirmeyeceğini belirten Şimşek, gözyaşlarını tutamadı. Duygulandığını söyleyen Şimşek, “Ben sizi seviyorum.” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının ardından Şimşek’e plaket takdim edildi. Şimşek, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve diğer protokol üyeleri fuarın açılışını gerçekleştirdi.