DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

STERLİN

43,3470£% -0.52

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ONS

2.705,79%1,29

BİST100

9.549,89%1,94

a

SOMA’NIN PATRONUNDAN SKANDAL İFADE!

Soma’da geçen yıl 13 Mayıs’ta meydana gelen 301 madencinin yaşamını yitirdiği cinayet gibi maden faciasına ilişkin şirketin sahibi Alp Gürkan’ın Cuma günü savcılığa verdiği ifade ortaya çıktı.

 Soma maden faciası ile ilgili başlatılan adli soruşturmada, ‘Olası kastla öldürme’, ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’, ‘Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçlarından dava açılmıştı.Davada 46 sanığın yargılanması sürüyor. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, daha önceki ara kararında, şirketin patronu Alp Gürkan hakında ve daimi nezaretçi kayıtlarıyla ilgili soruşturmanın genişletilmesini istemişti.

Mahkemenin talimatlarla ilgili yazısının Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaşmasıyla, daha önce bu konudaki suç duyuruları için kovuşturmaya yer olmadığına karar veren savcılık, İstanbul’da bulunan Alp Gürkan’nın talimatla ifadesinin alınmasını istedi. Alp Gürkan 9 Kasım’da, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifadesini yazılı olarak verdi.

“Her şeye yetkim var ama kazadan sorumlu değilim”

Daha önce hakkında savcılığın hem de itiraz üzerine dosyası inceleyen mahkemenin takipsizlik kararı verdiğini hatırlatan Alp Gürkan, basın toplantısında söylediği “Görevimden çekilmem, patron olmadığım anlamına gelmez” sözlerine de açıklık getirdi. Patronum ama sorumluluk bende değil dedi.İşte Alp Gürkan’ın savcılığa verdiği yazılı ifadesinin ayrıntıları;

“16.05.2014 tarihinde yaptığım basın toplantısında şirketin halen patronu olduğum, yetkilerimin fiilen devam ettiğine ilişkin açıklamalarımın ne anlama geldiğini izah etmek gerekirse, kazanın meydana geldiği maden ocağını işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. isimli şirketin en büyük ortağı durumundayım. Bu durumda hukuki anlamda şirketin patronu sayılırım. Şirketin patronu olduğum için de şirketin yönetim kurulu başkanını ve diğer üyelerini hukuken değiştirebilme yetkisine sahip bir kimseyim. Bu durumda ‘şirketin patronu benim, şirkette yetkilerim var’ demem gayet doğaldır. Ancak bu şekilde yaptığım beyan hiçbir şekilde hukuki ve cezai sorumluluk sahibi olduğum şeklinde yorumlanamaz. Sadece en büyük hissedarı olarak patronu olduğumu ve eğer istersem yönetim kurulu başkanını değiştirebileceğimi gösterir. Ancak bu hukuki ve cezai sorumluluk sahibi olduğum anlamına gelmez.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

POLİS İZİN VERMEDİ, ORTALIK KARIŞTI…

HIZLI YORUM YAP