DOLAR

34,4275$% 0.26

EURO

36,3515% 0.29

STERLİN

43,7005£% 0.22

GRAM ALTIN

2.828,92%-0,18

ONS

2.558,60%-0,33

BİST100

9.420,42%1,29

a

NE KADAR ÖMRÜNÜZ KALDI?

İngiltere, insan ömrünü ölçen testi tartışıyor. Zira yılsonunda satışa çıkarılması planlanan kan testine göre, bir insanın ne kadar hızlı yaşlandığını ve ne zaman öleceğini gerçeğe yakın olarak tespit etmek mümkün olacak.

Independent gazetesinde yer alan habere göre, tartışmalı test, bir insanın kromozomlarındaki telomere adı verilen hayati yapıların uzunluğunu ölçüyor. Bilim insanlarına göre, telomeresi kısa olanların ömrü de kısa oluyor.

Testi hazırlayan bilim insanları, 500 avroluk kan testi sayesinde, bir insanın telomerelerinin gücüne bakılarak, kronolojik yaşına kıyasla biyolojik yaşının daha genç veya yaşlı olup olmadığını görebiliyor. Bu testin, 5 ila 10 yıl içinde çok yaygın olarak kullanılacağı tahmin ediliyor.

Independent gazetesi, bazı bilim insanlarının, kan testinin geçerli bir ölçü olup olmadığını ve kullanımının ne derece etik olduğunu tartıştığını da yazdı.

Kan testi sonuçları, hayat sigortası ve sağlık sigortası sağlayan şirketler için de önemli olabilir. Test, bir insanın yaşlandıkça kalp, Alzheimer veya kanser gibi bir dizi hastalıktan ölme riskini ölçmede bir gösterge olarak kullanılabilecek.

Gazeteye konuşan Madrid’deki İspanyol Ulusal Kanser Araştırma Merkezi’nden Maria Blasco, ”Telomereleri daha kısa olarak doğanların, normalden daha az ömürlü olduklarını biliyoruz. Ancak uzun telomerelerin size daha uzun bir hayat sağlayıp sağlamadığı bilinmiyor” değerlendirmesinde bulundu.

TELOMERELERİN KISA TARİHİ
Bilim insanları 2003 yılında, 143 kişiden alınan ve 20 yıl eski kan örnekleri üzerinde yaptıkları incelemede telomerelerin boyunun, 60 yaşına ulaşmış bir kişinin 15 yıl daha yaşayıp yaşamayacağına ilişkin iyi bir gösterge olduğunu tespit etti. 2004 yılında yapılan bir araştırmada, hasta bir çocuğa sahip olmanın stresiyle yaşayan kadınların daha kısa telomereleri olduğu belirlendi. İlaç veya diğer stres düşürücülerin, telomerelerin boyunu uzattığı da saptandı.

Scotland’da 2007 yılında yapılan bir araştırma, daha uzun telomereleri olanların kalp hastalığına yakalanma riskinin, kısa telomerelilere göre yarı yarıya daha az olduğunu ortaya koydu. Telomere uzunluğunun, kalp hastalıkları geliştirme riskini ölçmede kullanılabileceği anlaşıldı.

2009 yılında kısa telomereler, genetik kemik iliği hastalıklarıyla bağlantılandırıldı. 2010 yılında, bazı hücrelerdeki telomerelerin yaşamını uzatan enzimi alınan farelerin erken yaşlandığı görüldü. Bu enzimin yeniden farelere enjekte edilmesiyle yaşlanma etkisi ortadan kaldırıldı.

Bu yıl İngiltere’deki devlet memurları arasında yapılan bir araştırmada daha az eğitimlilerin daha kısa telomereleri olduğu tespit edildi. Araştırmaya göre, az eğitimlilerin daha hızlı yaşlandığı ve yaşlanmaya bağlı hastalıklardan daha çok çektiği belirtildi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

DOLANDIRICILARIN YENİ HEDEFİ…

HIZLI YORUM YAP