DOLAR

34,5977$% -0.02

EURO

36,1991% 0.52

STERLİN

43,6709£% 0.49

GRAM ALTIN

2.995,68%-0,31

ONS

2.698,88%-0,25

BİST100

9.549,89%1,94

a

TERÖRİSTBAŞI İLE MUTABAKATA VARILDI!

Abdullah Öcalan'ın avukatları yaptıkları açıklamada, barış konseyi için mutabakata varıldığını BDP'lilerin yemin edebileceğini ifade ettiler

 İMRALI’da çarptırıldığı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan, İmralı Adası’nda, yetkililerle yaptığı görüşmelerde Barış Konseyi Kurulması konusunda mutabakata varıldığını iddia etti. 

Öcalan’ın, ne resmi, ne sivil bir organ olacağını söylediği Barış Konseyi’nin, ‘barış ve çözüm için çalışacağını’, Meclis’teki yemin krizi konusunda da BDP’nin hükümetle mutabakat yaptıktan sonra yemin etmesini istediği kaydedildi.

Çarşamba günü İmralı Adası’nda avukatları ile görüşen Abdullah Öcalan’ın görüşme notları, örgüte yakın internet sitelerinde yayınlandı. Bu yazılara göre Öcalan, görüşmede İmralı’da kendisiyle yapılan görüşmeler, çatı partisi, yemin krizi ve çatışmasızlık süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“PROTOKOLDE İMZALI METİN YOK”

Öcalan, kendisiyle görüşen heyete ve Kandil’e sunduğu protokollere ilişkin, “Protokoller konusunda kamuoyunda bir yanlış anlaşılma ve algılama olmuştu. Karayılan (Murat) da söz etmiş. Protokoller kamuoyunda yanlış anlaşıldığı gibi bizim ve devlet tarafından karşılıklı imzalanmış bir şey değildir. Protokollerde imza söz konusu değildir. Bu konularda bir yanlış anlaşılma olmuştur. Protokoller karşılıklı imza şeklinde değil de çözüme ilişkin üzerinde mutabakata varılan bir metin şeklindedir” dedi. 

Öcalan bu görüşmelerde Barış Konseyi kurulması için mutabakata varıldığını ileri sürerek şu iddialarda bulundu:

“Heyetle son görüşmemizde Barış Konseyi’nin kurulması için mutabakata vardık. En son heyetle yaptığımız bugünkü görüşmede üzerinde uzlaştığımız en önemli ve atılması gereken pratik adım, Barış Konseyi’nin oluşturulmasına-kurulmasına ilişkindi. Heyetle Barış Konseyi’nin kurulmasına ilişkin bir mutabakata varmış durumdayız. Zaten bu durum protokollerde de yer almaktadır. Barış Konseyi’nin kurulması, atılması gereken ve atılacak en önemli somut adımdır. Barış Konseyi, mutlaka kurulmalıdır. Barış Konseyi ne resmi bir devlet organı olacak, ne de sadece sivil bir organ olacaktır. Barış Konseyi, barış çalışmaları, barışın gerçekleşmesi ve çözüm için çalışacaktır. Bir ay veya bir aydan daha kısa bir sürede Barış Konseyi kurulmalıdır.

ANAYASA KONSEYİ DE KURULMALI

İkinci ve en önemli diğer bir husus da Anayasa Konseyi’nin kurulmasına ilişkindir. Anayasa Konseyi, anayasa yapım çalışmalarını yürütecektir. Anayasa Konseyi, ‘Anayasa Meclisi’ şeklinde ayrı bir meclis olmayacaktır, klasik meclis şeklinde algılanmamalıdır. Anayasa Konseyi, yeni anayasa yapımı çalışmalarını yürütecek bir konseydir. Bu konseyin içinde BDP de yer alıp anayasa çalışmalarını yürütebilir. BDP de Anayasa yapım çalışmalarında yer alacak ve bu çalışmaları yürütecektir.”

“YEMİN KRİZİNİN AŞILMASI İÇİN MUTABAKAT OLMALIDIR”

Meclis’te yaşanan yemin krizine de değinen Abdullah Öcalan, BDP’nin Meclis’i boykotu ve yemin kriziyle ilgili de şunları söyledi:

“Bu kriz çözülür mü çözülmez mi bilemiyorum. Ancak, BDP daha önceki gibi oyunlara gelmemelidir. Daha önce söylediğimiz gibi hükümetle bir mutabakata varılarak yemin edebilirler. Bu mutabakat mutlaka olmalı ve önemlidir. Yapacakları mutabakat metni, devlete sunduğum protokollerle paralel olabilir veya kendi koşulları ve durumlarına göre yapabilirler. Örneğin bu protokollere Hatip Dicle’nin durumu, diğer 5 tutuklu vekilin serbest bırakılması, KCK’lilerin serbest bırakılması, hatta tüm tutsakların serbest bırakılması, yüzde 10 barajının düşürülmesi ve TMK’nın değiştirilmesi gibi hususlar eklenebilir. Öyle hemen Hatip Dicle meselesi ve diğer meseleler çözülmeyebilir, öyle hemen serbest bırakılma olmayabilir. Ancak, bu koşulların yerine getirilmesi için zaman içinde devletin- hükümetin yapacağı şeyler bir yazılı metne bağlanır ve zamanla yerine getirilir.” 

“BDP BENİM YOL HARİTAMI NİYE OKUMUYOR?

Öcalan, geliştirdiği yol haritasına dikkat çekerken şöyle dedi:

“Geliştirdiğim yol haritası iyi okunmuyor. Neden yol haritasını okumuyorlar? BDP, benim yol haritamı ya okumamış ya da anlamıyorlar. Devlet bile yol haritasını iki yıl aldı okudu, üzerinde yoğunlaştı ve üzerinde çalışmalar yaptı, faydalandı. Ama BDP, yol haritasını okumadı bile, okumuyorlar, ya da anlamıyorlar, üzerinde çalışmıyorlar. BDP, hukukçular yol haritasını neden okuyup takip etmiyorlar? Yol haritası çalışmam okunmalı ve anlaşılmalıdır. Türkiye’deki yazarlar da takip ettiğim kadarıyla bu çalışmayı olumluyorlar. TESEV raporunda da yol haritasından faydalanılmış, üzerinde durulmuş ve raporda yol haritasına yer verilmiş. Son savunmam da aynı şekilde yol haritasının daha kapsamlısıdır.” 

“ÇATIŞMALARIN ARTMASINI İSTEMİYORUM”

Çatışmasızlık süreci ile ilgili de Abdullah Öcalan’ın, PKK’nın silahlı güçlerinin bir çok alana dağıldığını, askerin de aynı şekilde sınırda ve diğer bölgelerde yoğun operasyon yaptığını belirterek şunları söylediği yazıldı:

“Yaşanan bu çatışmalar daha çok birbirlerine karşı yaptıkları misillemelerdir. Ben çatışmaların artmasını istemiyorum. Ölüm haberlerine üzülüyorum, keşke olmasın diyorum. Şu an ne bir ateşkes durumu var, ne de ateşkesi bitiren bir savaş başlangıcı var. Bu karşılıklı misillemeler veya çatışmalar artabilir de azalabilir de. Ancak her koşulda gerilla öz savunmasını yapacaktır. Gerilla ölmemek için askerle karşılaştığında kendini savunacaktır. Bunun için aktif veya pasif savunma yoktur. Ben çatışmasızlığa ilişkin bir şey söyleyemem. Söylemem de doğru olmaz zaten. Ben burada KCK adına karar alamam. Tüm hususları dikkate alarak kendi kararlarını kendileri verir. Ben buradan saldırı emri veremem, doğru da olmaz. Artık tüm bunları değerlendirerek çatışmasızlık konusunda KCK, kararını kendisi verir. Daha önce söylediğim gibi bana buradan bir görev verilirse ben buna hazırım, üstüme düşeni yaparım, rolümü oynarım. Bunun için daha önce söylediğim gibi Hükümet, parlamentoyu toplar (ki hükümet de kuruldu, Meclis başkanı da seçiti) bana çağrı yaparsa, ben o zaman gerilla güçlerini bir yerde toplama konusunda üstüme düşeni yaparım. Ancak şu an çatışmasızlığa ilişkin kararı KCK kendisi verir.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

HATİP DİCLE İÇİN YARGI YOLU TÜKENDİ

HIZLI YORUM YAP