DOLAR

35,2985$% 0.35

EURO

36,7916% 0.23

STERLİN

44,2645£% 0.14

GRAM ALTIN

2.986,96%0,32

ONS

2.632,14%-0,06

BİST100

9.949,01%0,33

a

‘PARALEL VATİKAN’ TEMİZLİĞİ

KATOLİK aleminin ruhani lideri Papa Francesco, Vatikan’da ‘temizliğe’ devam ediyor.

 Görev süreleri bitmemesine rağmen, skandalları ile ünlü Vatikan Bankası (IOR) İnceleme Komisyonu’ndaki kardinaller, Papa’nın kararıyla değişti. Vatikan’daki ‘derin devlet’ yapılanmasının başında olduğu öne sürülen, devlet eski sekreteri Kardinal Bertone de görevden alınanlar arasında. 

Göreve seçildiği Mart ayından bu yana fakir ve onurlu bir kilise şiarını savunan Papa Francesco, kendisini bekleyen en zor işlerden biri olan, Vatikan Bankası olarak da bilinen Diyanet İşleri Enstitüsü’nün (IOR) yeniden yapılandırılmasına ilişkin adımlarına devam ediyor. 

Papa Francesco, kara para aklama ve yolsuzluklarla gündeme gelerek, son 30 yıldan bu yana Vatikan Şehir Devleti’nin imajını zedeleyen IOR’un başkanı ve yönetim kurulunu atama yetkisine sahip olan inceleme komisyonundaki kardinalleri değiştirdi. Banka raporları ve strateji planlarını da denetleyerek, Papa’ya bildirme yetkisine sahip olan komisyon, 18 Şubat 2013 tarihinde Emerit Papa Benediktus tarafından atanmış, görevlerinin bitmesine ise 4 yıl kalmıştı. 

YENİ DEVLET SEKRETERİNİN YÜKSELİŞİ

Görevde 5 yıl kalması beklenen yeni komisyon, Viyana Başpiskoposu Christoph Schonborn, Toronto Başpiskoposu Thomas Collins, Kardinal Santos Abril y Castello, Dinlerarası Diyalog İçin Papalık Konseyi Başkanı Kardinal Jean Luis Tauran ile Eylül ayında Vatikan Devlet Sekreterliğine getirilen, Şubat ayından itibaren de kardinal statüsüne yükselecek olan 58 yaşındaki Pietro Parolin’den oluşuyor. 16 Şubat’ta iş başı yapacak olan komisyonun, en kısa zamanda bankada yapısal reformları hayata geçirmesi bekleniyor. 

Parolin’in, pedofil rahipler ve yolsuzluklarla zor günler geçiren Vatikan’daki reformlarda büyük rol oynayacağı belirtiliyor.

“DERİN VATİKAN”

Komisyondan el çektirilen kardinaller arasında devlet eski sekreteri Tarcisio Bertone dikkat çekiyor. Kardinal Bertone’nin, Vatikan’daki ‘derin devlet’ yapılanmasının lideri olduğu ve hatta geçen Şubat ayında sağlık sorunları ve ilerleyen yaşını gerekçe gösteren 16. Benediktus’un görevinden feragat etmesine neden olan isim olduğu öne sürülmüştü. 

Bertone, Vatikan’daki özel yazışmaların, 16’ncı Benediktus’in hizmetkarı Paolo Gabriele tarafından dışarıya sızdırılması üzerine hedef haline gelmişti. Son birkaç yıldır Vatikan bürokrasisinin en tartışmalı ismi olan 79 yaşındaki Bertone, yolsuzlukların ve adam kayırmacılığın arkasındaki isim olarak gösterilmişti. Şaibeler üzerine Ağustos ayında devlet sekreterliğinden istifa eden Bertone’nin, Papa’dan hiç olmazsa banka inceleme komisyonundaki görevinde kalma ricasında bulunduğu iddia edildi. 

PAPA’NIN ŞEFFAFLIK HASSASİYETİ

Skandalların peş peşe patlak vermesi üzerine bankanın başkanı Ettore Gotti Tedeschi istifa etmek zorunda kalmış, aylar süren boşluğun ardından Alman avukat Ernst von Fryeberg, Papa Francesco tarafından bu mevkie getirilmişti. 

Bankanın genel direktörü Paolo Cipriani ve yardımcısı Massimo Tulli de geçtiğimiz aylarda bankanın ve Papalık’ın menfaati için istifa ettiklerini bildirmişlerdi. Papa, söz konusu bankaya ilişkin uluslararası kurumların mevzuatıyla uyumlu, finansal bilgilerde şeffaflığı ön plana çıkaran bir yasanın kabulünü geçtiğimiz günlerde sağlamıştı. Ayrıca Vatikan Bankası’nın, kara para aklama ile mücadele için Avrupalı uzmanlarla ortak çalışma kararı alması da önemli gelişmeler arasında yer almıştı.
Esma ÇAKIR/VATİKAN

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

SİLAHLI ÇATIŞMA: 4 ÖLÜ

HIZLI YORUM YAP