Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde türban bir adım öne taşındı, öğrenciler derslere kara çarşafla girmeye başladı. Öğrencileri ferace ve kara çarşafla derse almak istemeyen akademisyenler, sosyal medya ile bazı dinci basın tarafından hedef gösterilerek haklarında “karalama kampanyası” başlatıldı. Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’nin haberine göre: YTÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Davut Hotaman’ın dersine ferace ile giren öğrencisi Elif D’yi derste bırakmakla tehdit ederek öğrencisine hakaret ettiği iddia edildi. İddialar üzerine Hotaman’ın, kendini hedef gösteren internet siteleri ve yayın organları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı.
YTÜ Eğitim Fakültesi’nin çehresi de siyasi iktidarla birlikte değişti, üniversitede bilimden uzak, dogmaya dayalı uygulamalar yaygınlaşmaya başladı. Kamuda türban serbestliği öncesinde de derslere türbanla giren öğrencilerin olduğu, bu duruma tolerans gösterildiği ve hassasiyetle yaklaşıldığı ancak kara çarşafla derslere girilmek istendiği zaman akademisyenlerle öğrenciler arasında tartışmaların yaşandığı da iddia edildi.
Bu yıl eğitim-öğretimin ilk günlerinde, 18 Eylül’de Bilgisayar Teknolojileri ve Öğretmenliği Bölümü 2. sınıf öğrenci Elif D, “Öğretim İlke ve Yöntemleri” dersine ferace ile girdi. Hotaman, ders bittiğinde ferace giyen bir kız öğrencisini tanıyamadığını söyledi. Bunun üzerine öğrencisinin “Ben geçen yıl sizin öğrencinizdim. Geçen yıl türbanlıydım. İnancım gereği bu yıl bu kıyafeti giydim” dediği belirtildi. Bunun üzerine Hotaman, öğrencisine “Üzgün olduğunu ancak kendisinin öğrencisini hiç tanımadığını” belirterek bu tür bir kıyafetle derse girmesinin uygunluğunu üniversite yönetimine sorup sormadığını iletti. Tartışmanın büyümesi üzerine Hotoman’ın “Burada öğretmen yetiştiriyoruz. Model olarak kara çarşaf ile okula mı gireceksin. Senin inancın sana ait ama burası bilim yuvası” dediği, öğrencinin de “Bu derse bundan sonra böyle gireceğim. Bu dönem artık bizim dönemimizdir, istediğimizi yaparız” dediği öne sürüldü.
Öğrenci ile sözlü tartışmanın uzaması üzerine Hotaman’ın aynı gün üniversite yönetimine dilekçe vererek “Öğretim İlke ve Yöntemleri” dersine artık girmek istemediğini belirtti. YTÜ’de yaşanan bu olaydan sonra Yeni Akit başta olmak üzere bazı dinci basın yayın organları “28 Şubat’ın artıkları” gibi manşetler attı. Sosyal medya Twitter üzerinden de “Üniversitemiz hocası Davut Hotaman insanlık dersinden kalmış birisidir. Bu zihniyet, gücünü yüzsüzlükten alıyor”, “Din düşmanı” gibi çok sayıda tweet’ler atıldı. Olayın sosyal medya da da geniş yer bulmasının ardından Hotaman, konunun açıklığa kavuşturulması için üniversite dekanlığına dilekçe verdi. Dekanlığın inceletme başlattığı olayla ilgili Hotaman’ın yazılı savunma verdiği belirtildi. Hotaman, ayrıca yayın organları ve sosyal medyada bu haberleri yapan kurumlar hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulundu.