skeri kaynaklar, olayın Suriye’nin hava sahasını ihlal olmadığını, Türk ve Suriye’nin Sahil Güvenlik botlarının uçağın düştüğü bölgede müşterek arama çalışması yaptığını bilgisini verdi.
3 KEZ PATLAMA SESİ DUYDUK
Hatay’ın Samandağ İlçesi’nin Çevlik sahilindeki balıkçılar, savaş uçağının Akdeniz’de kaybolduğu dakikalarda 3 kez ardı ardına patlama sesi duyduklarını söyledi. 31 yaşındaki Ali Terzi, saat 11.40 sıralarında bir savaş uçağının Samandağ üzerinden Akdeniz’e doğru geçtiğini belirterek, “Kısa süre sonra deniz tarafından ardı ardına 3 kez patlama sesi duyuldu. Sanki dinamit patlaması gibiydi. Ne olduğunu bilmediğimiz için hiç ilgilenmedik. Daha sonra Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait bir hücum bot denize açılınca savaş uçağının düştüğünü öğrendik” diye konuştu.
Balıkçılardan 60 yaşındaki Mansur Güzel de aynı dakikalarda kendisinin de patlama sesi duyduğunu ancak Suriye’deki iç çatışma nedeniyle sesin oradan geldiğini düşündüğünü söyledi.
ERDOĞAN: DÜŞÜRÜLDÜĞÜ KESİN DEĞİL
Başbakan Erdoğan, düşen uçakla ilgili Genelkumay Başkanlığı’nın gerekli açıklamayı yaptığını söyledi. Uçağın düşürülüp düşürülmediği konusunda Erdoğan, “Kesin bilgi olmadan uçağın düşürüldüğünü söyleyemeyiz. Biraz sonra resmi konutta toplantıda belli olacak” dedi.
Erdoğan uçağın düştüğü yer olarak, “Hatay’ın güneyinde, Lazkiye’nin karaya yakın 8 mil uzaklıkta bir bölgede olduğu söyleniyor. Pilotlarla ilgili haber yok. 4 Hücumbotumuz, bunun yanında helikopterimiz, ayrıca Suriye’nin hücumbotları müştereken aramayı sürdürüyor” diye konuştu. Arama çalışmaları sonunda ne gibi bulgular elde edileceğine bakacaklarını kaydeden Erdoğan, “Netice alınıncaya kadar çalışmalar devam edecek. Detay bilgileri yapacağımız toplantıdan sonra açıklayacağız” dedi.
Başbakan Erdoğan, Suriye’nin özür dileyip dilemediğine ilişkin soruya, “Bende böyle kesin bilgi yok. Yapacağımız görüşmeden sonra böyle bir özür dilenmiş mi dilenmemiş mi ortaya çıkar. Gerekli açıklamayı yapacağız” yanıtını verdi.
Pilotların Suriye tarafından rehin alındığı iddiasının sorulması üzerine “Hayır hayır, böyle durum yok” diyen Erdoğan, uçağın Suriye karasularına nasıl gittiğine ilişkin soruya da, “Gitti mi, gittiyse ne oldu da oraya geçti. Yapacağımız toplantıda bunlar ortaya çıkar” karşılığını verdi.
SURİYE 23 YIL ÖNCE UÇAĞIMIZI DÜŞÜRMÜŞTÜ
TÜRK Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçağının Suriye karasularına düşmesi, akıllara 1989 yılında Suriye ile yaşanan kriz getirdi. 21 Ekim 1989’da meydana gelen olayda, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ait BN-2A-3 Islander tipi çift motorlu uçak, Suriye sınırında kadastro çalışmaları yapmak üzere kalktıktan sonra Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait 2 Mig-21 savaş uçağı tarafından ateş açılarak düşürülmüştü. Olayda, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nde görevli pilotlar Talat Gencer, Faik Aytan ile teknisyenler Yusuf Gören, Selahattin Çelik ile Fikri Köşker şehit olmuştu.
Olay sonrasında Suriye yetkilileri Türk uçağının 20 kilometre sınırı ihlal ettiğini iddia etmiş ancak bir yıl sonra Türkiye’ye ailelere verilmek ve düşürülen uçak için 3 milyon 430 bin dolar tazminat ödemişti.
TÜRK RF-4E’LER KEŞİF UÇAĞI
Suriye karasularında düşen RF-4E Phantom uçağı Malatya Erhaç 7’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlu 173’üncü Filo’ya aitti.
F-4E Phantom II uçağından geliştirilen bu model, İngilizce’de ‘reconnaissance’ yani ‘keşif’ anlamını taşıyan kelimenin baş harfi R’yi taşıyor. Burun bölümünde ‘makineli top’ yerine ‘özel kameralar’ bulunuyor.
RF-4E uçakları, geçtiğimiz yıllarda yeni nesil sistemlerle ASELSAN tarafından modernize edildi. Gündüz ve gece her türlü hava şartında, elektronik harp koruması altında, hassas seyrüsefer yapabilecek ve modern keşif teçhizatlarını taşımaya hazır altyapıya kavuştu. Modernizasyon sonrasında bu uçaklar ‘RF-4E/TM’ olarak tanımlandı. Halen modernize edilen RF-4E’ler, Eskişehir 113 ve Malatya’daki 173’üncü filolarda görev yapıyor.
İSRAİL’DEN ÖZEL KEŞİF PODU ALINACAKTI
Uçakların modernizasyon projesinde İsrailli IAI ve Elbit şirketlerinden RF-4E’lerde kullanılmak üzere çok uzaktan fotoğraf çekebilen ve dijital olarak yer istasyonuna gönderilebilen özel bir sistem alınması anlaşma imzalanmıştı. Ancak Mavi Marmara sonrasında gerilen ilişkiler nedeniyle bu proje iptal edildi.
Çift motorlu uçak, saatte 2 bin 310 kilometre hıza çıkabiliyor. Maksimum kalkış ağırlığı 26 bin 886 kilogram olan RF-4E’ler, 18 bin 100 metreye kadar çıkabiliyor.
PHANTOM’LARIN 56’NCI KAZASI
Hatay açıklarında yaşanan olayla birlikte Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterine 1974’te giren F-4E Phantom’ların kaza sayısı 56’ya yükseldi. Kazalarda 58 pilot ve silah sistem subayı şehit oldu.
Mehmet EZER-Murat KİBRİTOĞLU-Ufuk AKTUĞU/ SAMANDAĞ- Tolga ÖZBEK/ HATAY- İSTANBUL