34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
%
Rapora yönelik verilen 315 değişiklik önergesi içinde AP siyasi grupları ortak değişiklik önergesi üzerinde uzlaşıya vardı. Raporunun 8 Mart 2011’de AP Genel Kurulu’na gelerek oylanması bekleniyor.
Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan 2010 ilerleme raporu, Dış İlişkiler Komisyonu’nda tartışıldıktan sonra onaylandı.
Hıristiyan Demokratlar adına söz alan Alman parlamenter Elmar Brok, ‘hazmedebilme kapasitesi’nin Türkiye’nin üyeliği için ön şart olarak konulmamasını isteyen Sosyalislere tepki gösterdi. Bork, “Son dakikada anlaşma çabalarının böylesi zorluklarla karşılaşması üzücü. Teklifleri oylayıp görelim.” şeklinde konuştu.
Raporun 51’e karşı 5 oyla kabul edilmesinin ardından konuşan Hıristiyan Demokrat Raportör, Sosyalist-Demokrat grubun taahhütlere sadık kalınması gerektiğini öğrenmiş olmalarından çok memnun olduğunu ifade etti.
“TÜRKİYE, REFORMLARI YOĞUNLAŞTIRMALI”
Ria Oomen-Ruijten, Dış İlişkiler Komisyonu’ndan geçen raporun, “Türkiye reformları yoğunlaştırmalı.” mesajını verdiğini vurguladı. Yazılı açıklama yapan Oomen-Ruijten, Türk halkının demokratikleşmeye verdiği desteği överken, Türk siyasi partileri arasındaki çatışmacı atmosferi üzüntüyle karşıladıklarını vurguladı. Bu durumu ‘Türk siyasetinin yumuşak karnı’ olarak nitelendiren raportör, “Olumlu açıklamaları çoğunlukla somut adımlar takip etmiyor. Buna örnek olarak Kürt kökenli vatandaşların durumunu verebiliriz.” dedi.
Dini özgürlüklere dair jestlere dikkat çeken Ria Oomen-Ruijten; dini azınlıklar konusunda sistemli bir yaklaşım istedi. Raportörün söz konusu azınlıkla arasında Alevileri de anması dikkat çekti.
Hollandalı raportör, hukuk reformları konusunda ise Türkiye’yi övdü. Raporda, Türkiye’nin giderek aktif hale gelen dış politikasına dikkat çekerek, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’dan Türkiye ile diyalogu artırmasını istedi.
İHBAR EDENE 1 MİLYON EURO ÖDÜL VERİLECEK