DOLAR

34,4465$% 0.3

EURO

36,3032% 0.16

STERLİN

43,4559£% -0.34

GRAM ALTIN

2.836,84%0,10

ONS

2.562,19%-0,20

BİST100

9.389,62%-0,33

a

Bu da Oldu! Devlet Devlete Uçak Satmış…

Hakkındaki tartışmaların bitmek bilmediği Varlık Fonu’nun geçen yıl gelir getiren en önemli icraatı devletin dört uçağını dövizle THY’ye satmak oldu

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başında olduğu, Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlamak, uluslararası kurumsal yatırımcıların ilgisini çekmek ve büyük projelere kaynak oluşturmak iddiasıyla Ağustos 2016’da kurulan Varlık Fonu’nun, geçen yılki en önemli icraatı uçak alım satımına aracılık yapmak oldu.

 
Varlık Fonu’nun dört adet uçağı kendi bünyesinde topladığı ve bu uçakları daha sonra Türk Hava Yolları’na (THY) sattığı ortaya çıktı. Kamuoyuna açıklanmayan bir Bakanlar Kurulu kararı ile geçen yıl Başbakanlığa ait üç, Milli Savunma Bakanlığı’na ait bir uçağı alan Varlık Fonu, daha sonra bu uçakları 4 milyon 600 bin Amerikan doları ile döviz cinsinden THY’ye sattı. Bu satış işlemi, Fon’un bankada bulundurulan paralardan elde edilen faiz geliri dışındaki tek önemli gelir olarak kayıtlara geçti.

KDV dahil 21 milyon TL
3.8 TL dolar kuru üzerinden satılan uçakların devir sözleşmesi geçen yıl Ekim ayında yapıldı. KDV ile birlikte TL cinsinden toplam 21 milyon 56 bin TL’yi kasasından çıkaran THY’ye bu satış için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü aracılık etti. Satışı yapılan uçaklar arasında Turgut Özal’ın Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde alınan uçakların da yer aldığı ifade edildi.

Bedellerini “ödetemedi”
Varlık Fonu’nun bünyesine topladığı arsaların kullanım bedellerini tahsil edemediği de öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, geçen yıl Ocak ayında alınan bir Bakanlar Kurulu kararı ile mülkiyeti Hazine’ye ait ve toplamda yüz binlerce metrekare büyüklüğe sahip 46 arsa Varlık Fonu’na devredildi. Arsaları alan Varlık Fonu, daha sonra Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne bir yazı yazarak bu arsalara ait tüm bilgi, belge ve dosyaları istedi. Ancak Milli Emlak Genel Müdürlüğü, tüm taleplere rağmen Fon’un isteğini bir türlü yerine getirmedi ve bir yıl boyunca tüm talepleri yanıtsız bıraktı.

Şirketlere “parayı ödeyin” ricası
Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün yanıtsız bıraktığı taleplerin ardından 46 arsanın hangi kurum ve kişiler tarafından kullanıldığını öğrenemeyen Varlık Fonu, bu arsalardan elde edilmesi gereken ücreti de tahsil edemedi. Kamunun zarara uğratılmasına neden olan bu işlemlerin ardından Milli Emlak Müdürlüğü’ne bu yılın başında bir yazı daha gönderen Varlık Fonu, “Fon adına tahakkuk edilen kira, üst hakkı, cirodan pay bedelleri ile sözleşmede belirtilen diğer tutarların bildirilmesi”ni talep etti. Fon ayrıca arsaları kullanan şirketlere de bir yazı göndererek kullanım bedellerinin hesaplarına yatırılmasını istedi.

***

“Şirket bile böyle yönetilmez”

Varlık Fonu’nun uçak ticareti yapmasını değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Erdoğan devleti yönetmeye başladığında, ‘şirket gibi yöneteceğim’ demişti ama şu anki yönetim biçimiyle şirket dahi yönetilemez” dedi.
Gizli kararlarla satış işlemi yapmanın denetlenebilirlik ilkesine aykırı olduğuna dikkati çeken Özel, BirGün’e şunları söyledi:

“Koskoca devlet, işi gücü bırakmış uçak ticareti ile uğraşıyor. Üstelik bunu gizli kararlarla yapıyor. Muz Cumhuriyeti’nde dahi olamayacak işlerle karşılaşıyoruz. Bizim, 400 milletvekili ile ‘Yüce Divan’ hakkımız var. Peki her işlerini böyle gizli yapacaklarsa nasıl denetleyeceğiz? Böyle işlemler gözlerin görmediği yerde infazların olduğu Suudi Arabistan’da olabilir ama Türkiye Cumhuriyeti’nde olamaz.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Alın Size Başkanlık Sistemi!

HIZLI YORUM YAP