DOLAR

34,4980$% 0.08

EURO

36,5098% 0.4

STERLİN

43,7775£% 0.27

GRAM ALTIN

2.945,45%0,37

ONS

2.657,92%0,35

BİST100

9.031,82%-2,18

a

TYT Yassıçemen Savaşı sorusu cevabı nedir, 2024 Yassıçemen savaşı sorusu

YKS sınavı 2024 TYT oturumu sona erdi. Temel Yeterlilik Testi’nde Fen Bilimleri, Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler sorularında üniversite adayları ter dökerken bazı soruların yanıtları özellikle merak edildi. bunlardan biri de TYT sorusu Yassıçemen Savaşı oldu.

Peki, YKS Yassıçemen Savaşı sorusu cevabı nedir? Yassıçemen Sabaşı kiminle, ne zaman yapıldı? İşte TYT Yassıçemen sorusu yanıtı…

YASSIÇEMEN SAVAŞI NE ZAMAN, KİMİNLE YAPILDI?

Yassıçemen Muharebesi, 10-12 Ağustos 1230 tarihinde Erzincan yakınlarında, Anadolu Selçuklu Devleti – Eyyubiler ittifakı ile Harezmşahlar Devleti arasında yapılan muharebedir. Kesin Selçuklu ve Eyyubi zaferiyle sonuçlanan bu muharebe sonrasında Harezmşahlar Devleti yıkılma sürecine girmiş ve Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar sınır komşusu olmuştur.

SAVAŞIN NEDENLERİ

Harezmşahlar Devleti, 12. yüzyıl boyunca günümüzdeki Türkmenistan, Özbekistan ve Afganistan ülkelerinin topraklarında kuvvet kazanan, İran ve Azerbaycan’ı da etki alanında bulunduran bir Türk devletiydi. 1220 yılında Moğol İmparatoru Cengiz Han’ın Orta Asya’ya saldırıya geçmesi sonucu Harezmşahlar, Moğol istilasıyla karşı karşıya kaldılar. Semerkant, Buhara ve Urgenç kentlerini ellerine geçiren Moğollar, Harezmşahlar Devleti’ne de büyük bir kayıp verdiler.

Harezmşahların başına geçen Celaleddin Harezmşah, ordusuyla birlikte Hindistan’a doğru kaçmaya başladı. Ancak onlara yetişen Moğollar, İndus Nehri civarında Harezmşah ordusunu tekrar yenilgiye uğrattılar. Bu sefer Celaleddin Harezmşah, en yakın kumandanlarıyla birlikte Doğu Anadolu’ya yöneldi.

1229 yılında Celaleddin Harezmşah, Ahlat kentini kuşattı. 8 aylık bir kuşatmadan sonra şehri ele geçirdi ve yağmaladı. Bu olay üzerine Anadolu Selçuklu Devleti ile Harezmşahlar arasında bir savaş kaçınılmaz hale geldi.

SAVAŞIN SONUÇLARI

I. Alaeddin Keykubad bu zaferden sonra devletin sınırlarını Tiflis’e kadar genişletti. Ahlat, Bitlis, Van, Adilcevaz, Malazgirt gibi şehirleri ele geçirdi. Ancak bu başarı aradaki Harzemşahları ortadan kaldırarak Selçukluları Moğollarla karşı karşıya getirdi. Baycu Noyan kumandasındaki Moğollar Anadolu’ya girerek saldırılara başladılar. 1243 yılındaki Kösedağ Savaşı’nda Moğollar, Selçukluları yenilgiye uğratarak Anadolu’yu istila ettiler.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İstanbul'da İranlı Öğretmen Rezaleti, Taciz Üstüne Taciz

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.