34,6618$% 0.04
36,6435€% 0.71
43,9550£% 0.81
2.943,19%0,41
2.641,90%0,40
9.639,77%0,04
Uçak kriziyle başlayan turizm sektöründeki krizin yaraları tam olarak sarılamadan yeni bir kriz çıkmışa benziyor. 2017’de fiyatlara çok yansımasa da gelen turist sayısındaki artışla nefes almaya başlayan sektör için yeniden tehlike çanları çalmaya başladı. Rusya İçişleri, kendi çalışanları için Türkiye’yi tatil yapılabilecek ülkeler listesinden çıkardı. çalışanlarının tatil yapabilecekleri ülkeler listesine Türkiye ve Mısır dahil edilmedi.
Katlanarak artmıştı
Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR sayfasından yapılan açıklamada, listeye Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus, Türkmenistan, Özbekistan, Güney Osetya, Abhazya, Küba, Vietnam, Filistin ve Çin’in dahil edildiğini duyurdu. Açıklamada ayrıca Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Güney Osetya turlarının azgelişmiş durumda bulunduğu, Türkmenistan için vize gerektiği kaydedildi. Söz konusu gelişmelere ilişkin yorumların başında Rusya’da havanın döndüğü, kararın siyasi olduğu belirtildi. Üç yıldır uçuşları yasak olan Mısır’a, uçuşları geçen hafta serbet bırakan Rusya’nın, Suriye ile ilgili gelişmeler üzerine de Türkiye kararını aldığı savunuldu. 2015-2016 yıllarında bu listede Suriye, Tunus, Tayland, Myanmar ve Nikaragua’nın yanı sıra Mısır ve Türkiye bulunuyordu. Rusya ile ilişkiler 2017’de düzelmişken, son dönemde yapılan açıklamaların, bu ülke ile ilişkilerin yeniden bozulmasına neden olabileceği belirtildi. Sektör uzmanlarına göre, Rusya, Türkiye’nin turizmde tarihinin en ağır krizini yaşamasına neden olan ve bu krizden çıkmasını sağlayan, 2017’de Türkiye’nin en çok ziyaretçi aldığı ülke, turizmde Almanya ile birlikte ikinci ana pazar. 2017 yılı Rusya ile ilişkilerde ekonomik, siyasal ve turizm açısından ilkler yaşandı. İki ülke devlet ve cumhurbaşkanları Erdoğan ve Putin bir yılda 7 kez görüştü. Rusya 2017 yılında uzun süreden beri Türkiye’nin en çok ziyaretçi aldığı Almanya’nın yerine geçti. Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde ile değil katlanarak arttı. Turizmde içine girilen kriz Rusya sayesinde aşıldı.
Suriye çıkışı
Yıl sonuna doğru Erdoğan’ın Sudan ve Çad’a yaptığı ziyaretten sonra geçtiği Tunus’ta, Suriye ile ilgili yaptığı açıklamada “Esed teröristtir” demesi ve sonrasındaki gelişmeler Türkiye-Rusya ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek bir sürece sokabileceği belirtilmişti. Zira Rusya, Suriye ve Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın, Suriye’de olayların başladığı 2011’den beri en güçlü müttefiki. Nitekim Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Suriye Devlet Başkanı Esad için ‘terörist’ demesine gelirsek, Suriye, hükümet temsilcileri BM’de bulunan bir ülke. Bu temsilciler BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye hükümetini temsil ediyor. Dolayısıyla Erdoğan’ın açıklamasının herhangi bir hukuki temeli yok. Bunlar asılsız açıklamalar” beyanatı vermişti. Yaşanan gelişmeler ‘uçak krizi değil ama, yeni bir sorun ve zorlu bir sürecin başlangıcı olabilir’ şeklinde yorumlandı.
KOMÜNİST SÜT GELİYOR!