Çözüm sürecinde PKK’nın silahlı güçlerini sınır dışına çekme kararı almasının ardından gözlerin çevrildiği 2. aşamada yapılacak değişikliklerin esasını, AK Parti’nin geçen eylül ayında açıkladığı 63 maddelik 2023 hedefi oluşturuyor. Süreçte önemli bir rol oynayan üst düzey bir hükümet yetkilisi, Vatan gazetesine yaptığı açıklamada, “Hükümetin, çözüm sürecinin akamete uğraması halinde dahi demokratikleşme yönünde adımlar atmaya kararlı olduğunu” söyledi.
AB’ye tam üyelik yolunda 2011 yılından beri üzerinde çalışılan İnsan Hakları Eylem Planı ve diğer bazı değişiklik önerilerinin gündeme gelmesiyle çözüm sürecinin ikinci aşamasına geçilmiş olması arasında paralellik kurularak, “pazarlık yapıldığı” izlenimi verilmesinden “rahatsız olduklarını” belirten yetkili, AİHM kararları ve AB’ye uyum ekseninde çalışmaların devam edeceğini belirtti.
Demokratikleşme yolunda atılacak adımlar konusunda AK Parti’nin 2023 hedefi için ilan ettiği 63 maddelik deklarasyondaki ilgili maddelerin hayata geçirileceğini söyleyen yetkili, geçen yıllarda hazırlanan ancak kadük kalan bağımsız kolluk denetim mekanizması kanununun çıkarılacağını belirtti. Hükümetin amacının “demokrasi açığının kapatmak” olduğunu belirten yetkili, bütün bunların pazarlığın bir sonucu olarak algılanmasının yanlışlığına işaret etti.
Geçen eylül ayında yapılan AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi’nde partinin 63 maddelik 2023 hedefi açıklanmıştı. Bir kısmı hayata geçirilen bu hedefler arasında, hukuk içinde ‘terörle etkin mücadeleye’ devam edilmesi, darbelerin dayanağı olan mevzuatın ayıklanması, güvenlik için özgürlükten taviz verilmemesi ve şartlar ne olursa olsun mutlaka yeni bir anayasanın ülkeye kazandırılması gibi ilkesel hedeflerin yanında somut değişiklik vaatleri de yer alıyordu.
Anadilde hizmet ve seçim barajı
AK Parti’nin 63 maddelik 2023 hedefler listesinde önümüzdeki dönemde “Kürt sorununun çözümü kapsamında gündeme gelebilecek” değişikliklerden bazıları şöyle:
– Siyasete katılmanın önündeki tüm engellerin kaldırılması.
– Seçimlerle ilgili mevzuaatın topyekün gözden geçirilmesi.
– Temsilde adaletin sağlanması için tedbirler alınması. (Bunun kapsamına yüzde 10 seçim barajının girmesi bekleniyor)
– Anadilde kamu hizmetlerine erişim.
– Bağımsız kolluk denetim merkezinin kurulması.
– Ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik komisyonu kurulması.
– Kamu hizmetlerinde Kürtçe tercümanlık hizmeti verilmesi.
Entegre sınır yönetimi
2023 hedefleri listesindeki diğer bazı düzenlemeler de şöyle:
– Kamu hizmetlerinden yararlanmada her türlü etnik ayrımcılığa son verilmesi.
– Mevzuatta etnik ayrımcılık algısı yaratan bütün hükümlerin ayıklanması.
– Jandarmanın kolluk hizmeti sunan sivil yapıya dönüşmesi.
– Entegre sınır yönetimi sisteminin hayata geçirilmesi.
– Partilerin kapatılmasının ve parti kurulmasında yasaklayıcı hükümlerin kaldırılması. Partiye kişiye ceza verilmesi.
– YSK’nın yeniden yapılandırılması.
– Bölgeler arası gelişmişlik farkının minimuma indirilmesi.