DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

STERLİN

43,3470£% -0.52

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ONS

2.705,79%1,29

BİST100

9.549,89%1,94

a

İŞTE RÜŞVET ÇARKI!

Savcılığın yaptığı soruşturmaya göre İller Bankası’nda çalışırken Kamu İhale Kurumu’na geçen Ali Kaya, aynı yerden Osman Turna ve Şenol Varürer’i yanına aldı. Akrabası olan Yusuf Kaya aracılığıyla örgütün sivil ayağını kurdu

 Kamu İhale Kurumu’nda (KİK) ortaya çıkarılan ve kamu ihalelerinde usulsüzlük yaptığı iddia edilen organize suç örgütüne yönelik operasyonda tutuklanan raportörler Osman Turna ve Şenol Varürer’in, suç örgütünün lideri olduğu öne sürülen KİK üyesi Ali Kaya’nın referansıyla kuruma atandığı ortaya çıktı. Polisin operasyonda 37 ayrı cep telefonunu dinlemeye aldığı öğrenildi.

Kefil oldu, işe aldırdı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yönlendirmesinde, Ankara Emniyeti KOM Şubesi’nce gerçekleştirilen yolsuzluk operasyonunda ilginç ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Savcılık soruşturmasında elde edilen bilgilere göre, KİK’teki suç örgütünün lideri olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Ali Kaya’nın 2007’den itibaren kurul üyesi olarak görev yaptığı belirlendi.
Tespitlere göre, KİK’ten önce İller Bankası Genel Müdürlüğü’nde çalışan Kaya, KİK’e geldikten sonra İller Bankası’nda birlikte çalıştığı Şenol Varürer ve Osman Turna’yı kefil olarak (yazıyla isteyeme) KİK’e aldırdı. Tutuklanan raportör Varürer, 17 Temmuz 2008’de KİK 3. İnceleme Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Esas İnceleme bölümünde göreve başladı, 31 Aralık 2010’da 2. İnceleme Dairesi Başkanlığı’ndaki Ön İnceleme birimine geçirildi, 26 Eylül 2011’de de KİK Düzenleme Dairesi’nde “uzman” olarak göreve başladı.
Diğer zanlı raportör Osman Turna, 25 Nisan 2008’de Yapım İşleri İhale Düzenleme ve İnceleme Dairesi’nde “Grup Başkanı” olarak göreve başladı, ardından 17 Temmuz 2008’de Düzenleme Dairesi Başkanlığı’nda Grup Başkanı oldu.
Kardeşinin firması için
Soruşturmada, Ali Kaya’nın İstanbul’da yaşayan kardeşi Süleyman Kaya’nın sahibi olduğu İttifak İnşaat firmasının Mardin ve Trabzon’da aldığı TOKİ ihalelerinin TOKİ tarafından iptal edildiği, bunun üzerine Süleyman Kaya’nın KİK’e itiraz ettiği belirlendi. Bu itirazdan sonra Ali Kaya’nın, kurul kararının kardeşine ait İttifak İnşaat firması lehine çıkması için çalıştığı, kararın lehte çıkmaması üzerine kurul üyelerine sert tepkiler gösterdiği saptandı.
Dinlemede şüphelenmişler
Soruşturma sırasında polis, 6’sı Kaya’ya ait olmak üzere toplam 37 cep telefonunu dinlemeye aldı. Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın talepleri doğrultusunda telefonların uzun süreli dinlemeye alındığı ortaya çıktı. Bir yıldan fazla süren dinlemeler sırasında, çete üyelerinin telefonlarının dinlendiğinden kuşkulanıp görüşmeler sırasında önemli bilgilerin paylaşılmaması için birbirlerini uyardıkları da saptandı.
‘Bıktım bunlardan’
Telefon dinlemeleri sırasında Mass firmasının işlerini takip eden Hasan Karakaya’nın, başta Ali Kaya olmak üzere KİK görevlilerinin firmadan yaptıkları otel rezervasyonu ve seyahat işlemlerinden “bıktığını” söylediği belirlendi. Bazı telefon görüşmeleri dosyada özetle şöyle yer aldı:
23.06.2011

Mass A.Ş. Selma: Ya Hasan Bey, sizden bir ricam var.
Hasan Karakaya: Hiç bana rica etme. Benim sinirlerimi bozdu zaten biliyorum tabi 3 bin mevzusu. Yav, arkadaş biz kime çalışıyoruz? Ben anlayamadım ya.
Mass A.Ş. Selma: Ne için istiyor?
Hasan Karakaya: Hiçbir arkadaşı var, ona 3 bin lira yardım ediyor. Yav, her ay bin lira yapıyoruz zaten. Adamlara (KİK görevlileri) o kuruluşa bilet almaktan, otel ayarlamaktan, rezervasyon yapmaktan bıktım.
14.07.2011
Mass A.Ş. Zuhal: Hasan bey, merhaba Bostancı Green Park’ta yer buldum rezervasyon geçeyim mi?
Hasan Karakaya: Evet, lütfen.
Mass A.Ş. Zühal: Peki oldu, tüm masraflar şirketimiz tarafından karşılanacak değil mi?
Hasan Karakaya: Öyle diyelim, evet.
07.01.2012
Mass A.Ş. Aytekin Karahan: İlker, Şenol abi akşam aramış orayı bilgin var galiba.
İlker: Ayırdım ben yerini.
Mass A.Ş. Aytekin Karahan: Yine sakın ondan ücret vesaire falan şey yapmayın tamam.
İlker: Tamam.
Şemada örgüt başı Ali Kaya
Kamu İhale Kurumu’nda (KİK), bedeli milyarlarca lira olan ihalelerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla başlatılan, 12 kişinin tutuklandığı operasyonun soruşturma dosyasında bulunan suç örgütünün faaliyet şemasında lider olarak KİK üyesi Ali Kaya’nın yer aldığı ortaya çıktı. Kaya’nın, organizasyonda, raportörler Osman Turna ve Şenol Varürer’in yanı sıra yeğeni Yusuf Kaya ile Hasan Yüksel ve Bahri Köse adlı şüphelilerle “doğrudan bağlantı” kurduğu, firari işadamı Ferit Rızvanoğlu ile “birebir” görüştüğü ortaya çıktı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde gerçekleştirilen operasyonla ilgili soruşturma dosyasında yer alan “suç örgütünün teşkilat şeması”na Milliyet ulaştı. Şemaya göre şüphelilerin konumları şöyle:
– Ali Kaya: KİK üyesi Kaya, haksız menfaat elde etmek amacıyla örgüt kurup, liderliğini üslendi ve yönetti. Firma temsilcileri, aracılık eden şahıslar ya da firma sahipleriyle direkt irtibatlar kurdu. KİK’teki görevi gereği sahip olduğu bilgiler ışığında; firmaların katıldığı kamu ihaleleri ile ilgili olarak düzenlenecek itiraz dilekçelerinin, kendileriyle irtibata geçen ve haksız menfaat elde eden firmalar lehine değiştirilmesini sağladı. İnceleme ve oylamalarda bu firmaların lehine hareket etti, karar değişikliği yapılmasını sağladı.
– Şenol Varürer: KİK Düzenleme Dairesi Başkanlığı’nda “uzman” olan Varürer, örgütün başı Ali Kaya’nın talimatları doğrultusunda örgütün yöneticiliği yaptı. Örgütün lideri ve diğer yöneticileri ile birlikte veya münferit olarak; görevi kötüye kullanma, göreve ilişkin sırların açıklanması ve rüşvet olayları ile irtibatlı oldu. KİK içerisinde, ön inceleme raporu düzenleyerek firmalar lehine hareket etti.
– Osman Turna: KİK Düzenleme Dairesi Başkanlığı’nda “grup başkanı” olan Turna da örgüt başı Ali Kaya’nın talimatları doğrultusunda hareket etti. Görevi kötüye kullanma, göreve ilişkin sırların açıklanması ve rüşvet olayları ile irtibatlı oldu. Ayrıca, görevinin gereklerine aykırı hareket ederek özel sektörde faaliyet gösteren bir firmanın iştirakçi olduğu kamu ihalelerinde danışmanlık yaptı.
– Yusuf Kaya: KİK’te herhangi bir görev ve yetkisi yok, Ali Kaya’nın akrabası. Örgütün başı ve diğer yöneticileriyle birlikte veya münferit olarak “rüşvet” suçunun işlenmesine aracılık etti. KİK’te faaliyet gösteren suç örgütü ile bazı firmaların irtibatlarını ve para akışını sağladı.
– Okan Tosun: Örgüt mensubu Yusuf Kaya ile birlikte hareket etti. Yusuf Kaya’nın talimatları doğrultusunda, örgütün lideri ve diğer yöneticileri ile birlikte veya münferit olarak rüşvete aracılık etti. Çete, silah ve güveni kötüye kullanmadan sabıkalı çıktı.
– Erkan Fırat: Örgüt mensubu Yusuf Kaya ile birlikte hareket etti. Kaya’nın talimatlarıyla, örgütün lideri ve diğer yöneticileri ile birlikte veya münferit olarak rüşvet suçunun işlenmesine aracılık etti. Para akışını sağladı.
– Aytekin Karahan: Özellikle Mass firması olmak üzere, çeşitli firmalar adına ihaleler ve itirazlarla ilgili dilekçelerinin düzenlemesi ve kurul gündemine alınan ihale dosyalarında firması lehine karar çıkarılmasını sağladı.
– Sedat Soybay: Mass hissedarı olarak Karahan ve Hasan Karakaya aracılığıyla ihale ve itirazlarda, KİK’te itiraz dilekçelerinin düzenlemesini sağladı. Haksız menfaatlerin ödemeleri, kendi bilgisi dahilinde firmasınca yapıldı.
– Ferit Rızvanoğlu: Fermak hissedarı. Şahsen ya da Osman Nuri Yılmaz aracılığıyla, firmalar tarafından yapılan itirazlarda, KİK’teki suç örgütü tarafından itiraz dilekçelerinin düzenlemesi, firması lehine karar çıkarılması amacıyla rüşvet verdi.
– Bahri Köse: Yapıtek’in sahibi. Suç örgütü lideri ve mensuplarıyla irtibat kurdu. Kendisinin irtibatlı olduğu firmalar ile suç örgütü arasında irtibatı ve özellikle para akışını sağladı.
– Şeyhmus Kaya: Şe-Ka’nın sahibi. KİK’te incelemede olan ihale dosyalarıyla ilgili suç örgütü ile irtibata geçti. Karşı firmaların itirazının reddi veya kendi itirazlarında lehe karar çıkarılması amacıyla suç örgütüne haksız menfaat sağladı. Dört ayrı rüşvet suçundan kaydı bulundu.

– Hasan Yüksel: Anti ve Milenyum firmalarının sahibi. KİK’te inceleme aşamasındaki ihale dosyalar konusunda suç örgütü lideri Kaya ile irtibatlı oldu. Taraf olduğu ihale dosyalarında lehine karar çıkarılmasını sağladı. 

– Mevlüt Kurtoğlu, Alaattin Sarpkaya, Binali Özdoğan: Firma sahipleri olarak, taraf oldukları itirazlar sonrası, KİK’te inceleme aşamasında olan ihale dosyalarda lehlerinde karar çıkarılması amacıyla rüşvet verdi.
– Mustafa Bakış: Dört ayrı firmanın sahibi ve hissedarı olan Bakış, suç örgütü ile Özdoğanlar firması arasında aracılık yaptı. Bu amaçla suç örgütü yöneticilerine haksız menfaat sağladı. İhaleye fesattan sabıkası çıktı.
Özdoğan Grup: İsim benzerliği
Kamu İhale Kurumu’ndaki yolsuzluk skandalı haberiyle ilgili Özdoğan Grup’tan bir açıklama yapıldı. Haberde adı geçen Özdoğanlar İnşaat’ın sahibi Binali Özdoğan ile kendi şirketleri arasında isim benzerliği dışında herhangi bir yakınlık olmadığını belirten Özdoğan Grup’un açıklamasında “Kamuoyunda yanlış anlamayı
önlemek için bu duyuruyu yapma zarureti doğmuştur” denildi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TECAVÜZ DAVASINDA ŞAŞIRTAN İSTEK!

HIZLI YORUM YAP