DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

STERLİN

43,3470£% -0.52

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ONS

2.705,79%1,29

BİST100

9.549,89%1,94

a

‘YÖNETİM SİSTEMİ DEĞİŞMİŞTİR’ DEMİŞTİ…

7 Haziran seçimlerinin ardından "Türkiye'de yönetim sistemi değişmiştir" diyen Cumhurbaşkanı, ekonominin en kritik kurumlarını damadı ile iki danışmanına teslim etti.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye’de yönetim sistemi değişmiştir” şeklindeki açıklamasının ardından başlayan “rejim” tartışmasının bir benzeri ekonomide yaşanıyor. Ekonominin amiral gemisi olarak nitelendirilen Hazine Müsteşarlığı, son dönemde atılan adımlarla örtülü olarak içi boşaltılırken, ekonomi politikaları da Saray’ın ekonomi danışmanları tarafından belirlenmeye başlandı. Bu durum, ekonomi yönetiminde rahatsızlığa yol açtı.

 
EKONOMİ ÜÇ DANIŞMANA BAĞLANDI
Terör saldırılarının gölgesinde kalan ekonomide, son dönemde sezsiz sedasız değişimler yaşanıyor. İlk değişim yatırımlarla ilgili kararların Cumhurbaşkanlığı’na alınması ile başladı. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan yatırımları izleme dairesi ile, tüm yatırımlarla ilgili kritik kararlar Saray’a bağlandı. Ardında Hazine ve Merkez Bankası’nın görevleri olan para politikası ile borçlanma politikalarına el atıldı. Taraf’ın haberine göre; bu konuda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi konusundaki baş danışmanı olan Yiğit Bulut ile yardımcısı Cemil Ertem’e görev verildi. 7 Haziran seçimlerinin ardından bu ekibe damat Berat Albayrak da katıldı. Şu anda, üçlü ekonominin gizli yöneticileri olarak biliniyor.
 
HAZİNE BOŞALIYOR
Bu durum, Hazine ve Merkez Bankası’nda bir çok aksaklığa da beraberinde getirdi. Ekonomi bürokratları ise çareyi özel sektöre geçmekte buldu. Örneğin uzun süredir Müsteşarı atanmayan Hazine Müsteşarlığı’nda, Merkez Bankası’na ve özel sektöre bir çok transfer yaşandı. Ali Babacan’a yakın tüm bürokratlar adeta Merkez Bankası’nda toplandı. Merkez Bankası’na geçiş izni alamayan bürokratlar ise şirketlere geçti.

YILMAZ ETKİLİ OLAMADI
Seçim hükümetinde Ali Babacan’ın koltuğuna oturan Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise, ekonomideki güçlerin kendisine toplanmasını sağlayamadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratları Saray’ın danışmanları ile birlikte çalışmaya başladı. Örneğin Hazine Müsteşarlığı’ndaki kritik kararlar Saray’ın ekonomi danışmanlarının görüşleri alınarak veriliyor. Merkez Bankası ise kabuğuna çekildi. Piyasalarla ilgili dalgalanmalar sadece yakından takip ediliyor. Maliye Bakanlığı’nda ise halen AKP Bayburt Milletvekili Naci Ağbal’ın etkisi devam ediyor. 2016 yılı bütçesi ve makro büyüklükleri konusundaki çalışmalar da, Saray danışmanları ve Naci Ağbal’ın etkisi altında sürdürülüyor. 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

DIŞ TİCARET AÇIĞI 7 MİLYAR DOLAR OLDU

HIZLI YORUM YAP