Taraf’tan Hüseyin Özay’ın haberine göre yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ile döviz kurlarında yaşanan dalgalanma nedeniyle zor günler geçiren AKP Hükümeti, 30 Mart’ta yapılacak seçimler öncesinde, piyasayı canlandıracak, vatandaşları rahatlatacak bir paket açıklamayı planlıyor. Pakette, vergi, prim alacaklarının yanı sıra, hurda teşviği, emeklik ve asgari ücretin vergi dışı bırakılmasına yönelik düzenlemeler olması öngörülüyor.
DURGUNLUKTAN KORKULUYOR
Piyasalarda yaşanan dalgalanma, “reel sektörü” de etkilemeye başladı. Ekonomiden gelen ilk sinyaller kötü çıktı. 2009 yılında yapılan yerel seçimler öncesinde yaşanan, rekor küçülmenin bir benzerinin de bu yılın ilk çeyreğinde yaşanma riski ortaya çıktı. Bu nedenle, hükümet, yerel seçimler öncesinde olası bir durgunluğu önlemek için, bir dizi teşvik öngören bazı düzenlemeleri hayata geçirmeyi planladı.
BAKANLIKLAR ÇALIŞIYOR
Ekonomik paketin koordinasyonunu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yürütüyor. Konuyla ilgili olarak tüm kurumlara talimat verildi. Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Sanayi ve Ulaştırma Bakanlıkları, vatandaşları rahatlatacak düzenlemelerle ilgili bir ön çalışma başlattı. Çalışmaların hepsi hükümette değerlendirilecek ve bütçeye maliyeti az olan düzenlemeler ise hayata geçirilecek. Paketin çalışmaları gizlice yürütülüyor. Özellikle yasal düzenlemelerin şubat ayı içinde Meclis’ten geçirilmesi ve mart ayı başından itibaren de uygulamaya geçmesi öngörülüyor.
PAKETTE NELER OLACAK?
Pakette, ne tür düzenlemelerin alınacağı henüz netleşmedi. Bu konudaki son kararı Başbakan Erdoğan ve ekonomi kurmayları verecek. Ancak, ekonomi kulislerinde üzerinde çalışıldığı öne sürülen bazı düzenlemeler şöyle.
» Hurda Paketi: 20 yaşın üzerindeki araçların hurdaya çıkarılmasını öngören düzenleme yaklaşık bir yıldır bekletiliyor. Bu düzenlemenin hayata geçirilmesi ile, otomotiv piyasasının hareketlenmesi bekleniyor.
» Vergi ve Prim Alacakları: 2001 yılında yürürlüğe giren Cumhuriyet tarihinin en büyük af yasasında başarı oranı yüzde 30-40’lar düzeyinde oldu. Yani paketten yararlananların yarısı takibe düştü. Vergi ve prim tahsilatları etkilenmemesi için bu konudaki tüm haberler yalanlanıyor. Ancak, af mağdurlarına yeni bir hak verilmesi seçeneği üzerinde duruluyor.
» Asgari Ücret Düzenlemesi: “Maliye ve Çalışma Bakanlığı’nın, asgari ücretten alınan vergiler konusunda çalışması bulunuyor. Buna göre, halen dört çocuklu asgari ücretliden sıfır vergi alınıyor. Bu hak, daha anlaşılır kılınacak ve çocuk sayısı da düşürülecek.”
» Çocuk teşviği düzenlemesi de hazır: “Başbakan Erdoğan’ın talimatı ile nüfus artış hızını arttırmak için teşvik paketi hazırlanması talimatı verilmişti. Söz konusu paket tamam. Bu konudaki çalışmalarında, seçim öncesindeki pakete eklenmesi öngörülüyor.”
» Bedelli askerlik: “Seçimler öncesinde bedelli askerlik düzenlemesi yeniden gündeme geldi. Bu konuda çalışma olmadığı açıklandı. Ancak, bedelli askerlik düzenlemesinden yararlanamayan kişilere ikinci bir hak tanınması gibi, tepki toplamayacak bir düzenlemenin çalışması yapılıyor.”
» Esnaf ve KOBİ’lere can suyu: “Döviz kurlarındaki artışlar en çok esnaf ve küçük işletmeleri etkiledi. Seçimler öncesinde bir çok esnaf ve KOBİ’nin (Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler) kapısına kilit vurmasından endişe ediliyor. Bunun için, küçük işletmeler ve esnaflara yönelik kredi düzenlemesi üzerinde çalışılıyor.”
EKREN KOLTUĞUNU KAYBETMİŞTİ
2009 yılının ilk çeyreğinde Türk ekonomisi çift haneli küçülme ile Cumhuriyet tarihinin en büyük küçülmelerinden birisini yaşamıştı. Hükümet, aynı tablonun bu yıl da yaşanmasından endişe ediyor. O dönemde ekonomin başında Nazım Ekren bulunuyordu. Ekren, paket hazırlamış ancak paketi seçimlerden sonra yürürlüğe koymuştu. Dolaysıyla seçimlere hiçbir katkı sağlamadı. 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde AKP’nin oyları, bir önceki seçime göre yaklaşık 8 puan düşmüştü. Seçimler sonrasında Başbakan Erdoğan, partinin kuruluşundan itibaren kadroda yer alan Nazım Ekren’i çizmiş ve bakanlıktan almıştı. EKren’in yerine ise Ali Babacan tekrar ekonominin başına getirildi. Bu kez de aynı tablonun yaşanması için paket seçimden önce yürürlüğe konulacak.
BANK ASYA’DA “KURTARMA” OYUNU
17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından, devlet kurumlarının hedefi haline gelen ve cemaatin bankası olarak bilinen Bank Asya’da şimdi de, “kurtarma operasyonu” oyunu sahneye konuldu. “Bank Asya’yı, Merkez Bankası elindeki tahvilleri alarak kurtardı” denilerek, bankayı hükümetin kurtardığı iddia edildi. Ancak, faizsiz sistem ilkesi doğrultusunda çalışan bankanın portföyünde hiçbir tahvil ve bononun bulunmadığı Merkez Bankası tarafından alındığı söylenen, “tahvillerin” ise, günlük ve haftalık sukuklardan oluştuğu öğrenildi. Söz konusu kağıtların da, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın tavsiyesi üzerine alındığı bildirildi.