Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Harp Okulu’nda konuştu BDP’nin Kürtçe tabelaları ile resmi dairelerdeki Kürtçe talebine “Mütareke Dönemi”nden örnekler vererek karşı çıktı. Bu dönemde Türkçe’nin zorunlu dil olmaktan çıkarıldığını söyleyen Koşaner, Atatürk ve arkadaşlarının mücadelesine farklı bir anlam yükleyerek alternatif tarih yazılmaya çalışıldığını söyleyerek “gelişmeleri ibretle ve esefle görüyoruz” diye konuştu.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Ordusunun Ebedi Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 130. yıl dönümünde, Kara Harp Okulu Atatürk Amfisi’nde ”Mütareke Dönemi ve İstanbul’dan Samsun’a Uzanan Yolda Mustafa Kemal” konulu panel düzenlendi.
Mütareke döneminin taşıdığı öneme rağmen bu döneme ilişkin araştırma ve incelemelerin sınırlı kaldığını ifade eden Orgeneral Koşaner, mevcut çalışmaların ise konuya ilgi duyanlar tarafından yeterince ve tarafsızca incelenememesinin, tarihi bilgilerin topluma yanlış, eksik ve saptırılmış olarak yansıtılmasına neden olduğunu kaydetti.
“ALTERNATİF TARİH YAZILMAYA ÇALIŞILIYOR”
Panelde, milli mücadelenin nasıl ve hangi şartlar altında yürütüldüğü, tüm tehlike ve güçlüklere rağmen ulus devlete giden yolun ilk kilometre taşlarının nasıl atıldığının anlatıldığını belirten Orgeneral Koşaner, Ulu Önder Atatürk’ün mütareke dönemindeki bazı çalışmalarını anlattı. Koşaner, şöyle devam etti:
”Atatürk’ün İstanbul’da kaldığı 6 aylık sürede neler yaptığının toplum tarafından tam olarak bilinmemesi ve belki de bu kanlı dönemde kalanların toplum tarafından hatırlanmak istenmemesi nedeniyle bu dönem daima istismar edilmeye açık olmuştur. Gerçeklerin değiştirilmesi ve saptırılmasıyla tarihsel olguların farklılaştırılmak istendiği ve böylece Atatürk ve arkadaşlarının mücadelesine farklı bir anlam yükleyerek alternatif tarih yazılmaya çalışıldığını ibretle ve esefle görüyoruz. Bu alternatif tarih yazma gayretlerine, aralarında burada konuşan hocalarımızın da bulunduğu birçok değerli tarihçi ve araştırmacımız en güzel cevabı yazdıkları eserlerinde vermişlerdir.”
”TÜRK DİLİ KULLANMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI”
Padişah ve hükümetin, devletin bekasını İngilizlere inanmakta ve güvenmekte bulduğunu, onların taleplerini öncelikle yerine getirme gayreti içine girdiğini söyleyen Genelkurmay Baykanı Orgeneral Koşaner, Ermeni tehciri sırasında kötü muamele yaptıkları iddiasıyla birçok vatanseverin cezalandırıldığını, halkın silahları toplanarak müdafaasız bırakıldığını bildirdi.
Azınlıkları memnun etmek amacıyla devlet dairelerine onlardan memurlar atandığını ve yıllardır uygulanan usuller terk edilerek şirketlerde Türk dili kullanılma zorunluluğu kaldırıldığını belirten Orgeneral Koşaner, ”Sıraladığımız birkaç örnekte görüldüğü gibi, fırsat bulduğu takdirde bu ve benzeri olaylarla karşılaşılması kaçınılmaz olacaktır. Elbette aslolan benzeri durumlara düştükten sonra kurtuluş çareleri aramak değil, bu gibi durumlara hiç düşmeyecek tedbirlerin zamanında alınmasıdır. Tarihimizin kara dönemi mütareke döneminin bize öğrettiği en önemli ders bu olmalıdır” dedi.
Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın oturum başkanlığını yaptığı panelde, Yazar Turgut Özakman ”Mütareke Dönemi Koşulları”, Cumhuriyet Vakfı Başkan Yardımcısı Dr. Alev Coşkun ”Mustafa Kemal’in İstanbul’daki Faaliyetleri”, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Aybars, ”Mustafa Kemal’in Anadolu’ya Geçmesine Sebep Olan Etkenler”, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan da ”Mustafa Kemal’in İstanbul’dan Hareketi ve Samsun’a Çıkışı” başlıklı birer sunum yaptı.