Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Kaldırıp, yetkilerini MİT’e devredeceğiz” dediği Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na 75 kişilik özel ekip alındığı ortaya çıktı. ‘Gizli’ kararname ile yapılan alım için ne diploma ne de KPSS puan şartı arandı. 10-17 bin TL arasında maaş alacak bu kişiler istedikleri zaman kurumdan ayrılacak ancak onları atmak mümkün olmayacak.
Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre, TİB’deki garip atama CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın soru önergesi ile ortaya çıktı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplandırması için Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Oran, baştan sona ‘gizli ve özel’ olarak yürütülen 75 kişi alımı için şu soruları yöneltti:
GİZLİ KARARNAME: TİB’in sözleşmeli personel çalıştırmasına dair esaslar 21.7.2014 ve 2014/6699 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilerek yürürlüğe girdi mi? Kararı ‘GİZLİ’ gizlilik derecesine mi haizdir, neden Resmi Gazete’de yayınlanmadı?
BALLI MAAŞ: Kararname ile 63 mühendis ve 12 hukukçunun sözleşmeli personel statüsünde istihdam edileceği doğru mudur? Kaç kişi TİB’e alındı. ‘Özel’ mühendis ve hukukçulara 10.500 TL ile 17.500 TL arasında değişen aylık ücret ödeneceği doğru mudur?
AKP REFERANSI: TİB’e personel alımının Resmi Gazete’de ilan edilmemesi, AKP’ye yakın isimlerden seçilmesinin sağlanması amacını mı taşımaktadır? Bu sözleşmeli personel sadece AKP referanslı kişiler arasından mı seçilecek?
KENDİ AYRILACAK: TİB’e alınacak söz konusu sözleşmeli personelin sadece kendi isteğiyle işten ayrılabileceği veya memuriyetten çıkartılmayı gerektirecek ağırlıkta disiplin suçu/adli ceza işlemediği sürece işten çıkarılmayacağı doğru mu?
3 KİŞİLİK KOMİSYON: Söz konusu 75 personelin işe alımında tüm yetkinin TİB’de oluşturulacak 3 kişilik komisyonda olacağı bilgisi doğru mudur? Bu komisyon üyelerinin özellikleri nelerdir?
ŞART YOK: 75 personel için mezuniyet belgesi, diploma veya KPSS, KPDS, YDS, TOEFL gibi sınavlardan puan alt sınırı koşullarının belirlenmemiş olmasının gerekçesi nedir?
ZORUNLU DEĞİL Mİ?: Bakanlar Kurulu’nun 2014/6699 sayılı kararnamesinin Resmi Gazete’de yayımlanması zorunlu değil midir? Niçin kanuna aykırı davranıldı, sorumlusu kim, hakkında herhangi bir işlem yapıldı mı?”