34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
43,4559£% -0.34
2.836,84%0,10
2.562,19%-0,20
9.389,62%-0,33
Milli Eğitim Bakanlığı, AKP iktidarlarının gözde okulları olan imam hatipler için “en nitelikli ve lider okul” olmayı hedef olarak belirledi.
Milli Eğitim Bakanlığı mesleki çalışmalar programında yol haritası olarak dikkate alınması için Anadolu İmam Hatip Liseleri ve İmam Hatip Ortaokulları Vizyon Belgesi’ni yayımladı.
Öğrencileri fen bilimleri, sosyal bilimler, temel İslam bilimleri, yabancı dil, spor ve sanat dallarında ilgi duydukları alanlara yönelik bir üst öğrenime hazırlamanın amaç olarak belirlendiği belgede temel ilkelerden bazıları da şöyle sıralandı:
»İmam hatip okulları, kurumsallaşmak, kurum kültürü oluşturmak, bulunduğu bölgenin en nitelikli ve lider okulu olmak için özgün çalışmalar planlar, mevcut sistem devam ederken yeni gelişmeler ışığında daha ileri hedeflere doğru yürüyüşünü gerçekleştirmek için tedbirler alır, çevre ile ilişkilerini güçlendirir ve kadrosunu motive eder.
Öğrencilerimizin akademik kariyer planlamalarının yanı sıra karakter gelişimlerini önceleyerek mânevî ve ahlâkî kazanımlarını artırmak amacıyla çalışmalar yapılır.
Kız öğrencilerin okullaşma oranlarının arttırılmasına yönelik tedbirler alınır, yeni stratejiler geliştirilir imkân dahilinde kız öğrenci pansiyonları açılması planlanır.
Okullarda öğrencilerde; özgüven ve sorumluluk duygusu geliştirmek, onları şiddet ve zararlı alışkanlıklardan korumak, yeni ilgi alanları ve beceriler kazandırmak, öğrencilerin yeteneklerini sergilemesine imkân vermek, millî, manevi ve kültürel değerlerimizi yaşatmak, yaygınlaştırmak ve yeni nesillere aktarımını sağlamak, gönüllü katılımcılığı özendirmek amacıyla bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda sosyal etkinlik çalışmaları yapılır. Sosyal-Kültürel etkinlikler vasıtasıyla öğrencilerin millî, manevî, ahlâkî, insânî ve kültürel değerleri benimsemesi için çalışmalar yapılır,olumsuz ahlak ve davranışlara karşı tedbirler alınır.
Öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yönelik çalışmalar yapılır. Bu bağlamda resmî ve sivil kurumlarla iş birliği yapılır.
Selçuklu Osmanlı mimarisi
Belgede yeni inşa edilecek okul binalarının geleneksel Selçuklu Osmanlı mimari sanatının özelliklerini taşıyan tasarımları içermesine özen gösterilmesi de istendi. Geleneksel sanatları öğrenmeleri amacıyla öğrencilerin dokuzuncu sınıftan itibaren “Dinî Mûsikî, Hüsni Hat, Ebru ve Tezhip” derslerini seçmelerine önem verilmesi talimatı da yer aldı.
Zorunlu Din dersi muafiyetinde emsal karar
Daha önce Türkiye’nin değişik kentlerindeki idare mahkemeleri, zorunlu din dersi dayatmasını hukuka aykırı bulmuştu. Bunun son örneklerinden biri Antalya’da yaşandı. Sol’da yer alan habere göre Antalya’nın merkez ilçelerinden Muratpaşa’da özel bir ortaokulun 5. sınıf öğrencisi olan oğlu A.A.’nın zorunlu din dersinden muaf olmasını isteyen Gürsel Aksoy, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne 16 Şubat 2017 tarihli bir dilekçe verdi. Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 21 Şubat 2017’de “Din dersinini zorunlu olduğu” gerekçesiyle baba Gürsel Aksoy’un talebini reddetti. Talebi reddedilen baba, konuyu idare mahkemesine götürdü. Antalya 4. İdare Mahkemesi, Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ret işlemini “hukuka aykırı” buldu.
REKTÖR'DEN SKANDAL ATAMA!