Geçen günlerde TBMM Başkanlığı’na sunulan ‘Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ Cemaat’e büyük darbe vuracak. Tasarıdaki “Vakıf yükseköğretim kurumlarının denetimi ve bu denetim sonucu ilgili yükseköğretim kurumu hakkında yol gösterici, düzeltici, kısıtlayıcı veya faaliyet iznini kaldırıcı önlemlerin alınmasına ilişkin usul ve esaslar, YÖK tarafından çıkarılan yönetmelikte düzenlenir” maddesiyle çoğunluğu Cemaat’e ait vakıf üniversitelerini kapatma yetkisi Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) veriliyor.
MÜTEVELLİ HEYETİ YÖK SEÇECEK
Doruk Çakar’ın Akşam’daki haberine göre, Tasarıyla vakıf üniversitelerinin yönetimini elinde bulunduran mütevelli heyetlerini YÖK belirleyecek. Mevcut Yükseköğretim Kanunu’na göre mütevelli heyetleri, üniversitelerin bağlı bunduğu vakıf yönetimi tarafından belirleniyor. Tasarının yasalaşmasıyla yedi kişinden oluşan mütevelli heyetleri, “Vakıf yönetiminin önerisi üzerine YÖK Genel Kurulu’nun üçte iki çoğunluğu ile dört yıllığına” seçilerek göreve gelecek.
MALİ DURUMUNU DÜZELTEMEZSE
Tasarının vakıf üniversitelerine yönelik bir başka düzenlemesi ise mali denetimlere ilişkin. Tasarıda “Eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmekle birlikte mali borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğu tespit edilen vakıf yükseköğretim kurumları hakkında, verilen süre içerisinde mali durumun düzeltilememesi halinde YÖK gerekli tedbirleri alır” hükmü yer aldı.
HEDEF NİTELİKLİ EĞİTİM
Tasarıdaki ilgili düzenlemeler ile daha nitelikli eğitim verilmesi ve ekonomik krizlerin eğitim faaliyetlerini etkilememesi amaçlanıyor. Mütevelli heyeti seçimini YÖK’e bırakan maddenin gerekçesinde “daha nitelikli üniversite faaliyeti yürütmek için daha uygun olan kişilerin mütevelli heyetlerine seçilmesi amacıyla YÖK tarafından uygun bulunması şartı getirilmiştir” dendi.