Moody’s’den yapılan açıklamada, not görünümünün “negatif”e çevrilmesine gerekçe olarak, “Türkiye’nin dış finansman durumu üzerindeki artan baskı, yerli ve küresel yatırımcıların güvenini olumsuz etkiliyor” gösterildi.
Açıklamada, “Belirsiz politika ortamından dolayı Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentileri orta vade için zayıfladı” uyarısı yapıldı.
Moody’s, görünümü negatife çevirirken, notu neden kırmadığını da, kamunun döviz borçlarının, gayri safi milli hasılaya (GSYH) oranının azalmasına bağladı. Açıklamada, kamunun döviz borçları içindeki payının azalmasının, aynı zamanda da dış borçlanmalarda vadelerin uzamış olmasının da olumlu olduğu belirtildi.
Moody’s açıklamasında ayrıca, Türkiye’nin diğer benzeri notu alan ülkelere göre ekonomisinin daha güçlü ve büyük olmasının, notunun mevcut düzeyinde korunmasında etkili olduğunun altı çizildi.
Moody’s açıklamasında, bütçede gözlenen düzelmenin tersine dönmesi ya da politik gerginliklerin daha da yükselmesi gibi etkilerin yanında, dış dengelerde daha büyük bozulmanın yaşanmasının da, dış kaynak girişlerinde aksama yaratabileceğine dikkat çekildi ve böylesi gelişmelerin not düşürme nedeni olabileceği uyarısı yapıldı.
Kredi derecelendirme şirketinin açıklamasında özellikle dış borçlar üzerinde duruldu. Yüksek dış borçlar ve dış ticaret açığı sürdükçe cari açığın baskı yaratmaya devam edeceğine işaret edilen açıklamada, bu nedenle kredi notunda kısa sürede artış beklenmemesi gerektiği vurgulandı.
Buna karşılık, Türkiye’deki politik ortamdaki gerginliğin azalması ve dış açıklar konusunda olumlu gelişmelerin yaşanması durumunda negatife çevrilen not görünümünün yeniden durağana yükseltilebileceği ifade edildi.