Rapora göre tarihi gar yangınının sebebinin en güçlü ihtimali “kolay yanıcı izolasyon maddesinin aşırı ısınması” ikinci en güçlü ihtimali ise çalışan işçilerin izolasyon malzemelerine attığı söndürülmemiş izmarit. Bilirkişi yangının sabotaj ve kundaklama ile elektrik kontağından çıkma ihtimalinin olmadığına kanaat getirdi.
Çatıda izolasyon yapan 2 işçi ile izolasyon çalışmasını yürüten şirketin 2 sahibi hakkında “taksirle yangına sebebiyet vermek” suçundan 1 yıla kadar hapis, TCDD’nin iki mimar ve mühendisi hakkında da “Genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması” suçundan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava kapsamında yapılan keşifle ilgili bilirkişi raporu yargılamanın yapıldığı Anadolu 8 Sulh Ceza Mahkemesi’ne ulaştı.
YA SİGARA İZMARİTİ, YA YANICI İZOLASYONUN TUTUŞMASI
Bilirkişinin olayın üzerinde iki yıl geçmiş olması ve tüm keşif ve fiili tespit imkanlarını ortadan kalkmış olduğunu belirttikleri raporlarında, yangının, işçilerin sigara izmaritlerini yere bastırarak ve suda söndürdüklerini ifade etmelerine karşın, yanar vaziyette atılmış bir kibrit veya sönmemiş bir sigara izmaritinden çıkmış olabileceğinin güçlü ihtimal olduğu vurgulandı.
Raporda yangın çıkış sebebinin en güçlü ihtimali olarak ise, işçiler Zafer Ateş ile Hüseyin Doğan’ın pürmüz lambası ile ısıttıkları izolasyon malzemesini eriterek zemine yaydıkları, bu iş biter bitmez de hemen olay yerinden ayrılmalarından 15 dakika sonra çatıdan dumanların çıkması gösterilerek, “Kolay yanıcı izolasyon malzemesinin aşırı ısınması” nın mevcut delillerden ortaya çıkan en güçlü ihtimal olduğu vurgulandı.
Anadolu 8. Sulh Ceza Mahkemesi’nde dün görülen davada taraf avukatları bilirkişi raporunu inceledikten sonra beyanlarda bulunacaklarını belirttiler.
Tarihi Haydarpaşa Garı’nın tamiratı sırasında 28 Kasım 2010 tarihinde çatıda çıkan yangınla ilgili 14 ay süren savcılık soruşturması ardından yangında sabotaj ve kasıt iddiaları dayanaksız kalırken, çatıda izolasyon yapan Zafer Ateş ve Hüseyin Doğan adlı işçiler ve izolasyon çalışmasını yürüten şirketin sahibi İhsan ve Hüseyin Kaboğlu hakkında ‘taksirle yangına sebebiyet vermek’ suçundan 1 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava açıldı.
‘VALLAHİ BİZ YAKMADIK’
Yapılan yargılama sırasında tarihi garın izolasyonunda yangına dayanıklı malzeme ve tecrübeli işçiler kullanmamakla suçlanan firma sahibi Hüseyin Kaboğlu olaydan üç gün önce onarımı bitirdiklerini kalan eşyalarını toplamak için gara gittiklerinde patlayan su borularına TCDD mühendisi Şuayip Günay’ın emriyle müdahale etiklerini belirterek “Elektrik kabloları da su altında olduğu için Şuaip Bey bana şarteli kapattırdı. Hemen su tesisatçısı buldum. Suyu bile kesmeyi başaramadık öyle tamir ettik. Pet su şişeleriyle çatıdaki suları tahliye ettik. Ardından da şarteli tekrar kaldırarak olay yerinden ayrıldım. Yarım saat sonra yangın çıkmış. Bizim o gün ateşle falan işimiz olmadı” demişti. TCDD’de mimarı Suavi Güray, “Eşyalarını toplamaya gelen Hüseyin Kaboğlu, yukarıda bir kalorifer borusunun patladığını ve işten anladığını söyleyince, bende tamir et dedim. 35 dakika sonra da güvenlik görevlisi yangın olduğunu söyledi. Hemen çatıya çıktım. Alev yoktu. Duman olmasından dolayı da ilerleyemedim. İtfaiyeye haber verdim. 15 dakika sonra da liman ile kule arasındaki çatıdan alev çıkmaya başladı. 40 yıldır görev yapıyorum. Yangının aşırı elektrik ısınmasından çıktığını düşünüyorum” derken TCCD mühendisi Ayşe Kablan ise çatıya kendisinin çıkmadığını ve yangınla ilgili bilgi sahibi olmadığını söylemişti.