34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
TBMM’de gazetecilerle sohbet eden Kuzu, Kayseri’de kaybolan çocukların ve İstanbul’da bir çocuğun öldürülmesinin kamu vicdanında rahatsızlık yarattığı ifade edilerek, ”toplumda çocukları öldüren kişilerin af ya da başka şekilde dışarıya çıkabileceği düşüncesinin olduğu, bunun ardından idam cezasıyla ilgili tartışmaların geldiğinin” belirtilmesi üzerine, yasalarda idam cezasının olmasını her zaman savunduğunu söyledi.
Kuzu, ”Zaman zaman bu insanların idam edilmesi gerektiği sizin içinizden de geçti mi?” sorusuna karşılık, şöyle konuştu:
”Bunlar bir kenarda durur ama uygularsın ama uygulamazsın. O başka bir şey. Çok sınırlı da olsa… Ama AB sürecinde sınırı da kabul etmiyor. Dolayısıyla Türkiye Birlik içinde olmak istiyorsa, bu yoldan geçmek durumunda. Şahsi kanaatimi sorarsanız, idam cezasının olmasını her zaman savundum. İdam edilmeyi savunmadım, o başka bir şey. Ama bir kenarda dursun diye her zaman söyledim. Hukukçu olarak verdiğim beyanat tonlarca, yazdığım yazılar çok sayıda bu konuda. Ama benim şahsi kanaatimle olan bir şey değil. Toplumsal tatmin bazen gerektiriyor. Ama yaygın uygulaması doğru olmaz. Çok dikkatli, çok hassas bir konu. Yeniden gelme şansı yok.”
BBP’DEN İMZA KAMPANYASI
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu da Abdi İpekçi Parkı’nda, partisinin Ankara İl Başkanlığınca ”idam yasasının geri getirilebilmesi için” imza kampanyası başlatması dolayısıyla düzenlenen toplantıda, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
İdam cezası tartışmalarıyla birlikte ”bazı elitlerin, tuzu kuruların feryat etmeye başladıklarını, insan hakları savunuculuğuna soyunduklarını savunan Topçu, ”Çağdaş hukuktan bahsediliyor. Millet idamın geri gelmesini istedikçe bu elit grup hemen diyor ki ‘bunlar hezeyandır’. Ama şu bir gerçektir ki 5 yaşındaki Bedrettin’in hırpalanmış bedenini sabah çöpçüler Haliç Köprüsü’nde buldukları günden bu tarafa çocuklarımız cinsel istismara tabi tutularak öldürülüyor. Çocuklarımız ya üvey anne vaya üvey baba elinde katlediliyor. Neticede ortada bir şey var ki devlet geleceğimize sahip çıkamıyor” diye konuştu.
Topçu, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun her zaman yasalarda idam cezasının olmasını savunduğu yönünde açıklama yaptığının anımsatılması üzerine, ”Tebrik ediyorum Burhan hocayı, olması gereken budur, insan fıtratına, vicdanına uygun olan budur” dedi.
Yalçın Topçu, konuşmasını ”İnsan vicdanı bilim adına ayaklar altına alınamaz böyle saçma şey olmaz. TCK bu milletin ne fıtratına ne geleneğine ne medeniyetimize ne misyonumuza uygun. Elin adamı dayattı, bizim partilerin hepsi sıraya geçti, AB hayal tüneline girdiler ve başımıza bu belaları çıkardılar” diye tamamladı.
GERİ GETİRİLMESİ ZOR
TBMM - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ”her ne kadar vicdanlar farklı şeyler söylese de idamın yeniden geri getirilmesi keyfiyetini zor gördüğünü” belirtti.
Şahin, Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ile görüşmesinde, bir gazetecinin, ”Kayseri’deki vahşetin ardından idam cezası tekrar dillendirilmeye başlandı. Ne diyorsunuz?” sorusu üzerine, şöyle konuştu:
”İnsan olarak vahşice işlenen bu cinayetler karşısında, ‘bunun failleri yaşamamalı’ diye insanın içinden geçiyor. Ancak Türkiye, bilindiği gibi yakın bir tarihte yasalarından idam cezasını kaldırdı. Bu konu tekrar Parlamentonun gündemine gelerek, bundan 10 yıl önce yapılan bir değişiklikten geri adım atılır mı? Bunu tabii şu anda bilemiyorum ama idamın yeniden geri getirilmesi keyfiyetini zor gördüğümü ifade etmek istiyorum, her ne kadar vicdanlarımız bu konuda farklı şeyler söylese de.”
Finlandiya Cumhurbaşkanı Halonen de bu suçların her zaman korkutucu olduğunu söyledi.
Ölüm cezalarının kaldırıldığı ülkelerde idam cezasının geri getirilmesi tartışmasının hala sürdüğünü belirten Halonen, ”Ancak şunu söyleyebilirim; ölüm cezasının olduğu ülkelerde de çok daha kötü suçlar hala işlenmektedir. Ölüm cezasını tekrar yasalara sokmakla, bu korkunç suçlar ortadan kalkmamıştır. Etkin bir demokrasi oluşturmalıyız ki bazı insanların ruhen hasta oldukları erken bir zamanda ortaya çıksın. Bence birisi bütün yaşamını cezaevinde geçirirse ve yaptıklarını düşünürse bu, çok iyi bir ceza” dedi.
VURAL: GETİRSİNLER HODRİ MEYDAN
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin idam cezasının yeniden getirilmesi yönündeki kampanyalar ile AK Parti milletvekillerinin bu yöndeki sözlerini hatırlatması üzerine, ”AKP milletvekilleri getirsinler öneriyi. Hodri meydan” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın ”toplumun, ailelerin nereye gittiğine” bakmasını isteyen Vural, milletin ortak değerlerinin yozlaştırıldığını savundu. Son yıllarda suç ortamının arttığını, adeta cinnet haline gelindiğini gözlemlediklerini anlatan Vural, ”milletin değerlerini, tarihini, kimliğini tartışmanın” böylesi sonuçlara yol açabileceğini uyarısında bulundu.
Suçla mücadele için atılacak adımlarda toplumun yanında yer alacaklarını ifade eden Vural, ”Bu konu (idam cezası) Mecliste ele alınırsa elbette değerlendiririz. Biz tercihimizi, milletin değerlerinden yana koyarız. Sayın Burhan Kuzu, açıklamasında ‘kişisel olarak’ diyor. Ne demek kişisel? İmzala, sun Meclis Başkanlığına…” diye konuştu.
Vural, 21 Haziran 2010 tarihinde Genel Başkan Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunduğu 17 sayfalık metin içerisinde de terörle ve suçla mücadelede ölüm cezasının getirilmesinin uygun olacağı önerisinin yer aldığını söyledi.
BAŞBAKAN HZ.ALİ’NİN TÜRBESİNDE