DOLAR

35,5189$% 0.08

EURO

36,6248% 0.06

STERLİN

43,3812£% 0.07

GRAM ALTIN

3.055,38%0,08

ONS

2.675,24%-0,03

BİST100

9.715,86%-0,18

a

İşte merak edilen Suud ailesi, kafası kesilen Suud lideri ve servetleri

Suudi Arabistan'da yaşanan skandal sonrası Süper Kupa'nın iptal edilmesi iki ülke arasında yeni bir krize sebep olurken Suudların tarihi, dünü ve bugünü de merak konusu oldu. Özellikle İstanbul'da ikinci Mahmut tarafından idam ettirilen Abdullan Bin Suud ve sonraki aile üyelerinin özet bir anlatısını sizler için derledik.

Suud Ailesi, Suudiler veya Suud Hanedanı, Suudi Arabistan’ın kraliyet ailesi merak konusu oldu.

Hanedan ilk Suudi Devleti olarak bilinen Diriye Emirliği’nin (1744-1818) kurucusu Muhammed bin Suud’un torunları ve kardeşlerinden oluşur, ancak ailenin egemen grubunu öncelikle Suudi Arabistan’ın modern kurucusu İbn Suud’un torunları oluşturur.

Şimdiki Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud ve veliahdı olan oğlu Muhammed bin Selman da bu aileye mensuptur. Ailenin 10.000-20.000 arası üyesi vardır ancak gücü ve zenginliği elinde toplayan grup yaklaşık 2,000 kişiden oluşmaktadır. Arap Yarımadası’nın önemli ülkelerinden Suudi Arabistan’a Suudi denilmesi de oradan gelmektedir. Aile üyeleri çok uzun yıllar bu düzeni korumuş ve günümüze kadar ulaştırmayı başarmıştır. Ailenin erkek üyeleri tahta çıkmışlar ve Suudi devletlerini yönetmişlerdir. Modern Suudi Arabistan’ı günümüzde bu aile yönetmektedir.

Peki, Suud Hanedanı servetini nasıl harcıyor? İşte kraliyetin lüks hayatından ayrıntılar…

İNGİLİZ HANEDANI BEŞİNCİ SIRADA

Dünyanın en ünlü ve en gözde ailelerinden İngiliz kraliyeti, 68 milyar sterlinlik servetiyle yeryüzünün en zengin monark ailelerinden biri olsa da küresel zenginler listesinde beşinci sırada yer alıyor.  

Ancak tüm bu zenginlik göz kamaştırsa da her gün magazin sayfalarını süsleyen İngiliz kraliyet ailesinin zenginliği, Suudi Arabistan’daki yönetici aile olan Suud Hanedanı’nın servetinin yanında hiç kalıyor.

1 TRİLYON STERLİNLİK SERVET

The Mirror gazetesinin haberine göre, Suudi Hanedanı’nın 1 trilyon sterlin değerindeki mal varlığı, İngiliz monarşisinin servetinin 16 katı değerinde. Peki Suudi ailesi servetini nasıl harcıyor?

GÖSTERİŞLİ HAYAT

Aile kendilerinden beklenildiği üzere paralarını özel jetler, lüks süper yatlar, helikopterler, saraylar, lüks şatolar, altın mobilyalar ve hatta altın kaplama yemek takımlarına harcıyor.

Suudi Arabistan kraliyet saraylarından birinde, 360 milyon sterlin değerinde bir Leonardo Da Vinci resmi asılı olduğu biliniyor.

Kraliyet ailesinde en çok para harcayan isim olarak Veliaht Prens Muhammed Bin Salman öne çıkıyor.

Dünyanın en zengin kraliyet ailesi olan Suud Hanedanı parasını
nasıl harcıyor? - 10

Tahtın varisi olan veliaht prensin 400 milyon sterlin değerinde süper yat, Fransa’da 240 milyon sterlinlik şato, Londra’da iki ev ve İspanya’nın güney kıyısında bir yerleşke satın aldığı söyleniyor.

Aynı zamanda başbakan olan Kral Salman’ın başbakan yardımcısı olan oğlu Veliaht Prens Muhammed Bin Salman’ın tahtın arkasındaki güç olduğuna inanılıyor. Bu büyük harcamaların sahibi olan veliaht prens, Suudi Arabistan’da kadınların otomobil kullanmasına yönelik yasağın kaldırılması da dahil olmak üzere bir dizi kültürel değişimin öncüsü olarak tanınıyor.

Dünyanın en zengin kraliyet ailesi olan Suud Hanedanı parasını
nasıl harcıyor? - 6

PETROLDEN KAZANIYOR

İngiliz kraliyet ailesinin aksine, Suudi monarşisi servetini topraktan kazanmıyor. Büyük servetini Orta Doğu ülkesindeki büyük petrol rezervlerinden elde ediyor. 

ABDULLAH BİN SUUD KİMDİR, İDAMI…

Babası Suûd b. Abdülazîz’in ölümü üzerine 1814’te Suûdîler’in başına geçti. Kardeşiyle olan anlaşmazlığını hallettikten sonra, Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa’nın Hicaz bölgesine asayişi sağlamak için gönderdiği kuvvetlerle mücadele etti. Mehmed Ali Paşa’nın oğlu Tosun Paşa’nın Necid harekâtı sırasında onunla mütareke yaptı; ancak sulh müzakereleri bir netice vermedi. 1816’da ölen Tosun Paşa’nın yerine kardeşi İbrâhim Paşa’nın Arabistan’a gelmesiyle mücadele şiddetlendi.

Abdullah, 2 Mayıs 1817’de İbrâhim Paşa kuvvetlerine mağlûp oldu ve Vehhâbîler’in merkezi olan Dir‘iye’ye çekildi. İbrâhim Paşa şehri kuşattı; beş aylık bir muhasaradan sonra 6 Eylül’de burayı ele geçirerek iç kaledeki bir kasra sığınmış bulunan Abdullah’ı dört oğlu ve bazı yakınları ile birlikte yakaladı. Önce Medine’ye sonra da Mısır’a götürülen Abdullah kâtibi ve hazinedarı ile birlikte deniz yoluyla İstanbul’a gönderildi. 14 Aralık 1818’de, Haliç’te Defterdar İskelesi’ne çıkarıldıktan sonra halka teşhir edilerek Divanyolu ile Bâbıâli’ye getirildi ve Bostancıbaşı nezaretinde hapsedildi. Haremeyn-i Şerîfeyn’den gasbedilen malların tesbiti için üç gün kadar burada sorguya çekildi; ardından da idam edildi

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Çekya Prag'da üniversiteyi kana bulayan saldırganın gizli günlüğü ortaya çıktı

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.