HSYK tasarısının kısmi olarak dondurulmasının ardından TBMM bu hafta yine tartışmalı bir konuyu ele alacak. Muhalefetin karşı çıktığı internete yönelik kanun değişikliği ile, internet siteleri mahkeme kararı olmadan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca kapatılabilecek.
Sanal alemdeki içerikler özel hayatın gizliliği gerekçesiyle mahkeme kararı olmadan da engellenebilecek. İnternetteki içerikler sayfa bazında da yasaklanabilecek. İnternet sitesi yerine internet sayfaları erişime kapatılacak. uygunsuz bulunan bir tweet veya YouTube videosu engellenecek, sitedeki diğer içerikler ise görüntülenebilecek.
2 YIL İZLEME
Kurulacak Erişim Sağlayıcılar Birliği, tüm mobil ve sabit internet servis sağlayıcı şirketlerinin çatı örgütü olacak. Bu birlik TİB veya Bakanlık tarafından alınan engelleme kararını 4 saat içinde uygulayacak. Birlik, abonelerin internet trafiği bilgilerini 2 yıl boyunca saklayacak ve Türkiye’deki 34 milyon internet abonesinin internette hangi sitelere girdiği tespit edilebilecek.
Mevcut yasada internet içeriklerinin veya sitelerinin engellenmesi mahkeme kararıyla gerçekleşiyordu. Değişikliğe göre artık içerik engellemesini, TİB ve Ulaştırma Bakanlığı da yapacak. Uygunsuz içerikler, TİB veya Bakanlık tarafından tespit edilip, tedbir kararı alınacak. Servis sağlayıcısı şirketler de 4 saat içinde uygunsuz içeriği engelleyecek. Yasağın kaldırılabilmesi için site sahiplerinin veya kullanıcıların yargıya gitmesi gerekecek. Mahkeme kararı alınırsa yasak kalkacak.
TTNET, Superonline, D-Smart, Turkcell, Vodafone ve Avea gibi mobil ve sabit internet servis sağlayıcılar Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne katılmak zorunda kalacak. TİB, Ulaştırma Bakanlığı veya mahkemede tarafından verilen erişim engelleme kararları birliğe bildirilecek ve en fazla 4 saat içinde erişim engellenecek.