34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Gazeteci Murat Yetkin, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan tarafından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a gönderilen 6 Haziran tarihli mektubu değerlendirdi. Yetkin, ABD’de eğitim gören Türk F-35 pilotlarının Türkiye’ye geri gönderileceği ve yeni pilotların eğitime alınmayacağını bildiren mektubun aynı zamanda Ankara’ya, Rusya’dan S-400 alımını durdurmadığı takdirde ‘askeri ve ekonomik tehditler’ içerdiğini vurguladı.
Yetkin, kişisel blogunda yayımlanan yazısında, ilk olarak Foreign Policy dergisinde yer alan mektubun tam metnini paylaştı. Mektubu değerlendiren Yetkin, Patrick Shanahan’ın mevkidaşı Hulusi Akar’ı Türkiye’nin S-400 alma kararına karşı ekonomik ve askeri yaptırım uyarılarıyla ‘Biz mi Rusya mı?’ ikileminde bıraktığını belirtti.
Yetkin’in kişisel blogunda yayımladığı “İşte Türkiye’ye askeri ve ekonomik tehditlerde bulunan Amerikan mektubunun tam metni” başlıklı yazısının* ilgili bölümü şöyle:
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
” Shanahan’ın mektubu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile 29 Mayıs’ta yaptığı telefon görüşmesi ardından, Türkiye’nin S-400 ve F-35’lerin birlikte çalışmasının NATO savunmasına zarar verip vermediğini araştırmak için “çalışma grubu” kurulması teklifini kabul ettiği haberlerinden bir hafta sonra gönderildi. Bu durum iki şekilde yorumlanabilir. Birincisi, Beyaz Saray ile Pentagon’un Beştepe ile “iyi polis – kötü polis” oynadığı yorumu olabilir. Malum, Trump ile Erdoğan’ın 28-29 Haziran’da Japonya’nın Osaka şehrinde toplanacak G20 liderler zirvesi çerçevesinde görüşme ihtimali var. İkinci yorum ise, Pentagon’un, yani Amerikan askeriyesinin Başkan Trump’a bu işin kendisi ve Erdoğan arasında hep sözü edilen “şahsi bağların” ötesinde, ABD’nin küresel egemenlik oyununun parçası olduğu ve bu konuda (her iki partinin ortak tavır aldığı) Kongre ve askeriyenin iradesine karşı karar alamayacağını hatırlatması olarak da youmlanabilir. Bu durumda mektup hem Savunma Bakanı Akar üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, hem de dolaylı olarak Başkan Trump’a hitap ediyor olabilir.
Akar, 6 Nisan’da Shanahan’a yazdığı mektubun ardından, 15 Nisan’da Vaşington’da başlayan Amerikan-Türk Konseyi (ATC) açılışında yine S-400/F-35 temelinde, “Türkiye NATO’da kalacaktır” vurgusuyla bir konuşma yapmış, bir gün sonra da Shanahan ile başbaşa görüşmüştü. 27 Ocak 2015’te, Kara Kuvvetleri Komutanı iken, ABD Savunma Bakanlığından “Batı ittifakına yaptığı sıradışı katkılar” nedeniyle “Liyakat Lejyonu” madalyası almış olan Akar, Ankara’da askeri diplomasiyi en iyi yürütebilecek ideal isim olarak görülüyor.
Shanahan’ın Akar’a mektubu aynı zamanda Türkiye’yi “Benimle misin Rusya ile mi?” sorusuyla da muhatap bırakıyor ve ağır ekonomik yaptırım tehdidi savuruyor”
MSB’DEN AÇIKLAMA!
Milli Savunma Bakanlığı ise, Türkiye’ye S-400’ler konusunda 31 Temmuz’a kadar süre tanıyan ABD’nin gönderdiği mektup konusunda açıklama yayımladı.Milli Savunma Bakanlığı, S-400’leri almaktan 31 Temmuz’a kadar vazgeçmemesi hâlinde Türkiye’yi F-35 programından çıkaracağını duyuran ABD’nin restiyle ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada, “ABD Savunma Bakan Vekili (Patrick) Shanahan tarafından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a bir mektup gönderilmiştir. İki ülke arasındaki savunma ve güvenlik konularını kapsayan söz konusu mektupta, mevcut sorunlara stratejik ortaklık çerçevesinde ve kapsamlı güvenlik işbirliğini muhafaza edecek şekilde bir çözüm bulunması yönünde beklenti dile getirilmekte ve görüşmelere devam edilmesinin önemi ifade edilmektedir” denildi.
'300 Bin Kişi "Uydurma" Namaz Kıldı…'