DOLAR

34,5283$% 0.26

EURO

36,4374% 0.39

STERLİN

43,6275£% 0.42

GRAM ALTIN

2.878,85%1,49

ONS

2.592,19%1,18

BİST100

9.372,59%-0,18

a

'AKP Ormanları TOKİ'ye Devrediyor'

Türkiye Ormancılar Derneği, "Ormanlar TOKİ'ye mi devrediliyor" başlıklı dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Türkiye Ormancılar Derneği, “Ormanlar TOKİ’ye mi devrediliyor” başlıklı dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Kent etraflarındaki ‘bozuk’ olarak görülen orman sahalarının Nisan 2018 tarihinde yürürlüğe giren 7139 sayılı torba yasaya dayanarak orman sınırları dışına çıkarma işlemleri başlamıştır. Bu sahaların özellikle blok olarak belirlenmesi istenmiştir. Belirlenen ormanlar orman sınırı dışına çıkarılacaktır” denirken, “Halen mevcut Anayasamıza bile aykırı bu durum asla kabul edilemez” diye ifade edildi.

Yapılan açıklamada, yetkililer de uyarılırken, “Ormanlar rant ya da ekonomik krizi atlatmak için yağmalanacak yerler değildir. Kısa sürede üretimi arttırma beklentisi yüzünden orman ekosistemlerinin doğasına aykırı uygulamalar nedeniyle büyük bedeller ödenecektir” diye belirtildi.

Türkiye Ormancılar Derneği tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Türkiye’nin köklü gazeteleri ekonomik krizin tetiklediği kâğıt sıkıntısı yüzünden birer birer kapatılmakta, yerel gazeteler sayfa sayısını azaltarak ayakta kalmaya çalışmaktadır.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ise Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar’a gönderdiği açıklamada bu yıl 676 bin metreküp kâğıtlık odun tahsisi yapıldığını söylemektedir. Bu konuda özel sektörün önünün açıldığı aynı açıklamada belirtilmektedir. Halbuki biliyoruz ki Türkiye’de kağıt sektörü çok küçülmüş, hammadde olarak kullanılan selüloz çok büyük oranda yurtdışından ithal edilmekte, OGM’nin ürettiği kağıtlık odun da liv-levha sektörüne tahsis edilmiştir.

Son yıllarda döviz kurlarında yaşanan aşırı yükselmeler sonucu özellikle liv-levha sektörünün hammadde talebini ithalat yoluyla karşılamak imkânsız hale gelmiş, sektörün baskılarıyla ormancılık tekniğine uygun olmayan ve sürdürülebilirlik ilkesiyle çelişen üretimleri görmekteyiz. Yine üretimi artırmak amacıyla 2020-2021-2022 yıllarının üretimleri satış için işaretlenmektedir. Üç yıl sonra yapılacak üretimlerin ‘çok yıllık satış’ adı altında bu yıl satılması planlanmaktadır.

Diğer taraftan duyumlara göre; kent etraflarındaki ‘bozuk’ olarak görülen orman sahalarının Nisan 2018 tarihinde yürürlüğe giren 7139 sayılı torba yasaya dayanarak orman sınırları dışına çıkarma işlemleri başlamıştır. Bu sahaların özellikle blok olarak belirlenmesi istenmiştir. Belirlenen ormanlar orman sınırı dışına çıkarılacaktır. Halen mevcut Anayasamıza bile aykırı bu durum asla kabul edilemez.

Türkiye Ormancılar Derneği olarak bir kez daha uyarıyoruz:

Ormanlar rant ya da ekonomik krizi atlatmak için yağmalanacak yerler değildir. Kısa sürede üretimi arttırma beklentisi yüzünden orman ekosistemlerinin doğasına aykırı uygulamalar nedeniyle büyük bedeller ödenecektir.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bakan: Millet Kişi Başı 15 Kilo Et Yiyor

HIZLI YORUM YAP