Twitter yasağına ilişkin Beyaz Saray’ın internet sitesinde, “ABD, Türk hükümetinin vatandaşlarının temel iletişim araçlarına erişimini engellemesinden derin kaygı duymaktadır. Türk halkının ifade ve özgürlüklerini engelleyen bu kısıtlamaya karşıyız” açıklaması yapıldı.
Beyaz Saray Sözcülüğü tarafından açıklamada Twitter’a getirilen yasağın, demokratik yönetişim, evrensel haklar için ve açık yönetim ilkelerine aykırı olduğu belirtildi ve şu görüşe yer verildi: “Biz Türk hükümetine ciddi endişe ilettik. Her türlü medyanın bağımsız ve serbest çalışmasına izin vermesi, basın özgürlüğüne saygı göstermesi için Türk yetkilileri göreve çağırıyoruz.”
ABD’NİN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ’NDEN DESTEK
Türkiye’deki, Twitter yasağına, ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power da tepki gösterdi. Power, Twitter hesabından yayımladığı mesajda, “Türkiye’nin Twitter’a erişimi durdurması son derece tedirgin edici bir durum. Bilgiye serbest erişimi kapatmak demokrasiyle bağdaşmıyor. Vatandaşların erişimin yeniden açılması yönündeki çağrısını destekliyorum” dedi.
21. YÜZYILDA KİTAP YAKMAK GİBİ
ABD Dışişleri Bakanlığı kamu işlerinden sorumlu müsteşarı Daouglas Frantz da, Türkiye’deki Twitter yasağını “21. Yüzyılda kitap yakmaya” benzetti. Eski bir gazeteci olan ve geçmişte New York Times’ın İstanbul büro şefliğini de yapan Frantz’ın Dıişleri Bakanlığı’nın blog sayfasında yayınlanan yazısında, “Bu 21’inci Yüzyıl’da gerçekleşen bir kitap yakma eylemidir ve kimseyi daha güçlü kılmaz. Bu tür baskılar hepimizi etkilemektedir. İnternetin dünya topluluğu forumu olarak hizmet ettiği bir çağda uygulanan sansür, dünyanın her yerindeki ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdittir” dedi.
Türkiye’nin de bu hataya düştüğünü vurgulayan Frantz yazısını, “Türkiye gibi bir dostun; fikirlerin özgürcet akışından, hatta Twitter’ın sunduğu eleştirilerden korkacak bir şeyi yok. Vatandaşların sosyal medya araçlarına erişiminin engellenmesine yönelik girişimden geri dönülmelidir” diye bitirdi.