DOLAR

34,4938$% -0.15

EURO

36,5582% -0.24

STERLİN

43,7412£% -0.26

GRAM ALTIN

2.911,17%0,42

ONS

2.624,77%0,56

BİST100

9.232,90%-1,73

a

Diyanet: Mahrem Yerlere Evlenecekseniz Bakın

Diyanet’in, salgın sonrası erişime açtığı dijital kitaplarında, evlenme niyetinde olanların birbirlerinin mahrem yerlerine, ‘fikir verecek ölçüde’ bakabileceği belirtildi

Türkiye’nin koronavirüs ile mücadele sürecinde aldığı hemen her kararla eleştirilen Diyanet İşleri Başkanlığı, dijital arşivinin bir bölümünü erişime açtı. Yıllık maliyeti 5 milyon TL olan yayınların neredeyse tamamında bilimsellikten uzak skandal ifadelerin yer aldığı ortaya çıktı.

Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre kurumun, ‘Kadın ve Aile’ kitaplığında yer alan, ‘Aile Hayatımız’ isimli kitapta, evlenme niyetin olan kişilerin birbirlerinin mahrem yerlerine bakabileceği tavsiye edildi. ‘Mahremiyet Bilinci’ isimli kitapta ise sosyal medyanın yoğun kullanımının, ‘teşhir etme isteği’ oluşturduğu iddia edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kitapçılarda satışına devam edilen, 2015 basımlı ‘Aile Hayatı’ isimli kitapta, evlilik niyeti taşımayan çiftlerin birbirlerinin mahrem yerlerine bakmalarının haram olduğu ifade edildi. Evlilik niyeti taşıyan çiftlerin de ‘belli sınırlamalarla mahrem yerlere bakabileceği’ aktarıldı. Kitapta, evlilik maksadı olmayanların, ‘haddi aşmaması’ gerektiğini belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Taraflar birbirlerinin fizikleri hakkında fikir verecek yerlere bakabilirler. Evliliğin asıl maksadı cinsellik olmadığına göre, görme konusunda haddi aşmak da doğru değildir. Bu iş, yakınlarında üçüncü kişilerin bulunduğu ortamlarda yapılmalıdır.”

TEŞHİR ETME İSTEĞİ

Diyanet, ‘Sorularla Mahremiyet Bilinci’ isimli kitabında ise sosyal medyanın yoğun kullanımının insanlarda, ‘teşhir etme isteği’ oluşturduğunu savundu. Kitapta, sosyal medyayı yoğun kullanan insanların mahremiyet duygusunun baskıladığı öne sürülerek “Hangi paylaşımlar mahremiyet ihlali olarak değerlendirilir?” sorusuna şu yanıt verildi:

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

“Ailesinin, eşinin, çocuklarının fotoğraflarını paylaşması insanın kendi özel hayatını ifşa ve mahremiyetini ihlal etmesi anlamına gelir. Bu paylaşımı yapmayanlar ise ‘Bu kadın/adam hiç kocasının/karısının fotoğrafını paylaşmıyor, acaba boşandı mı, acaba arası mı bozuk, acaba ayrı mı yaşıyor ya da çocukları var mı, niye hiç çocukların fotoğrafı yok?’ benzeri sorulara muhatap olmaktadırlar. Bu durum o kişinin mahremiyetinin üçüncü şahıslar tarafından ihlal edilmesidir.”

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı, dijital arşivinde bulunan kitaplarla ilgili çıkan haberlerle ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada, Hz. Peygamber, evlenme kararı alan bazı sahabilerden ‘eş adaylarını görmelerini’ istemiştir ifadelerine yer verildi

‘İslam dini, birbirleriyle evlenmelerine engel olmayan yetişkin kadın ve erkeğin beden mahremiyeti sınırlarına dikkat edecek şekilde davranmalarını öngörmüştür’ ifadelerine yer verilen açıklamada, ‘Hz. Peygamber, evlenme kararı alan bazı sahabilerden eş adaylarını görmelerini istemiştir ve buna dayanarak İslam âlimleri helal-haram sınırlarına riayet edilecek biçimde görmeyi ve görüşmeyi tavsiye etmiştir’ dendi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Mahremiyet, insanlar arasındaki sınırları ve dokunulmazlıklarla ilgili hakları ifade eden dini bir kavramdır. İslam dini, birbirleriyle evlenmelerine engel olmayan yetişkin kadın ve erkeğin beden mahremiyeti sınırlarına dikkat edecek şekilde davranmalarını öngörmüştür. Muhatabı rahatsız edecek ölçüdeki söz ve bakışların yasak olması da bu sınırlar arasında yer alır. Bu bağlamda ‘mahrem’ ifadesi, İslam hukukuna ait bir terim olup, günlük dildeki kullanımıyla karıştırılmamalıdır. İslam alimleri, günlük hayatta muhatapların haklarına saygı açısından dikkat edilmesi gereken mahremiyet sınırlarının, evlenme niyeti taşıyan kadın ve erkek arasında da geçerli olduğunu belirtir. Diğer yandan Hz. Peygamber, evlenme kararı alan bazı sahabilerden eş adaylarını görmelerini istemiştir ve buna dayanarak İslam âlimleri helal-haram sınırlarına riayet edilecek biçimde görmeyi ve görüşmeyi tavsiye etmiştir. Dolayısıyla söz konusu haberlerde geçen ‘fikir verecek ölçüde mahrem yerlerine bakmak’ ifadesi, günlük kullanımın aksine, birbirlerini yakından görebilirler anlamına gelmekte, kesinlikle sınır aşımı manası taşımamakta, aksine dini ölçüleri hatırlatmaktadır. Birbirini görmeden ve gönül rızası oluşmadan yapılacak bir evliliğin olumsuz sonuçları dikkate alındığında, maksat rahatlıkla anlaşılacaktır.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

'AKP'li Vekilin Oğlu Test Siparişi Topluyor'

HIZLI YORUM YAP