Sabancı Üniversitesi öncülüğünde eğitime yönelik öneriler geliştiren Eğitim Reformu Girişimi (ERG) bugüne kadar Türkiye’de yapılan araştırmalardan yola çıkarak dershaneler konusunda rehberlik etmesi amacıyla bir rapor hazırladı. Dershanelerin dönüştürülmesi/ kapatılması tartışmalarının doğru bir temelde gerçekleşmesine katkı yapmayı amaçlayan raporda dershanelerin ortaöğretim ve yükseköğretime geçiş sistemi içerisinde eşitsizliğin büyümesine katkı yaptığına da dikkat çekildi.
KATKISI PEK FAZLA DEĞİL
Türkiye’de dershaneler üzerine, sınırlı da olsa, karar alma süreçlerinde yol gösterici olabilecek bazı bilimsel çalışmalar bulunduğuna dikkat çeken ERG yayınlanan raporunda Türkiye’de dershaneye gitmenin üniversiteye giriş sınavında elde edilen başarıya etkisinin harcanan para, öğrencinin ebeveyninin sosyal statüsü ve maddi imkanlarına bağlı olarak paraya göre yüzde 7-9 oranında etkilediği kaydedildi.
UCUZ DERSHANE HÜSRAN
Ali Çarkoğlu, Fırat İnceoğlu, Alkan, Çarkoğlu ile Alpay Filiztekin’in 2008 yılında yaptıkları bir araştırmada,’dershaneye daha az kaynak ayrılması durumunda, dershaneye gitme ve üniversiteye yerleşme arasında herhangi bir ilişki bulunmadığı’na dikkat çekilerek kalitesiz eğitim, disiplinsizlik, kurumsal olmayan yapı gibi dezavantajları bulunan ‘hesaplı’ dershanelerin üniversiteyi kazanmaya etki etmediği ifade ediliyor.
Gelirin yüzde 15’i dersaneye gidiyor
ERG’nin yayınladığı araştırmada çarpıcı noktalardan biri de dershane için verilen ücret. Türk Eğitim Derneği’nin araştırmasına göre hane halkları 2013 fiyatları ile yaklaşık 12 bin TL harcıyor. 2008’de yapılan bir araştırmaya göre de haneler toplam gelirlerinin yüzde 15’ine varan oranlarda dershane harcaması yapıyor. Ayrıca dershaneler Türkiye genelinde eğitimde eşitsizliğe de neden oluyor.