Birleşmiş Milletler (BM) 67. Genel Kurulu toplantıları için New York’a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, temaslarını tamamladı.
BM 67. Genel Kurulu toplantıları için bir haftadır New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün Genel Kurul’da yaptığı konuşmanın ardından Türkevi’nde Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Davutoğlu, BM’nin ve Güvenlik Konseyi’nin işleyişinin reforme edilmesi gerektiğini söyledi. Küresel ve bölgesel konuların ele alındığı bir hafta geçirdiklerini belirten Davutoğlu, BM’nin yapısı değişmedikçe toplantıların olduğu 15 gün dışında çalışmanın zorlaşacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı, başbakan, dışişleri bakanı düzeyinde 67 ülkeden görüşme talebi geldiğini söyleyen Davutoğlu, toplamda 40 görüşme yaptığını ve bu görüşmelerin Türkiye’nin etkisini gösterdiğini ve tanıtımına büyük katkı sağladığını aktardı.
‘BM GÜVENLİK KONSEYİ YENİ BİR NİTELİK KAZANMALI’
BM Güvenlik Konseyi’nin sayısının artması ve yeni bir nitelik kazanması gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, BM Genel Kurulu ile Güvenlik Konseyi arasındaki açığın giderek açıldığını ve ritmin ayarlanması gerektiğini söyledi.
Medeniyetler İttifakı girişiminin 133 üye ülkeyle en geniş kapsamlı küresel platform oluşturduğunu belirten Davutoğlu, Hz. Muhammed’le ilgili çekilen filmi Müslümanların potansiyel tehdit olarak algılanmasına yönelik bir film olduğunu söyledi.
Brezilya, İsveç ve Türkiye inisiyatifinde Medeniyetler İttifakı çerçevesinde ayrı bir çalışma yapılmasına karar verildiğini söyleyen Davutoğlu, bunun temellerinin iki sene önce Finlandiya’da atıldığını vurguladı.
Davutoğlu, ASALA terörüne 33 şehit veren Türkiye’nin diplomatları için de ayrı bir girişim başlatacaklarının altını çizdi.
BM’NİN YAPISI
BM’nin işleyişinin reforme edilmesini söyleyen Davutoğlu, ‘Biz BM üyesiyiz. Bizim üyelik dönemimiz başka hiçbir ülkenin 2 yıla sığdıramayacağı bir halde geçti. Bunun oluşturduğu Türkiye’nin bir ağırlığı var. Artık değişme vakti geldi, BM zamana uyum sağlayamıyor. BM Güvenlik Konseyi’nin yapısı açısından sıkıntılar yaşanıyor, birinci derecede etkilenen ülkeler girişimde bulunuyor, BM Suriye ve Filistin örneği gibi olaydan etkilenen tarafları etkileyemiyor. Olaydan etkilenmesi çok düşük olan ülkeler kendi aralarında müzakere ediyor.’ diye konuştu.
BM’nin yapısı ile ilgili sorunlar aşılmadıkça senede sadece 15 gün çalışacağını, geriye kalan 350 gün çalışma yapmanın zorlaşacağını söyleyen Davutoğlu, bu yapının bir an önce değişmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Suriye’de iç çatışmalar sürerken Akçakale yakınlarına düşen bomba olayını yakından takip ederek, Genelkurmay Başkanlığı’yla temas halinde olduklarını belirten Davutoğlu, Suriye’ye NOTA verildiğini söyledi. Türkiye’nin sınırlarını koruyacak kudrete sahip olduğunu belirten Davutoğlu, “Akçakale’de ve diğer sınır boylarında alınması muhtemel bütün tedbirler alındı. Yapılması gereken çalışmalar yapıldı, Suriye’ye nota verildi. BM ve NATO bilgilendirildi. Sınıra yönelik ihlaller sürerken hem haklarımızı saklı tuttuğumuzu hem de haklarımızı kullandığımızın bilinmesini isterim. Türkiye, sınır boylarındaki durumu kontrol edecek kudrete sahiptir” diye konuştu.
‘MİLYONLARCA İNSAN GELECEK UMUDUNU KAYBETTİ’
Suriye konusunda birçok görüşme yaptığını belirten Davutoğlu, konuyla ilgili uluslar arası toplumun üzerine düşeni yapmadığını ve BM Güvenlik Konseyi’nin etkin bir faaliyet gösteremediğini ifade etti. Davutoğlu, ‘Mutabakat sağlanamadı ancak bazı ipuçlarının ortaya çıktığını görmekten memnuniyet duyuyorum. Milyonlarca insan gelecek umudunu kaybetti, biz artık uluslar arası toplumun olayı zamana yaymasından uzak durması gerektiğini düşünüyoruz.’diye konuştu.
Davutoğlu, Suriye konusunda şunları söyledi:
“Türkiye Suriye krizinin çözülmesi için, ama en çok Suriyeliler’in can güvenliğinin sağlanması için kendi iradelerini ellerine almaları için her çalışmada varız. Kimseyi dışlamıyoruz, dışladığımız tek şey süren katliamlarda eli kana bulaşmış olanlardır. Tüm gelebilecek görüşleri ele alıyoruz, mümkün olduğu kadar diplomasinin tüm araçlarını kullanarak çalışıyoruz. Dün yaptığım bir röportajda yanlış anlaşılma oldu. Türkiye’nin güvenliği söz konusu olunca tedbir almaktan çekinmeyiz, Türkiye’nin sınır güvenliği söz konusu olduğunda gerekli tedbirler alınır. Bunu muhataplarla paylaştık. Alandaki her gelişmeyi yakından takip ediyoruz.”
DİĞER GÖRÜŞMELER
Türkiye ve Irak arasında görüşme kanallarının hiç tıkanmadığını belirten Davutoğlu, komşularla ilişkiler konusunda spekülasyon yapanların bunu dikkate almaları gerektiğini vurguladı.
Özbekistan ile 9 yıl aradan sonra gerçekleşen görüşme hakkında ‘yapıcı ve olumlu’ yorumunda bulunan Davutoğlu, Özbekistan’la ilişkilerin durağanlık yaşadığı ancak iyileştirilmesi için dolaylı ya da doğrudan, yapıcı temaslarının olduğunu söyledi.
TÜRKEVİ, BM OFİSİ GİBİ’
Tüm insanlığı ilgilendiren konularda Türkiye’nin yetkin bir şekilde ağırlığını koyduğunu kaydeden Davutoğlu, birçok girişime eşbaşkanlık yaptıklarını söyledi. Birçok görüşmeyi Türkevi’nde gerçekleştiren Davutoğlu, Türkevi’nin adeta bir BM ofisi gibi çalıştığını belirterek, “Bu şunu gösteriyor ki Türkevi, neredeyse BM’nin uzantısı bir bina haline dönüştü. Burada Türk kahvesi ve Türk çayı her zaman hazır olacak.”diye konuştu.
‘BİR TEK TÜRKİYE SÖZÜNÜ TUTTU’
Somali Başbakanı Abdiweli Mohamed Ali ile görüşen Davutoğlu, geçen yıllarda Somali’ye büyükelçilik açacağını söyleyen ülkeler arasında bir tek Türkiye’nin verdiği sözü tuttuğunu söyledi. Davutoğlu, bu yıl da beş ülkenin Somali’ye büyükelçilik açacaklarını söylediklerini belirtti.