Hükümet, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinde istediği sonucu alamayacağını anlayınca yasal değişiklik hazırlıklarına başladı. HSYK Genel Kurulu’nun toplanabilmesi için gerekli olan salt çoğunluk (12) şartını yapılacak yasal değişiklikle artırmayı planlayan hükümet, böylece kurulun karar almasını engelleyerek çalışmaları kilitlemeyi hedefliyor.
HSYK seçimlerinin Yargıtay ayağında önceki gün yapılan seçimleri kaybeden hükümet, Danıştay ile adli ve idari yargıda yapılacak üyelik seçimlerine odaklandı. Danıştay’da iki asıl, iki de yedek üyenin belirleneceği seçim 29 Eylül’de gerçekleştirilecek. Adli yargıda ise 7 asıl 4 yedek üyenin, idari yargıda ise 3 asıl 2 yedek üyenin belirleneceği seçimler 12 Ekim’de yapılacak. Cumhurbaşkanının atadığı 4 isim, Adalet Akademisi’nden gelen 1 isim ile doğal üye olan Adalet Bakanı ve müsteşarı olmak üzere 7 üyeliğe sahip hükümet kanadı, yeni plan hazırlığında.
“ÇALIŞMALARI KİLİTLERİZ”
AKP kulislerinde dillendirilen B planına göre, HSYK seçim sistemini değiştirecek anayasal değişiklikten önce kanunda yapılacak düzenleme ile HSYK Genel Kurulu’nun karar almasını engellemek amaçlanıyor. “Eğer lehimize karar çıkmayacaksa çalışmaları kilitleyip hiç karar aldırtmayız” anlayışına göre yapılan kısa vadeli plan, “2015 seçimleri sonrası hesaplanan anayasa değişikliğine kadar zaman kazanma” olarak nitelendiriliyor. HSYK seçimlerinde Yargıtay’da hüsrana uğrayan hükümet kanadı, diğer seçimlerde de benzer sonuçların çıkması durumunda Meclis açıldıktan sonra HSYK Genel Kurulu’nun toplanma ve karar alma kriterini değiştirmek için harekete geçecek.
Kendi silahıyla vuruldu
Büyük tartışmalara neden olan HSYK kanununda yapılan değişiklik geçtiğimiz şubat ayında yürürlüğe girmişti. Yapılan yeni düzenlemeyle HSYK Genel Kurulu’nun toplantı yeter sayısında değişiklik yapılmıştı. Eski kanuna göre, en az 15 üyeyle toplanan HSYK Genel Kurulu, yasanın yürürlüğe girmesiyle üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanacak hale getirilmişti. Daha önce 15 üyeyle toplanan ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla (12) karar alan 22 üyeli Genel Kurul’un, değişiklikle üye tam sayısının salt çoğunluğuyla (12) toplanması ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla (12) karar alması sağlanmıştı. Şimdi yapılacak değişiklikle toplantı yeter sayısının 16’ya yükseltilebileceği konuşuluyor.